βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746

Ταξίδι στο Xρόνο

Ταξίδι στο Xρόνο

1988: Η πρώτη στα χρονικά μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων πραγματοποιείται στη Γαλλία, σ ένα 5χρονο αγόρι με σύνδρομο Fanconi (αναιμία απλαστικού τύπου). Στο αγοράκι χρησιμοποιήθηκαν βλαστικά κύτταρα από την αδερφή του η οποία γεννήθηκε για αυτό το σκοπό. Μέχρι σήμερα, 20 χρόνια μετά, το αγόρι, ενήλικας πλέον, είναι υγιές.

1991:Το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ ανακοινώνει την επιτυχή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο σε παιδάκι με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Η μεταμόσχευση αυτή έθεσε τη βάση στην αντιμετώπιση ασθενειών που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν μοσχεύματα από το μυελό των οστών, με τη χρήση βλαστικών κυττάρρων από τον ομφάλιο λώρο.

1992:Δημιουργείται η πρώτη δημόσια και ιδιωτική τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων στις ΗΠΑ και έγινε η πρώτη ιδιωτική φύλαξη με κατάψυξη βλαστοκυττάρων του παιδιού ενός εκ των ιδρυτών της.

1995: Στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, ο Βάγκνερ, ένας σπουδαίος ερευνητής στον τομέα των βλαστικών κυττάρων και των μεταμοσχεύσεων, και οι συνεργάτες του ανακοινώνουν για πρώτη φορά εκτενή μελέτη της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου σε συγγενείς-λήπτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επιβίωση και αποδοχή του μοσχεύματος σε πολύ μεγάλα ποσοστά, ανάλογα αυτών από συμβατούς δότες μυελού των οστών. Έτσι πλέον καθιερώνονται τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου ως ίσης αξίας στις θεραπευτικές εφαρμογές με τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών.

1997: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ακόμα μιας σπουδαίας έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με λευχαιμία οι οποίοι έλαβαν βλαστοκύτταρα από συγγενείς-δότες ανέρχονται στο 63%, ενώ από τρίτους, μη συγγενείς, τα ποσοστά επιβίωσης είναι μόλις 23%.

1998: Πραγματοποιείται η πρώτη αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ομφαλίου λώρου, δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν τα βλαστοκύτταρα του ιδίου του παιδιού. Το ιστορικό της μεταμόσχευσης έχει ως εξής: Μετά το γεγονός ότι ο ένας γιος μιας οικογένειας από τη Βραζιλία ανέπτυξε λευχαιμία, οι γονείς αποφάσισαν - για καλή τους τύχη - να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα από το επόμενο παιδί. Το δεύτερο παιδί τελικά ανέπτυξε νευροβλάστωμα, έναν ιδιαίτερα κακοήθη όγκο του νευρικού συστήματος, ο οποίος αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με τη μεταμόσχευση των δικών του βλαστικών κυττάρων τα οποία οι γονείς είχαν φυλάξει για ενδεχόμενη υποτροπή της λευχαιμίας του πρώτου παιδιού.

2001: Δημοσιεύεται η πρώτη μελέτη σχετικά με τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ομφαλίου λώρου σε ενήλικες, σύμφωνα με την οποία το 90% των μοσχευμάτων έγιναν αποδεκτά από τον πάσχοντα ενήλικα.

2003: Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες απ αυτές τα δύο τελευταία χρόνια.

2004: Η Gesine Koegler και οι συνεργάτες της ανακοινώνουν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Medicine ότι στο αίμα του ομφαλίου λώρου υπάρχουν εκτός από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ικανά να μετατραπούν πρακτικά σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού. Το γεγονός αυτό δίνει νέα διάσταση στην έρευνα για τις εφαρμογές του αίματος του ομφαλίου λώρου και δικαιολογεί πλέον την ιδιωτική φύλαξη για εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής.

2006: Αναγνωρίζεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση η δυνατότητα χρήσης των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία κακοηθών και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ιδρύεται και λειτουργεί η Biohellenika, η μεγαλύτερη εταιρεία φύλαξης βλαστικών κυττάρων στην Ελλάδα.

2007: Ανακοινώθηκε η πρώτη επιτυχής αυτόλογη μεταμόσχευση σε παιδί το οποίο εμφάνισε οξεία λευχαιμία το 2003 σε ηλικία 3 ετών και οι γονείς του είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά του σε ιδιωτική τράπεζα. Τέσσερα χρόνια μετά τη μεταμόσχευση (2007) το παιδί χαίρει άκρας υγείας. Η χρήση των βλαστοκυττάρων ήταν άμεση και ο κίνδυνος απόρριψης μηδενικός, γιατί ήταν δικά του κύτταρα.

2008: Τα αποτελέσματα ερευνών για την εφαρμογή της χρήσης τους σε ολοένα και περισσότερες ασθένειες καθιστούν τα βλαστικά κύτταρα ανεκτίμητης αξίας βιολογικό υλικό.

2009: H πρώτη θεραπευτική χρήση βλαστοκυττάρων που είχαν φυλαχτεί στη Biohellenika σε παιδί με εγκεφαλική παράλυση σε αιματολογική κλινική των ΗΠΑ.

2010: Η δεύτερη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που είχαν φυλαχτεί στη Biohellenika σε δεύτερο παιδί που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση.

2011. Ενέσκηψε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η Biohellenika συνεχίζει την ίδια πολιτική ποιότητας που την καθιέρωσε και ενεργοποιεί την παρουσία της σε χώρες του εξωτερικού με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Έτσι δραστηριοποιείται στα Σκόπια, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο, Ρουμανία και Αρμενία. Μετέχει ενεργά στην Επιτροπή της Βουλής για τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού αίματος, Ιστών και Κυττάρων. Ψηφίζεται ο νόμος για την λειτουργία των Τραπεζών, αλλά δεν προβλέπεται η άμεση εφαρμογή του, επειδή απαιτούνται πολλά ΠΔ.

2012. Γίνονται σημαντικά βήματα στις κυτταρικές θεραπείες με εφαρμογές στην Ορθοπεδική και έμφαση στην Οστεοαρθρίτιδα. Ερευνάται η δυνατότητα και τα οφέλη από τη χορήγηση βλαστοκυττάρων σε παιδιά με αυτισμό. Χορηγείται το ομφαλοπλακουντιακό αίμα στα παιδιά που το διαθέτουν ή βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό στα υπόλοιπα.Σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική αρχίζει μια κλινική μελέτη σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση στους οποίους χορηγούνται τα βλαστοκύτταρα του του λιπώδους ιστού ενδοβρογχικά. Έγινε η πρώτη δημοσίευση επί 22 ασθενών. Η Biohellenika δραστηριοποιείται δυναμικά στην Κάτω Ιταλία, με έδρα την Κατάνια.

2013. Προχωρούν με επιτυχία οι κυτταρικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνεργασία με την Καρδιοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ καθώς και οι ήδη υπάρχουσες σε εξέλιξη για την Ίνωση. 

2014. Συνεχίζονται οι εξελίξεις στον κόσμο σχετικά με τις κυτταρικές θεραπείες. Οι δύο δημόσιες τράπεζες της Ακαδημίας και του Παπανικολάου έλαβαν άδεια λειτουργίας εντός 5 μηνών η πρώτη και εντός 4 μηνών η δεύτερη από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Τον Απρίλιο του 2014 η Biohellenika υποβάλλει την αίτηση για την αδειοδότηση της σύμφωνα με τον καινούριο νόμο 3984/2011. Η ισχύουσα άδεια της εταιρείας λήγει το 2017 αλλά πρέπει να ανανεωθεί, επειδή σήμερα ισχύει νέος νόμος. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης  για την Πνευμονική Ίνωση επί 52 ασθενών. Μετά από 8 μήνες θετική εισήγηση του ΕΟΜ προς το Υπουργείο Υγείας για την αδειοδότηση της Biohellenika.

2015. Χρειάστηκαν πέντε μήνες για τη συγγραφή των πρακτικών της συνεδρίασης του ΕΟΜ για την εισήγηση και 18 μήνες μετά την αρχική αίτηση προς τον ΕΟΜ ζητήθηκαν τα 2 τελευταία έγγραφα από το Υπουργείο Υγείας, συνολικά έχουμε αποστείλει 142 έγγραφα, και αναμένουμε την υπογραφή του Υπουργού Υγείας. Συνολικά πέρασε από 4 Υπουργούς Υγείας. 4-5 μήνες γραφειοκρατίας για τις δημόσιες τράπεζες 18 μήνες για τις ιδιωτικές.

Με άριστα ολοκληρώθηκε δεύτερη διδακτορική διατριβή η οποία χρησιμοποιεί τα βλαστοκύτταρα του δοντιού για την αποκατάσταση της διατομής των νεύρων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε διεθνές περιοδικό.

2016.Η Biohellenika δραστηριοποιείται στην Αγγλία, ιδρύοντας την εταιρεία Biohellenika Biosciences, στο London Biosciences Innovation Park.

Υπέγραψε συμφωνητικό συνεργασίας με την Biovault Family Cord Blood Bank που εδράζεται στο τεχνολογικό πάρκο του Πλύμουθ και αποτελεί spin off εταιρεία του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου 3984 άρθρο 45 για τη συνέχιση της φύλαξης σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Biohellenika.

Ολοκληρώθηκε νέα διδακτορική διατριβή με τη συμμετοχή της Biohellenika η οποία αφορά τη χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της εγκεφαλική παράλυσης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της διεθνούς εταιρείας Κυτταρικών Θεραπειών που έγινε το Μάιο στη Σιγκαπούρη.

2017.  Τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν οι νέοι Όροι και Προϋποθέσεις Λειτουργίας των Ιδιωτικών Τραπεζών, οι οποίοι εντός ενός έτους πρέπει να εφαρμοστούν από όλες τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν άδεια με βάση τους νέου όρους. Τον Μάιο του 2017 η Biohellenika κατέθεσε τη συμμόρφωση της και αναμένει την νέα άδεια. Το 2017 η Biohellenika με μεταφορά τεχνογνωσίας ίδρυσε την Biohellenika ASIA η οποία δραστηριοποιείται στις Φιλιππίνες με σκοπό να επεκταθεί και στην Ινδονησία. Απευθύνεται σε έναν  πληθυσμό τριακοσίων εκατομμυρίων με απεριόριστες δυνατότητας ανάπτυξης στους τομείς κυτταρικών θεραπειών. Η άδεια στις Φιλιππίνες εκδόθηκε ι εντός τριών μηνών από τον έλεγχο και  τις διορθωτικές ενέργειες. 

2018. Ιδρύθηκε και λειτούργησε με την υποστήριξη της Biohellenika  το μεταπτυχιακό μάθημα <<Αναγεννητική Ιατρική και Βλαστοκύτταρα>> στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο διεθύνει ο καθηγητής κ Κολιάκος Γεώργιος  και παρέχει αναγνωρισμένο από την ευρωπαϊκή Ένωση  Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. 

2021. Τον Φεβρουάριο του 2021 δόθηκε η άδεια στην Biohellenika  για τρία χρόνια σύμφωνα με τους Νέους Όρους και  Προϋποθέσεις. 

2023. Η εταιρεία έλαβε άδεια ως Τράπεζα Ιστών και εισάγει αμνιακές μεμβράνες από την Βουλγαρία, μιας και το ελληνικό Υπουργείο Υγείας επιτρέπει την εισαγωγή και την εκροή συναλλάγματος, αλλά δεν επιτρέπει την ελληνική παραγωγή.  Η αμνιακή μεμβράνη αποτελεί μέρος του πλακούντα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην Οθφαλμολογία για τη θεραπεία τραυματισμών  του κερατοειδή. 

2024. Ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας για τρία χρόνια.  Η εταιρεία υπέβαλλε ολοκληρωμένο φάκελο για λήψη και νέας διεθνούς διαπίστευσης από τον οργανισμό FACTNetcord, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά από την επιτόπου επιθεώρηση των ελεγκτών τον Νοέμβριο του 2024. Η διαπίστευση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 4 ετών από την 1η άδεια λειτουργίας. Η καταληκτική ημερομηνία για την Biohellenika είναι η 26/2/2025.  Η εταιρεία έχει επεκτείνει την άδεια λειτουργίας ως Τράπεζα Ιστών με συνεργασία με τράπεζα Ιστών της Ισπανίας για εισαγωγή και άλλων μοσχευμάτων. Για όλα τα εισαγώμενα μοσχεύματα η Biohellenika έχει την τεχνογνωσία της παραγωγής τους.