βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2024

Θεραπεία των μακροχρόνιων επιπλοκών του κορονοϊού με βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού

Βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού  για τη θεραπεία μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσησης από  κορονοϊό

 Η μακροχρόνια νόσος του κορονοϊού  εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε έως και 20% των ασθενών με λοίμωξη από  κορονοϊό, με πολλούς να έχουν επίμονα και μακράς διάρκειας συμπτώματα από το αναπνευστικό. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές ανοσοτροποποιητικές και αντι-ινωτικές ιδιότητες. Το αυτόλογο  αγγειακό κλάσμα προερχόμενο από το λιπώδη ιστό  περιέχει μεσεγχυματικά κύτταρα καθώς  και άλλα επουλωτικά συστατικά  και μπορεί να ληφθεί με λιποαναρρόφηση μικρού όγκου.  Η μελέτη   σχεδιάστηκε για να μελετήσει την ασφάλεια των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον λιπώδη ιστό  για τη θεραπεία των μακροχρόνιων επιπλοκών του πνεύμονα  που προκαλούνται από τη μόλυνση του κορονοϊού.

Μέθοδοι

Πέντε άτομα με επίμονο βήχα και δύσπνοια μετά από νοσηλεία και μετέπειτα εξιτήριο για πνευμονία μετά από κορονοϊό υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση 40 εκατομμυρίων  αυτόλογων βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού  και παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων συνδυάστηκε και με άλλες εξετάσεις για τον έλεγχο της  πνευμονικής λειτουργίας όπως και αξονική τομογραφία.

Αποτελέσματα

Η έγχυση των βλαστοκυττάρων  ήταν ασφαλής και χωρίς  ανεπιθύμητες ενέργειες.  Τέσσερα άτομα παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων και ευρημάτων στις δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας και στις αξονικές τομογραφίες. Η βελτίωση  διαπιστώθηκε  ένα μήνα μετά τη θεραπεία.

Συμπεράσματα

Παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε στην μικρή ομάδα των ασθενών δεν μπορεί να αποκλειστεί η φυσική βελτίωση των συμπτωμάτων   στο διάστημα της παρακολούθησης των ασθενών.  Το βέβαιο είναι ότι σε κάποιους ασθενείς υπήρξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, που δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οφείλεται στη δράση των βλαστοκυττάρων.