Νέα 2006
09/06/2009 |
Η Biohellenika προσφέρει εργασία σε μόνιμους κατοίκους της πόλης των Σερρών και Λαμίας. Παρακαλείσθε όπως στείλτε με e-mail το βιογραφικό στη διεύθυνση: |
26/12/2006
Οι γιατροί, οι επιστήμονες του εργαστηρίου, τα επιστημονικά-διοικητικά στελέχη, και οι συνεργάτες του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της Biohellenika ευχαριστούν τους γονείς, τους γιατρούς, τις μαίες και τις προμηθεύτριες εταιρείες που εμπιστεύτηκαν την εταιρεία μας από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της και τους εύχονται το 2007 να είναι γεμάτο υγεία, ευτυχία και επιτυχίες.
Ευχες γιά ένα ειρηνικό, γεμάτο υγεία και ευτυχισμένες στιγμές 2007 για τις χιλιάδες των γονέων, τις εκατοντάδες των γιατρών και των μαιών και τις δεκάδες των προμηθευτών που εμπιστεύτηκαν την εταιρεία μας από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της.
Η Biohellenika άρχισε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2006 και σύντομα απέκτησε την εμπιστοσύνη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και χιλιάδων νέων υποψηφίων γονέων που την εμπιστεύθηκαν. Το γεγονός αυτό επέτρεψε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη μέσα σε λίγους μήνες.
Η Biohellenika σκοπεύει να συνεχίσει την πορεία της αυτή και μέσα στο 2007 έτσι ώστε να προσφέρει και άλλες αξιόπιστες υπηρεσίες στους τομείς της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας και της εργαστηριακής υποστήριξης της Αναγενητικής Ιατρικής, υπηρεσίες που ακόμη και σήμερα προσφέρονται στη χώρα μας από εταιρείες του εξωτερικού.
14/12/2006
Η ευθραυστότητα των ασκών κρυοσυντήρησης στο υγρό άζωτο απασχολεί τους επιστήμονες του FDA
Η μακροχρόνια συντήρησή των βλαστικών κυττάρων απαιτεί σταθερή θερμοκρασία υγρού αζώτου (-196C). Σήμερα όμως τα κύτταρα αυτά συχνά φυλάσσονται σε ασκούς που σπάζουν στη θερμοκρασία αυτή. (Saylor et al Acta Biomater. 2006; 2;537-546)
"Οι θεραπευτικές εφαρμογές των αιμοποιητικών κυττάρων απαιτούν την μακροχρόνια συντήρησή τους σε κρυογενική θερμοκρασία έτσι ώστε τα κύτταρα αυτά να διατηρούν την πολλαπλασιαστική τους ικανότητα. Σήμερα όμως τα κύτταρα αυτά συχνά φυλάσσονται σε ασκούς που σπάζουν στις θερμοκρασίες αυτές με αποτέλεσμα τα δείγματα να μολύνονται." Αυτό αναφέρουν σε πρόσφατη εργασία τους επιστήμονες της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α (γνωστής και ως FDA) (Saylor et al Acta Biomater. 2006; 2;537-546)
Οι επιστήμονες κατασκεύασαν υπολογιστικό μοντέλο που προβλέπει τις συνθήκες ρήξης των ασκών ανάλογα με τις συνθήκες φύλαξης και το υλικό κατασκευής τους. Το μοντέλο αυτό αναμένεται να βοηθήσει τις εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοιου είδους ασκούς να επιλέξουν τα κατάλληλα υλικά έτσι ώστε στο μέλλον οι ασκοί αυτοί να μπορούν να φυλάσσονται εντός του υγρού αζώτου.
Μέχρι να επιτευχθεί αυτό η Biohellenika, σεβόμενη τους γονείς που την εμπιστεύονται θα συνεχίσει, ανεξαρτήτως κόστους, να εφαρμόζει το μόνο διεθνώς πρωτόκολλο βάσει του οποίου αποδεδειγμένα τα βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου μπορούν να συντηρούνται μακροχρόνια και με ασφάλεια (Bronxmeyer et al Proc Natl Acad Sci USA 2003; 100;645-650).
Παρόμοια τεχνολογία φύλαξης με τη Biohellenika χρησιμοποιούν και οι μεγαλύτερες "οικογενειακές" τράπεζες του κόσμου όπως μεταξύ άλλων και η Cord blood Registry (η μεγαλύτερη και πλέον αξιόπιστη τράπεζα των ΗΠΑ), η Cord Blood Bank of Canada, η New England Cord Blood Bank η τράπεζα ομφαλίου λώρου του πανεπιστημίου του Erlangen, και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι τράπεζες αυτές έχουν και τη δυνατότητα φύλαξης σε δύο διαφορετικά σημεία, μιά τακτική που εφαρμόζεται για΄τις πολύτιμες κυτταρικές σειρές. Στις Ιστοσελίδες των τραπεζών αυτών αναφέρονται δεκάδες περιπτώσεις επιτυχούς μεταμόσχευσης από υλικό που οι ίδιες είχαν φυλάξει.
Από την άλλη πλευρά η φύλαξη σε ασκούς γίνεται κυρίως σε "δημόσιες" τράπεζες που δεν ενδιαφέρονται για τη μακροχρόνια φύλαξη ή δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία ή τους πόρους που απαιτεί η φύλαξη σε κρυοφιαλίδια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή της FACTS που πιστοποιεί μόνο δημόσιες τράπεζες συνιστά ότι αυτές πρέπει φυλάσσουν τους ασκούς σε ατμούς αζώτου με συνεχή καταγραφή.
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων ομφαλίου λώρου μέχρι σήμερα έχουν γίνει με μοσχεύματα που φυλάσσονταν βραχυχρόνια από "δημόσιες" τράπεζες σε ασκούς και σε ατμούς υγρού αζώτου. Το επιχείρημα αυτό δεν δικαιολογεί όμως την χρήση ασκών για μακροχρόνια φύλαξη από "οικογενειακές" τράπεζες.
14/12/2006
Εγκαταστάθηκε στο εργαστήριό μας και η δεύτερη συσκευή PCR. Με τις συσκευές αυτές γίνεται άμεσος ιολογικός έλεγχος σε όλα τα δείγματα πριν από την κατάψυξη. Η χρήση των συσκευών αυτών καταργεί την ανάγκη ιολογικών εξετάσεων στο αίμα της μητέρας.
Στα εργαστήριά μας λειτουργεί η νέα υπερσύγχρονη συσκευή PCR Rotorgene 6000, και η συσκευή sensoquest labcycler με τις οποίες γίνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με απόλυτη ασφάλεια ιολογικός έλεγχος σε όλα τα δείγματα πριν από την κατάψυξη. Η χρήση των συσκευών αυτών καταργεί την ανάγκη επανάληψης των ιολογικών εξετάσεων στο αίμα της μητέρας.
Η συσκευές αυτές που αυξάνουν τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα των εργαστηρίων μας με άλλες υπερσύγχρονες συσκευές που λειτουργουν στους χώρους μας κατατάσουν σήμερα το εργαστήριό μας μεταξύ των πλέον άρτια εξοπλισμένων εργαστηρίων της Ευρώπης στον τομέα της υποστήρηξης εφαρμογών αναγεννητικής ιατρικής.
Η λειτουργία των συσκευών αυτών γίνεται με πρωτόκολλα και αντιδραστήρια IVD και με βάση το εργαστηριακό πρότυπο ISO 17025 για το οποίο η εταιρεία μας έχει υποβάλλει αίτηση διαπίστευσης.
11/12/2006
Σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας παρατήρησαν οι ιατροί του νοσοκομείου Ερίκος Ντυνάν στην Αθήνα σε ασθενείς με τελικού σταδίου ισχαιμική καρδιοπάθεια μετά από εγχείριση επαναιμάτωσης και έγχυση αυτόλογου μυελού των οστών στο ισχαιμικό μυοκάρδιο. (Χανδρινού και συν Αίμα 2006, 9 (s1) 180).
Οπως ανακοινώθηκε στο 17ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο από ομάδα ιατρών του νοσοκομείου Ερίκος Ντυνάν στην Αθήνα, χορηγήθηκε αυτόλογος μυελός των οστών στο ισχαιμικό μυοκάρδιο 10 ασθενών με τελικού σταδίου ισχαιμική καρδιοπάθεια κατά τη διάρκεια εγχείρησης επαναιμάτωσης. Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας 3-6 μήνες μετά την επέμβαση. ( Χανδρινού και συν Αίμα 2006, 9 (s1) 180). Το ευεργετικό αποτέλεσμα παρέμεινε και στη διάρκεια της παρακολούθησης των ασθενών που έφθασε τους 13 μήνες.
11/12/2006
Μειωμένη η πολλαπλασιαστική ικανότητα των κυττάρων του μυελού των οστών σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Επιστήμονες της αιματολογικής κλινικής του πανεπιστημίου της Κρήτης ανακοίνωσαν στο 17ο Πανελλήνιο αιματολογικό συνέδριο ότι τα κύτταρα του μυελού των οστών (MSCs), μπορούν να διαφοροποιούνται σε κύτταρα χόνδρου και οστεοκύτταρα "εύρημα που ενθαρύνει τη χρήση των αυτολόγων MSCs, για τη διόρθωση βλαβών των χόνδρων και των οστικών αρθρικών επιφανειών στους πάσχοντες".
Οστόσο οι επιστήμονες αναφέρουν ότι "η κλωνογονική και πολλαπλασιαστική ικανότητα των κυττάρων αυτών είναι μειωμένες" και ότι τα κύτταρα αυτά έχουν βραχύττερα τελομερή σε σύγγριση με τα αντίστοιχα κύτταρα φυσιολογικών ατόμων. (Καστρινάκη και συν Νοέμβρός 2006 Αίμα τόμος 9 σελ 272.)
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους συναδέλφους ποιές δυνατότητες για αυτόλογη μεταμόσχευση και επιδιόρθωση θα ανοίγονταν αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν διατηρήσει τα βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου κατά τη γέννηση...?
11/12/2006
Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων προκαλεί γενετική αστάθεια. Αυτό ανακοίνωσαν στο 17ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο επιστήμονες της αιματολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας σε συνεργασία με επιστήμονες της αιματολογικής-ογκολογικής κλινικής του πανεπιστημίου του Freiburg (Faber et al Haema Nov 2006 supl 181). Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες παρατηρήσεις των ίδιων ερευνητών που είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό Blood (2006 107 3389-3396)
Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων προκαλεί γενετική αστάθεια όπως ανακοίνωσαν στο 17ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο επιστήμονες της αιματολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας σε συνεργασία με επιστήμονες της αιματολογικής-ογκολογικής κλινικής του πανεπιστημίου του Freiburg (Faber et al Haema Nov 2006 supl 181 και Petrikos et al Haema Nov 2006 supl 50 ). Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες παρατηρήσεις των ίδιων ερευνητών που είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό Blood (2006 107 3389-3396).
Η αστάθεια του γενετικού αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου. Δεν είναι ακόμη γνωστό σε τι ακριβώς οφείλεται η αστάθεια του γενετικού υλικού που παρατηρήθηκε από τους ερευνητές. Τέτοιου είδους παρατηρήσεις όμως δημιουργούν σκεπτικισμό ως προς την καταλληλότητα αλλογενών μοσχευμάτων για εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής. Δεν αποκλείεται μάλιστα η αυξημένη καρκινογένεση που παρατηρήθηκε και σε περιπτώσεις εφαρμογών από εμβρυικά βλαστοκύτταρα (που είναι έτσι και αλλοιώς αλλογενή) να οφείλονται σε παρόμοιες επιδράσεις.
11/12/2006
"Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων παρά την αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητά της συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα. Αντιθέτως η αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (Α-ΜΑΚ) είναι ασφαλής μέθοδος και δύναται να εφαρμοσθεί στην πλειοψηφία των ασθενών με ΠΜ" όπως ανακοίνωσαν στι 17ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο ερευνητές από τη Προπαιδευτική Παθολογική κλινική και το εργαστήριο αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. (Γιαννοπούλου και συν Αίμα Νοεμβριος 2006 9 suppl 1 185).
11/12/2006
Θεραπεία της πειραματικής αρθρίτιδας μετά από έγχυση κυττάρων μυελού των οστών σε αρουραίους Fisher ανακοίνωσαν στα πλαίσια του 17ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου επιστήμονες από το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. (Παπαδοπούλου και συν Αίμα 2006,9,53).
Τα κύτταρα του μυελού των οστών πιθανόν ασκούν ανοσορυθμιστική δράση που εκδηλώνεται ως αυξημένη απόπτωση και ελαττωμένος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της συνοβιακής μεμβράνης αναφέρουν οι ερευνητές.
11/12/2006
Σημαντική και μακροχρόνια βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε τρείς ασθενείς που έπασχαν από μη αντιρροπουμενη αλκοολική κίρρωση μετά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών ανακοίνωσαν στο 17ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο επιστήμονες από το νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. (Γιαννάκη και συν. Αίμα 2006, 9, 52).
Τα "αιμοποιητικά στελεχιαία κύτταρα", όπως ονομάζουν τα κύτταρα αυτά οι συγκεκριμένοι ερευνητές, χορηγήθηκαν μετά από κινητοποίηση του μυελού των οστών με τον παράγοντα C-GSF.
23/11/2006
Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατομύριο δολάρια για την έρευνα της θεραπείας καρδιακών νοσημάτων με βλαστοκύτταρα. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσσότα ανακοίνωσαν ότι μετέτρεψαν βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου σε κύτταρα πνεύμονα. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσσότα ανακοίνωσαν ότι μετέτρεψαν βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου σε κύτταρα πνεύμονα.
Τα αποτελέσματα της ερευνητικής αυτής εργασίας δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του Νοεμβρίου 2006 στο επιστημονικό περιοδικό "Cytotherapy".
Ο Δρ. Μακκήνα, επίκουρος καθηγητής στον τομέα εργαστηριακής Ιατρικής και Βιοπαθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μινεσσότα , και οι συνεργάτες του πρώτα απομόνωσαν πολυδύναμα κύτταρα από αίμα ομφαλίου λώρου. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε κυτταρικές καλλιέργειες και στη συνέχεια να διαφοροποιηθούν σε ώριμα κύτταρα και των τριών βλαστικών δερμάτων.
Στα πειράματά τους ο καθηγητής Μακκήνα και οι συνεργάτες του διαφοροποίησαν για πρώτη φορά τα κύτταρα αυτά σε τύπου ΙΙ κύτταρα των κυψελίδων. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν για ακόμη μια φορά την δυναμική των κυττάρων του ομφαλίου λώρου και την μελλοντική τους χρησιμότητα σε εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής. Από τις εφαρμογές αυτές θα μπορούν να επωφεληθούν στο μέλλον τα παιδιά των προνοητικών γονέων.
22/11/2006
Η Πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα που φυλάχθηκαν κατά τη γέννηση ανέρχεται στο 1/400 για το ίδιο το παιδί και στο 1/200 για την οικογένεια. (ASH Annual Meeting Abstracts) 2005 106: Abstract 1330).
Ο υπολογισμός αυτός αυξάνει κατά πολύ τον υπολογισμό του FL Johnson (J Pediatr Hematol Oncol. 1997 May-Jun;19(3):183-6.) που είχε υπολογίσει μιά πιθανότητα 1/2500.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα μιά πιθανότητα μεγαλύτερη του 1/250 αν και μικρή δεν θεωρείται αμελητέα.
Η Πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα που φυλάχθηκαν κατά τη γέννηση ανέρχεται σήμερα στο 1/400 γά το ίδιο το παιδί και στο 1/200 για την οικογένεια. (ASH Annual Meeting Abstracts) 2005 106: Abstract 1330.
Η πιθανότητα αυτή υπολογίστηκε με βάση τις σημερινές εγκεκριμένες εφαρμογές χωρίς να περιλαμβάνονται εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Ο υπολογισμός αυτός αυξάνει κατά πολύ τον υπολογισμό του FL Johnson (J Pediatr Hematol Oncol. 1997 May-Jun;19(3):183-6.) που είχε υπολογίσει μιά πιθανότητα 1/2500.
Από την άλλη πλευρά η γεωμετρική αύξηση των έγκριτων δημοσιεύσεων σχετικά με νέες εφαρμογες επιτρέπει την πρόβλεψη χρήσης όλων των δειγμάτων που φυλάσσονται ως πρώτη ύλη για θεραπείες ιστικής αναγέννησης.
* Pasquini MC, Logan BR, Verter F, et al. The Liklihood of Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HCT) in the United States: Implications for Umbilical Cord Blood Storage. Blood. (ASH Annual Meeting Abstracts) 2005 106: Abstract 1330)
17/09/2006
Μετά από την επιτυχή επιθεώρηση που έγινε στα εργαστήριά μας τον Ιούλιο από τον Φορέα Πιστοποίησης Lloyds, η εταιρεία μας παρέλαβε το πιστοποιητικό ISO 9001:2001. Τα εργαστήριά μας στη Θεσσαλονίκη θα επιθεωρούνται δύο φορές το χρόνο από τους Lloyds.
Οι εργαστηριακές διαδικασίες του ISO 9001 και οι προδιαγραφές των εργαστηρίων μας εναρμονίζονται με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την σχετική οδηγία του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας, καθώς και με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την AABB και την JACIE.
11/09/2006
Από τις 11-9-2006 λειτουργούν τα γραφεία μας στην οδό Τσιμισκή 137 στη Θεσσαλονίκη (Απέναντι από το κτήριο της ΧΑΝΘ).
Τα γραφεία βρίσκονται στον 6ο όροφο, δεξιό κλιμακοστάσιο και θα λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες από τις 5 έως τις 9 το βράδυ. Τις πρωϊνές ώρες και το Σάββατο δεχόμαστε στα γραφεία της Τσιμισκή μετά από ραντεβού.
Τηλέφωνα 2310274286 και 2310274288.
Τα κεντρικά μας γραφεία και τα εργαστήρια λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωϊ μέχρι τις 9 το βράδυ συνεχώς και το Σάββατο από τις 9 το πρωϊ μέχρι τις 4 το απόγευμα στο κτήριο ZEDA Γεωργικής σχολής 65.
10/09/2006
Ο πρόεδρος της εταιρείας μας κ. Κολιάκος εξελέγη τακτικό μέλος της American Association of Blood Banking (AABB) της International Society of Cell Therapy (ISCT), της International Society of Tissue Εngιneering and Regenerative Medicine και της International Society for Stem Cell Research (ISSCR).
Εγιναν δεκτές οι αιτήσεις του κ. Κολιάκου για την εγγραφή του ως τακτικό μέλος στην American Association of Blood Banking (AABB), την International Society of Cell Therapy (ISCT), την International Society of Tissue Εngιneering and Regenerative Medicine(TERMIS) και την International Society for Stem Cell Research (ISSCR).
Η ΑΑΒΒ είναι η μόνη διεθνώς επιστημονική εταιρεία που έχει διαπιστεύσει την ποιότητα ιδιωτικών "τραπεζών" φύλαξης αυτομοσχευμάτων από τον ομφάλιο λώρο.
Η ISCT είναι μητρική εταιρεία της FACT η οποία έχει διαπιστεύσει μέχρι σήμερα μόνο δημόσιους οργανισμούς δεδομένου ότι το πρότυπό της απαιτεί τη λήψη - επεξεργασία - φύλαξη και χρήση στον ίδιο χώρο. Η ISCT είναι επίσης μητρική εταιρεία της JACIE η οποία πιστοποιεί ανάλογους φορείς στη Ευρώπη.
Τα εργαστήρια της Biohellenika έχουν προσαρμόσει τις λειτουργικές διαδικασίες του ISO 9001 έτσι ώστε να είναι συμφωνες με τις απαιτήσεις της JACIE και της ΑΑΒΒ με στόχο την κατά το δυνατόν άμμεση διαπίστευση τους.
28/08/2006 |
Από σήμερα 28-8-2006 λειτουργούν στον Πύργο των Αθηνών τα γραφεία της Biohellenika στην Αθήνα επί της Λεωφόρου Μεσογείων. Από τα γραφεία αυτά θα μπορεί να εξυπηρετείται και να ενημερώνεται τώρα πληρέστερα ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Νοτίου Ελλάδος και των Νησιών. |
28/08/2006 Η Biohellenika δέχεται βιογραφικά επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την επιλογή συνεργατών και στελεχών. Η ολοένα αυξανόμενη εμπιστοσύνη των γονέων προς την εταιρεία και οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας δημιουργούν ανάγκες και ευκαιρίες συνεργασίας