βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Biohellenika - Νέα 2009

Νέα 2009

22.12.09

Νέο Άρθρο - Έθνος 22/12/09 - Αλώβητα από την κρίση τα λίφτινγκ με βλαστοκύτταρα

Η φθορά σε κολλαγόνο και ελαστίνη αντιμετωπίζεται πια με μεγάλη επιτυχία από εμφυτεύματα με βλαστοκύτταρα που αφαιρούνται από το λιπώδη ιστό

Η οικονομική κρίση δεν αγγίζει τις αισθητικές επεμβάσεις με βλαστοκύτταρα. Η ζήτηση παραμένει υψηλή, καθώς υπηρεσίες αυτού του είδους απευθύνονται σε πιο μεγάλα βαλάντια. Μεγάλη είναι η ζήτηση και από τους άνδρες, οι οποίοι δείχνουν προτίμηση κυρίως στην αντιμετώπιση της φαλάκρας.

Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν για τον εαυτό τους ως... χριστουγεννιάτικο δώρο μία αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο, το κόστος της οποίας είναι περίπου 1.000 έως 2.000 ευρώ. Η εμφύτευση μαλλιών με προσθήκη βλαστοκυττάρων μπορεί να κοστίσει πάνω από 3.000 ευρώ και το αποτέλεσμα διαρκεί έως και δύο χρόνια.

Η οικονομική κρίση, όμως, έχει επίπτωση στα νέα ζευγάρια τα οποία αποκτούν παιδί. Το «πακέτο» του τοκετού βαρύνει αρκετά τον προϋπολογισμό τους και δεν επιλέγουν τη φύλαξη βλαστοκυττάρων. Οι γνώστες της «αγοράς» εκτιμούν ότι η μείωση είναι της τάξης του 20% έως 25% τους τελευταίους μήνες.

Οι κοσμητικές παρεμβάσεις με βλαστοκύτταρα γνωρίζουν τεράστια άνθηση. «Η χρήση τους αντικατέστησε με επιτυχία τους ινοβλάστες κι έτσι τα βλαστοκύτταρα που εμφυτεύονται στο πρόσωπο έχουν την ικανότητα της παραγωγής των στοιχείων του δέρματος, η απώλεια των οποίων οδηγεί στη γήρανση», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας κ. Γιώργος Κολιάκος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα μέρος της ενέργειας που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και διατήρηση του σώματος. Με την πάροδο της ηλικίας, η δραστηριότητα των κυττάρων ελαττώνεται, με αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια να είναι διαθέσιμη για τη διατήρηση και ανάπλαση των ιστών. Τα σημεία της γήρανσης γίνονται εμφανή στο πρόσωπο, όπου εμφανίζονται ρυτίδες. Οι χαρακτηριστικές αυτές «ζάρες» είναι αποτέλεσμα της ελαττωμένης δραστηριότητας των ινοβλαστών, οι οποίοι δεν παράγουν σε επαρκείς ποσότητες το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτεϊνες του δέρματος, ανακυκλώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φθορά τους να αντικαθίσταται αργά έως καθόλου. Το δέρμα δεν βρίσκει έδαφος να σταθεροποιηθεί, αναδιπλώνεται με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρυτίδων.

Οι ειδικοί, σημειώνει ο κ. Κολιάκος, μετέφεραν ινοβλάστες στην περιοχή της ρυτίδας, αλλά αυτό είχε πολλά μειονεκτήματα. Η εμφύτευση ξένων ινοβλαστών ακόμα και ιστοσυμβατών μακρόχρονα οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, παραμόρφωση και τελικά απόρριψη.

Η μέθοδος του πολλαπλασιασμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια της εμφύτευσης δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι ήδη με τον πολλαπλασιασμό τα κύτταρα μεγαλώνουν ηλικιακά και η αναπλαστική τους ικανότητα ελαττώνεται.

Στον αντίποδα, τα βλαστοκύτταρα έφεραν επανάσταση. Η λήψη τους από τον λιπώδη ιστό γίνεται με λιποαναρρόφηση και η χρήση τους μπορεί να γίνει άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Το λίπος δίνει ένα άμεσο αποτέλεσμα, γεμίζοντας τη ρυτίδα και τα βλαστοκύτταρα αρχίζουν την παραγωγή των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος τα οποία δίδουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Το λίπος έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα απορροφάται κι έτσι παραμένει η λειτουργική δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων.

 

http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11387&subid=20110&pubid=9056894


Νέο Άρθρο - Ελευθεροτυπία 24/11/09 - Βλαστοκύτταρα: το νέο θεραπευτικό όπλο

Το αίμα του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου αποτελεί σήμερα ίσως τη σημαντικότερη και ασφαλέστερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα νέο θεραπευτικό όπλο στην Ιατρική. Το σώμα μας διαθέτει και άλλες πηγές λήψης βλαστοκυττάρων, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις ιδιότητες και τις χρήσεις των κυττάρων που συλλέγονται από κάθε μία. Κατά τη γέννηση μπορεί κανείς να φυλάξει επιπλέον βλαστοκύτταρα με αποστράγγιση πλακούντα ή να απομονώσει βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου (ουσία Wharton). Μετά τη γέννηση, βλαστοκύτταρα μπορούν να απομονωθούν από τα νεογιλά δόντια (πρώτα δόντια), το λίπος και το μυελό των οστών. Επίσης συχνά αναφέρονται τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από έμβρυα (εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα) και τα οποία δεν έχουν σήμερα καμία θεραπευτική αξία.

Παγκοσμίως, το αίμα του ομφαλίου λώρου χρησιμοποιείται στο άνω του 50% των μεταμοσχεύσεων, λόγω των ιδιοτήτων του, και γι’ αυτόν το λόγο το ενδιαφέρον για την αποθήκευσή του είναι τεράστιο.

Η λήψη των βλαστικών κυττάρων μετά το τέλος του τοκετού είναι ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία για τη μητέρα και το παιδί και δίνει τη δυνατότητα στην οικογένεια να τα χρησιμοποιήσει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. Λόγω ότι είναι  πολύ νεαρά κύτταρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ορισμένες ασθένειες και από άλλα μέλη της οικογένειας, χωρίς να απαιτείται απόλυτη ιστοσυμβατότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται αποκλειστικά αυτόλογα βλαστοκύτταρα (του ίδιου του ασθενούς), σε άλλες αποκλειστικά αλλογενή και σ’ άλλες δεν υπάρχει περιορισμός.

Η επιβίωση των ασθενών με τη χρήση βλαστικών κυττάρων του αίματος του ομφαλίου λώρου είναι λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με την αναζήτηση συμβατού δότη και, το σημαντικότερο, δεν ξοδεύεται πολύτιμος χρόνος για την αναζήτησή τους.

Τα βλαστοκύτταρα του αίματος του ομφαλίου λώρου έχουν μεγάλη ικανότητα πολαπλασιασμού και εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα άλλων ιστών.

Ορισμένες οικογένειες έχουν ιδιαίτερους λόγους που καθιστούν τη φύλαξη βλαστικών κυττάρων περισσότερο αναγκαία, όπως αν κάποιος γονέας ή αδερφός πάσχει από ασθένεια στην οποία η χρήση βλαστικών κυττάρων μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή (λευχαιμία, κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια). Εθνικές μειονότητες ή ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση που αναζητήσουν από τρίτους ένα συμβατό μόσχευμα. Η φύλαξη των δικών τους βλαστοκυττάρων θα αποτελέσει μελλοντικά λύση στο πρόβλημα τους. Ζευγάρια που αποκτούν παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης θεωρούν μοναδική την ευκαιρία να θωρακίσουν την υγεία του πολύτιμου παιδιού τους, φυλάσσοντας τα βλαστοκύτταρά του.

Από το 2006 τα βλαστοκύτταρα του αίματος του ομφαλίου λώρου μαζί με αυτά του μυελού των οστών χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρόγραμμα των αυτόλογων και αλλογενών μεταμοσχεύσεων. Στις νέες θεραπείες έχουν προστεθεί τα αυτοάνοσα νοσήματα για αυτόλογη μεταμόσχευση και η θεραπεία των όγκων της παιδικής ηλικίας για αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση.

Οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις σήμερα γίνονται για τη θεραπεία των λεμφωμάτων, τη ριζική θεραπεία των όγκων της παιδικής ηλικίας, όπως είναι το νευροβλάστωμα, το ρετινοβλάστωμα και τα σαρκώματα, και σε κλινικές μελέτες για αυτοάνοσες παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και για την αποκατάσταση της λειτουργίας οργάνων όπως η καρδιά, ύστερα από έμφραγμα, ο εγκέφαλος, στην περίπτωση της εγκεφαλικής παράλυσης, και τα οστά, έπειτα από κατάγματα ή οστικά ελλείματα.

Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί 25.000 μεταμοσχεύσεις με τη χρήση βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου, του μυελού των οστών και του περιφερικού αίματος. Από αυτές, το 70% ήταν αυτόλογες, τα κύτταρα δηλαδή προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή, και το 30% ήταν αλλογενείς (από συμβατό δότη) εκ των οποίων το 70% προέρχονταν μέσα από την οικογένεια.

Θεραπεία κληρονομικών ασθενειών

Για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών, όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και για τις ασθένειες του μεταβολισμού δεν χρησιμοποιούνται οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, καθ’όσον τα βλαστοκύτταρα του παιδιού φέρουν στο γενετικό τους υλικό τα παθολογικά γονίδια. Τα βλαστοκύτταρά τους είναι χρήσιμα για τη θεραπεία των υπόλοιπων ασθενειών, αλλά όχι της κληρονομικής ασθένειας με την οποία γεννήθηκαν. Σήμερα, για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούνται οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, δηλαδή η χρήση βλαστοκυττάρων από συμβατό δότη, ο οποίος συνήθως είναι υγιής αδερφός. Τις περισσότερες φορές προγραμματίζεται η γέννηση αδελφού με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο οποίος και θα χορηγήσει τα βλαστοκύτταρα του. Για τις μονογονιδιακές κληρονομικές ασθένειες, ασθένειες δηλαδή που οφείλονται σε μετάλλαξη ενός μόνο γονιδίου, όπως η μεσογειακή αναιμία, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε πειραματικό στάδιο η γονιδιακή θεραπεία των ίδιων των παθολογικών βλαστοκυττάρων του παιδιού, με σκοπό σε δεύτερη φάση τη χορήγηση τους στον ίδιο τον ασθενή. Η γονιδιακή θεραπεία των βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς, για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, σήμερα αποτελεί πρόκληση για την Ιατρική.

Στον πόλεμο κατά της λευχαιμίας

Η ασθένεια για την οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τις περισσότερες φορές τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου είναι η λευχαιμία. Πολλά ερωτήματα διατυπώνονται κατά καιρούς όσον αφορά το κατά πόσο πρέπει να γίνεται αυτόλογη μεταμόσχευση, δηλαδή κυττάρων του ίδιου του παιδιού, στη λευχαιμία. Ήδη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics το 2007, η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση με χορήγηση των βλαστοκυττάρων του ίδιου του παιδιού που έπασχε από οξεία λεμφοπλαστική λευχαιμία. Η νόσος διαγνώστηκε στην ηλικία των τριών ετών και τέσσερα χρόνια αργότερα το παιδί παραμένει υγιές με τη χρήση των βλαστοκυττάρων του αίματος του ομφαλίου λώρου που η οικογένειά του προληπτικά είχε φυλάξει.

Ο καρκίνος, όπως και η λευχαιμία, εκδηλώνονται ύστερα από μια σειρά μεταλλάξεων στα κύτταρα, η οποία τελικά καταλήγει σε καρκινογέννεση. Η πρώτη μετάλλαξη για την εκδήλωση της λευχαιμίας οδηγεί στη δημιουργία και στην κυκλοφορία στο αίμα των προλευχαιμικών κλώνων. Εάν λοιπόν η μετάλλαξη συμβεί στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου πριν από τη γέννηση, τότε και στο αίμα του ομφαλίου λώρου θα κυκλοφορούν προλευχαιμικοί κλώνοι. Από τις 100 περιπτώσεις παιδιών με προλευχαιμικούς κλώνους, τελικά μόνο ένα παιδί θα προχωρήσει στη δεύτερη μετάλλαξη και θα αναπτύξει τη λευχαιμία. Οι προλευχαιμικοί κλώνοι στα υπόλοιπα παιδιά σιγά σιγά καταστρέφονται από το αμυντικό τους σύστημα και τελικά εξαφανίζονται από την κυκλοφορία του αίματος. Για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες δεν τίθενται τέτοια διλήμματα αυτόλογης χρήσης διότι, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση της γέννησης του παιδιού με προλευχαιμικό κλώνο, έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη γέννηση μέχρι την εκδήλωση της νόσου και η αυτόλογη μεταμόσχευση θα δώσει στον ασθενή άλλο τόσο χρόνο επιβίωσης χωρίς το φόβο της απόρριψης ενός αλλογενούς και μη απόλυτα συμβατού μοσχεύματος.

Εξ άλλου, σήμερα είναι γνωστά πολλά από τα γονίδια τα οποία ευθύνονται ή συνυπάρχουν με την εκδήλωση λευχαιμίας και μια εξέταση στα ίδια τα βλαστοκύτταρα με τη μέθοδο RT-PCR θα οδηγήσει στην ανίχνευση αυτών των παθολογικών κλώνων και θα λύσει το πρόβλημα της χρήσης των ίδιων των κυττάρων του παιδιού ή όχι. Για την αλλογενή χρήση βλαστοκυττάρων που προέρχονται από μη συγγενή συμβατό δότη δεν γίνεται ποτέ έλεγχος για την ύπαρξη προλευχαιμικών κλώνων στα βλαστοκύτταρα του δότη. Στην περίπτωση παιδιού που δώρισε τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια νόσησε, αντί για έναν ασθενή με λευχαιμία θα έχουμε δύο. Αυτόν που δώρισε τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια ασθένησε και αυτόν που τα πήρε για θεραπεία, αλλά τελικά ανέπτυξε λευχαιμία. Μάλιστα, για τα δείγματα αυτά τα οποία προέρχονται από άγνωστους δότες θα έπρεπε να πραγματοποιείται έλεγχος και για τις κληρονομικές ασθένειες.

Η ουσία του Wharton, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα αγγεία του ομφαλίου λώρου, αποτελεί πηγή πλούσια σε μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα με προορισμό αυτόλογες χρήσεις. Τμήμα ομφαλίου λώρου μήκους 15cm περιέχει ικανοποιητικό αριθμό μεσεγχυματικών κυττάρων για μία χρήση σε ενήλικα ασθενή. Ο ρόλος των κυττάρων αυτών είναι ανοσορυθμιστικός και γι’ αυτό προτείνονται για τη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων αλλά και για την αποκατάσταση του μυοκαρδίου ύστερα από έμφραγμα, των οστών ύστερα από κατάγματα ή ελλείματα, καθώς και στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για τη μείωση της απόρριψης μη απόλυτα συμβατών αιμοποιητικών μοσχευμάτων.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα της ουσίας του Wharton είναι δυνατόν να εμπεριέχουν την προδιάθεση για τη λευχαιμία για τον ίδιο ακριβώς λόγο όπως και το αίμα του πλακούντα, επειδή κατά τα πρώιμα στάδια της διάπλασης του εμβρύου αυτά αποτελούν τις μητρικές μορφές των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων που δημιουργούν τη λευχαιμία. Λόγω της κοινής τους προέλευσης, οι τύποι αυτοί των βλαστοκυττάρων νοσούν ή είναι υγιείς ταυτόχρονα.

Σήμερα 1.300 κλινικές μελέτες για τη χρήση βλαστοκυττάρων του αίματος του ομφαλίου λώρου ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο. Δύο από αυτές αφορούν τη θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι και μια την εγκεφαλική παράλυση των παιδιών και έχουν βασική προϋπόθεση τη χρήση αυτόλογων κυττάρων. Σε ότι αφορά τον διαβήτη της παιδικής ηλικίας, αναφέρεται ίαση έως ελάττωση κάτω του μισού του αριθμού των ημερήσιων χορηγήσεων ινσουλίνης για διάστημα τουλάχιστον 4 ετών, όση και η διάρκεια της μελέτης.

Η εγκεφαλική παράλυση οφείλεται σε επιπλοκές που συμβαίνουν κατά τον τοκετό, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του παιδιού να μην οξυγονώνεται ικανοποιητικά για ένα χρονικό διάστημα και να αναπτύξει προβλήματα στην ανάπτυξη του από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Για τη θεραπεία αυτή χρησιμοποιούνται κύτταρα του αίματος του ομφαλίου λώρου του ίδιου του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στη μελέτη αυτή συμμετέχουν 120 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι από το πρώτο τρίμηνο μετά τη θεραπεία όλα τα παιδιά εμφανίζουν βελτίωση στην ομιλία, στην επικοινωνία με το περιβάλλον τους και στην κινητικότητα, ενώ ο ρυθμός της βελτίωσης εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου.


Διαπιστευμένα τα εργαστήρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ ΕΙΕ) από το ΕΣΥΔ

 23/10/2009 Η διεύθυνση της Biohellenika συγχαίρει τα στελέχη της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ ΕΙΕ) για τη διαπίστευση με το υπ αριθμό 618 2/10/2009 πιστοποιητικό από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Τα εργαστήρια είναι διαπιστευμένα για τον ποιοτικό έλεγχο του αίματος του ομφαλίου λώρου που αφορά τον προσδιορισμό του αριθμού των εμπύρηνων κυττάρων, του αριθμού και της βιωσιμότητας των αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων καθώς και τον μικροβιολογικό έλεγχο για αναζήτηση αερόβιων και αναερόβιων μικροβίων και μυκήτων.

Τα εργαστήρια που φέρουν την ονομασία Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚΕΙΕ) επεξεργάζονται τα δείγματα της Νοτίου Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου και αποτελούν σύμπραξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Biohellenika. Η Biohellenika είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε διαπίστευση ιατρικού εργαστηρίου στο αντικείμενο της φύλαξης βλαστικών κυττάρων κατά ISO 15189, 2007 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς εφαρμόζει επιτυχώς όλα τα συστήματα ποιότητας. Επίσης η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση κατά ISO 9001:2000 και ISO 14445, κατατάσσοντάς στην πλέον αξιόπιστη εταιρεία του κλάδου.




Άρθρο Απογευματινή 13/10/09 - Τα βλαστοκύτταρα κάνουν το… θαύμα τους και στις πνευμονικές παθήσεις

Ελπίδα για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων δίνει μια πρωτοποριακή τεχνική εμφύτευσης βλαστοκύτταρων από το λιπώδη ιστό, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα ασθενή από την Αλεξανδρούπολη.

Τα σούπερ αυτά κύτταρα, που έχουν μεγάλη ικανότητα ανάπλασης κι επιδιόρθωσης οργάνων, απομονώθηκαν από το λιπώδη ιστό ασθενούς, ο οποίος έπασχε από τελικού σταδίου χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με άμεσο στόχο την επιβίωση του ασθενούς και τη βελτίωση της αναπνευστικής του λειτουργίας. Την πρωτοποριακή αυτή τεχνική -η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά διεθνώς- εφάρμοσαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Δ. Μπούρος και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Κολιάκος, πρόεδρος της Biohellenika, μαζί με το δρα Β. Πασπαλιάρη, που ηγείται ομάδας ξένων επιστημόνων, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας για την επέμβαση.

Οπως εξήγησε ο κ. Μπούρος, στον ασθενή είχε γίνει λιποαναρρόφηση πριν από από τρεις μήνες και τα βλαστοκύτταρα απομονώθηκαν και χορηγήθηκαν ενδοφλέβια. Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση, η κατάστασή του ασθενούς είχε σταθεροποιηθεί, γεγονός που είναι μάλλον ασύνηθες για το είδος της πάθησης. Ένα δεύτερο μέρος των βλαστοκυττάρων, τα οποία φυλάχτηκαν σε υγρό άζωτο, μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να χορηγηθούν απευθείας στον πνεύμονα, με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης.

Η εφαρμογή αυτή εντάσσεται σε κλινική δοκιμή με σκοπό τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων, στην οποία συμμετέχει η πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ και η Biohellenika.

Σημειώνεται ότι τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, τα οποία αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος και κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του οργανισμού και να θεραπεύσουν τα διάφορα όργανα.

Οπως εξηγεί ο κ. Κολιάκος, το λίπος του σώματός μας είναι μία από τις πιο προσιτές και πλούσιες πηγές σε βλαστοκύτταρα. Εχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνουν την ανάρρωση και αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων του σώματός μας και ως εκ τούτου σήμερα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τις νέες πιθανές μελλοντικές εφαρμογές στην εξατομικευμένη αναγεννητική ιατρική.

Βλαστικά κύτταρα από το λίπος μπορούν να ληφθούν εύκολα, είτε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου χειρουργείου, είτε με λιποαναρρόφηση, είτε με τοπική αφαίρεση. Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αναμένεται να αυξηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται, αξιολογούν τα επιστημονικά δεδομένα και προβαίνουν στη φύλαξη βλαστικών κυττάρων.

Από την πλευρά του, ο κ. Πασπαλιάρης τόνισε ότι με τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τις εκατοντάδες χορηγήσεις βλαστοκυττάρων από το λιπώδη ιστό, καθώς και από τις δεκάδες χορηγήσεις βλαστοκυττάρων μυελού των οστών και λιπώδους ιστού, φαίνεται ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον τα κύτταρα υφίστανται επεξεργασία σε ένα αξιόπιστο εργαστήριο και χορηγούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

http://www.apogevmatini.gr/?p=48388





Πρωτοποριακή Επέμβαση Βλαστοκυττάρων στον Πνεύμονα

Η Biohellenika σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε παγκόσμια πρωτιά χορηγώντας κατ ευθείαν στον πνεύμονα βλαστοκύτταρα που είχαν απομονωθεί πριν από τρείς μήνες από το λίπος του ασθενούς και είχαν φυλαχθεί σε υγρό άζωτο στα εργαστήρια της Biohellenika στην Αθήνα «Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» (ΤΑΚ ΕΙΕ). Στις 8/10/09, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Μπούρος και η επιστημονική ομάδα του με την εργαστηριακή υποστήριξη της Βiohellenika χορήγησαν βλαστοκύτταρα σε ασθενή που έπασχε από τελικού σταδίου χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Άμεσος  στόχος της θεραπείας είναι η επιβίωση του ασθενούς και η βελτίωση της αναπνευστικής του λειτουργίας. Στην επέμβαση που έγινε με τοπική αναισθησία και διήρκεσε μόνο δέκα λεπτά, ήσαν παρόντες ο πρόεδρος της Biohellenika αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ κ. Γεώργιος Κολιάκος, ο πρόεδρος της εταιρείας AdiStem Δρ. Βασίλης Πασπαλιάρης, και επιστήμονες από το διεθνή χώρο.

Στον ασθενή είχε γίνει λιποαναρρόφηση πριν από τρείς μήνες σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών και τα βλαστοκύτταρα απομονώθηκαν και ελέγχθηκαν ποιοτικά στα εργαστήρια της ΤΑΚ ΕΙΕ. Ένα μέρος των βλαστοκυττάρων χορηγήθηκαν άμεσα ενδοφλέβια, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Μπούρου. Τρείς μήνες μετά τη χορήγηση η κατάστασή του ασθενούς είχε σταθεροποιηθεί, γεγονός που είναι μάλλον ασύνηθες για το είδος της πάθησης όπως ανέφερε ο κ. Μπούρος. Ένα δεύτερο μέρος των βλαστοκυττάρων τα οποία φυλάχθηκαν σε υγρό άζωτο μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη μέσα σε ένα από τα ειδικά δοχεία Voyager που διαθέτει η Biohellenika για να χορηγηθούν απ ευθείας στον πνεύμονα με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του είδους αυτού διεθνώς. Η εφαρμογή αυτή εντάσσεται σε κλινική δοκιμή με σκοπό τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων στην οποία θα συμμετέχει η πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και το πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ και υποστηρίζεται στη χώρα μας από τη Biohellenika.

Η Biohellenika, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης στον τομέα των βλαστοκυττάρων,  πρωτοπορεί στη χώρα μας υποστηρίζοντας εργαστηριακά κλινικές ομάδες στο πεδίο των κυτταρικών θεραπειών. «Με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία μας από τις εκατοντάδες χορηγήσεις βλαστοκυττάρων από το λιπώδη ιστό που έχει υποστηρίξει διεθνώς η εταιρεία AdiStem καθώς και από τις δεκάδες χορηγήσεις βλαστοκυττάρων μυελού των οστών και λιπώδους ιστού  που έχουν υποστηρίξει στην Ελλάδα τα εργαστήρια της  Biohellenika φαίνεται ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον τα κύτταρα επεξεργάζονται σε ένα αξιόπιστο εργαστήριο και χορηγούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον», αναφέρουν οι κκ Πασπαλιάρης και Κολιάκος.



Ελπίδα ζωής με την αναγέννηση του μυοκαρδίου με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Η Βiohellenika, σε συνεργασία με την καρδιοχειρουργική ομάδα του ΑΧΕΠΑ, πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή επέμβαση δίνοντας ελπίδα ζωής σε 64χρονο που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έμπειρη επιστημονική ομάδα της Biohellenika, με επικεφαλής τον Dr. Κολιάκο, Πρόεδρο τόσο της Biohellenika όσο και της Τράπεζας Αρχεγόνων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ ΕΙΕ), υποστηρίζει αφιλοκερδώς, με τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήριά της και την τεχνογνωσία της τις εφαρμογές αυτές. Η λήψη, επεξεργασία και επαναχορήγηση έγιναν στη διάρκεια της ίδιας χειρουργικής επέμβασης ενώ είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα μηχανική καρδιά και βλαστοκύτταρα με στόχο τη μελλοντική αφαίρεση της μηχανικής καρδιάς, όπως τόνισε ο καθηγητής  κ. Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της καρδιοχειρουργικής ομάδας του ΑΧΕΠΑ.

Όπως  αναφέρει ο Dr. Κολιάκος,  η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας δεν υστερεί ούτε σε προσφορά ούτε σε γνώση στον τομέα των θεραπευτικών εφαρμογών των βλαστοκυττάρων. Στην Ελλάδα γίνονται εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια εφαρμογές αυτόλογων βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών σε παθήσεις του μυοκαρδίου. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εφαρμογών αυτών έχουν αναφερθεί πολλές φορές τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά από επιστημονικές ομάδες με επικεφαλής καρδιοχειρουργούς του νοσοκομείου Ερίκος Ντυνάν και του Ωνασίου Καρδιοχειρουργικού κέντρου στην Αθήνα. Μεγαλύτερες μελέτες από Πανεπιστημιακές καρδιοχειρουργικές κλινικές, όπως η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη. Εντυπωσιακή ήταν η ανακοίνωση μετατροπής των κυττάρων του μυελού των οστών σε κύτταρα του μυοκαρδίου, που έγινε στα πλαίσια διδακτορικής έρευνας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τέτοιου είδους έρευνες και εφαρμογές στη χώρα μας συχνά υποστηρίζονται από τις νέες εταιρίες βιοτεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα που όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις αντίστοιχες του εξωτερικού αλλά είναι σε θέση να τις ανταγωνιστούν με επιτυχία. Η μεγαλύτερη και πλέον γνωστή από τις εταιρείες αυτές, η Biohellenika, που πρόσφατα χορήγησε με επιτυχία θεραπευτικό μόσχευμα στην πανεπιστημιακή αιματολογική κλινική του Duke των ΗΠΑ, είναι εταίρος του Εθνικού ιδρύματος ερευνών και υποστηρίζει με την τεχνογνωσία της εφαρμογές όχι μόνο στην καρδιολογία αλλά και τη νευρολογία, τη ρευματολογία, την ορθοπεδική, την πλαστική χειρουργική, την πνευμονολογία και πολλές άλλες ιατρικές ειδικότητες.



Αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που είχαν φυλαχθεί στη Biohellenika από αιματολογική κλινική των ΗΠΑ

Στις 28-7-2009 στην αιματολογική κλινική του πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ χορηγήθηκε με επιτυχία αυτόλογο μόσχευμα που προέρχονταν από τα εργαστήρια της Biohellenika. Το μόσχευμα είχε φυλαχθεί σε τρία κρυοφιαλίδια στις αρχές του 2006 και ήταν από τα πρώτα που είχαν κρυοσυντηρηθεί στα εργαστήρια της Biohellenika. Τα κρυοφιαλίδια εστάλησαν στην αιματολογική κλινική με ένα από τα ειδικά δοχεία Voyager που διαθέτει η εταιρεία. Δεν υπήρξε καμμία παρενέργεια κατά τη χορήγηση, δεδομένου ότι το ποσό του συντηρητικού DMSO που περιέχουν τα μοσχεύματα της Biohellenika είναι ελάχιστο. Πρόκειται για το δέκατο μέχρι σήμερα αυτόλογο μόσχευμα που έχει επεξεργασθεί σε εργαστήριo της εταιρείας μας και έχει χορηγηθεί σε ασθενή, και το πρώτο που χορηγήθηκε από αιματολογική κλινική των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στη μικρή ασθενή μας.Φαίνεται ότι οι αιματολογικές πανεπιστημιακές κλινικές των ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να δεχθούν μοσχεύματα από Ελληνικές οικογενειακές τράπεζες βλαστοκυττάρων, αρκεί τα μοσχεύματα αυτά να τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές σε ότι αφορά την ποιότητα και τουςαπαραίτητους ελέγχους.



09/06/2009

Η Biohellenika ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τη Σερβία. Εκπροσωπείται από την εταιρεία BEO STEM CELL S.A. με έδρα το Βελιγράδι.


Η Πρώτη Αυτόλογη Χορήγηση Βλαστοκυττάρων που φυλάσσονταν στη

Biohellenika για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης


Η Βiohellenika χορήγησε το πρώτο δείγμα βλαστοκυττάρων του αίματος του ομφαλίου λώρου σε παιδί ηλικίας 31 μηνών το οποίο έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Η αυτόλογη χορήγηση που πραγματοποιήθηκε είναι μοναδική επιτυχία για την Ελλάδα αλλά και τη Biohellenika, τη μεγαλύτερη Ελληνική Οικογενειακή Τράπεζα καθώς πρόκειται για την πρώτη μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που έχει φυλαχθεί σε Ελληνική Τράπεζα και γίνεται δεκτή από αιματολογική κλινική των ΗΠΑ.

Η εγκεφαλική παράλυση προκλήθηκε λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του παιδιού να μην οξυγονωθεί επαρκώς για ένα χρονικό διάστημα και να αναπτύξει προβλήματα κινητικότητας από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η οικογένεια απευθύνθηκε στην Biohellenika και η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ Κουζή-Κολιάκου  ήρθε σε επικοινωνία με την καθηγήτρια και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ, κ J Kurtzberg.

Η Biohellenika απέστειλε τον πλήρη φάκελο επεξεργασίας του αίματος του πλακούντα του παιδιού στην κλινική, ο οποίος και εξετάστηκε από τους υπεύθυνους της μονάδας.  Ο φάκελος εγκρίθηκε και ζητήθηκε  η μεταφορά του δείγματος και του παιδιού για την χορήγηση των βλαστοκυττάρων. Αν και επρόκειτο για δίδυμη κύηση η ποσότητα του αίματος που αρχικά συνέλλεξε ο γυναικολόγος ήταν μεγάλη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των βλαστοκυττάρων που απομονώθηκαν να είναι  επαρκής για τη μεταμόσχευση. Τελικά χορηγήθηκαν στο παιδί βλαστοκύτταρα που αντιστοιχούσαν σε διπλάσιο βάρος από αυτό που είχε. Σε αυτόλογη χρήση η χορήγηση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων είναι ωφέλιμη για τον ασθενή, γιατί έχει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης δεδομένου ότι το παιδί χρησιμοποιεί τα δικά του βλαστοκύτταρα τα οποία είναι απόλυτα συμβατά με τον εαυτό του.

Τα βλαστοκύτταρα στάλθηκαν μέσα σε ειδικό δοχείο μεταφοράς  το οποίο ονομάζεται Voyager, μέσα στο οποίο μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια έως 23 ημέρες, διάστημα το οποίο είναι αρκετό για να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ο χρόνος παραμονής εξαρτάται από το μέγεθος του δοχείου.

Τα βλαστοκύτταρα είχαν κρυοσυντηρηθεί σε πέντε κρυοφιαλίδια, δύο εκ των οποίων με μικρότερο όγκο προορίζονταν για ποιοτικούς ελέγχους πριν την συνολική απόψυξη. Ο αριθμός των βλαστοκυττάρων που περιείχαν τα κρυοφιαλίδια ήταν υπερεπαρκής.

Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων προγραμματίστηκε για τις 28/7/2009. Μία ημέρα πριν τη μεταμόσχευση το παιδί εξετάστηκε από ομάδα νευρολόγων οι οποίοι και αξιολόγησαν όλα τα κλινικά του ευρήματα τα οποία και κατέγραψαν για μελλοντική σύγκριση. Αποψύχθηκαν όλα τα κρυοφιαλίδια και τα κύτταρα χορηγήθηκαν στο παιδί ενδοφλέβια κάτω από παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των ζωτικών του οργάνων. Το παιδί δεν παρουσίασε καμία επιπλοκή κατά την χορήγηση,  η οποία διήρκησε 10 λεπτά. Αμέσως μετά η οικογένεια έφυγε από το νοσοκομείο και επανήλθε την επομένη για να εξεταστεί το παιδί εκ νέου από την ίδια  ομάδα των γιατρών. Την επομένη αναχώρησε από το νοσοκομεία και σήμερα ευρισκόμενη στην Ελλάδα διαπιστώνει καθημερινά τη βελτίωση της επικοινωνίας και της κινητικότητας του παιδιού.  Η όλη παραμονή του στις ΗΠΑ ήταν τρεις ημέρες και δεν παρέμεινε καμία εξ αυτών μέσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την εμπειρία των θεραπόντων ιατρών αναμένεται από τον τρίτο μήνα βελτίωση της κινητικότητας και ελάττωση της σπαστικότητας των μυών, καθώς και βελτίωση στην επικοινωνία. Έως σήμερα το παιδί έχει παρουσιάσει εμφανή στοιχεία βελτίωσης μιας και πλέον είναι ικανό να συντάσσει μικρές προτάσεις και να επικοινωνεί με τη μητέρα, καθώς κα να χρησιμοποιεί καλύτερα τα άκρα του.

Συγχρόνως με τη δική μας περίπτωση και  τρία άλλα παιδιά από άλλες χώρες βρίσκονταν στο νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση της μητέρας ότι τα άλλα παιδιά έκαναν εμετούς κατά την χορήγηση και αργότερα, ενώ το δικό της ήταν απόλυτα ήρεμο και ευδιάθετο. Η αδιαθεσία των παιδιών κατά τη χορήγηση οφείλεται στις παρενέργειες της κρυοπροστατευτικής ουσίας η οποία προστίθεται στα κύτταρα και είναι τελείως απαραίτητη για να βοηθήσει την ομαλή κρυοσυντήρησή τους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του δείγματος που κρυοσυντηρείται τόσο μεγαλύτερη ποσότητα από την κρυοπροστατευτική ουσία προστίθεται στο δείγμα και τόσο οι παρενέργειες είναι εντονότερες. Στη Biohellenika η κρυοσυντήρηση γίνεται σε κρυοφιαλίδια, όπου φυλάσσεται καθαρός πληθυσμός βλαστοκυττάρων των οποίων ο όγκος και συνεπώς η ποσότητα της κρυοπροστατευτικής ουσίας είναι μικρότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς κατά τη χορήγηση.

Η δυνατότητα που δόθηκε σε αυτή την οικογένεια οφείλεται στην προνοητικότητα της μητέρας η οποία επέμεινε παραμονή Πρωτοχρονιάς με κάθε τρόπο εκτάκτως να προμηθευτεί το κιτ συλλογής από τη Biohellenika, στην ευσυνειδησία του γυναικολόγου ο οποίος έκανε δύο μεγάλες αιμοληψίες στα παιδιά που ήταν δίδυμα και γεννήθηκαν με καισαρική τομή, κάτι που πολλές φορές είναι δύσκολο, και στο προσωπικό της Biohellenika που ανήμερα πρωτοχρονιάς επεξεργάστηκε με τον καλύτερο τρόπο ένα δείγμα το οποίο τελικά δικαίωσε τις προσπάθειες όλων. Όλα τα εργαστηριακά δεδομένα που προέκυψαν μετά την απόψυξη του δείγματος στα εργαστήρια της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Duke έδειξαν υψηλού βαθμού βιωσιμότητα των κυττάρων, μεγάλο αριθμό, απαλλαγμένα από μικρόβια και ιούς και έντονη ικανότητα πολλαπλασιασμού. Οι προοπτικές  θεραπείας της μικρής ασθενούς είναι άριστες. 


Η Biohellenika ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τη Σερβία. Εκπροσωπείται από την εταιρεία BEO STEM CELL S.A. με έδρα το Βελιγράδι.



26/05/2009  

Η διεύθυνση της Biohellenika εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στα στελέχη της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ ΕΙΕ) για την άψογη εμφάνιση του εργαστηρίου κατά την επιθεώρηση από το ΕΣΥΔ.Τα εργαστήρια επιτυχώς επιθεωρήθηκαν για τον ποιοτικό έλεγχο του αίματος του ομφαλίου λώρου που αφορά τον προσδιορισμό του αριθμού των εμπύρηνων κυττάρων, του αριθμού και της βιωσιμότητας των αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων καθώς και τον μικροβιολογικό έλεγχο για αναζήτηση αερόβιων και αναερόβιων μικροβίων και μυκήτων. Τα εργαστήρια που φέρουν την ονομασία Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚΕΙΕ) επεξεργάζονται τα δείγματα της Νοτίου Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου και αποτελούν σύμπραξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Biohellenika.Η Biohellenika είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε διαπίστευση ιατρικού εργαστηρίου στο αντικείμενο της φύλαξης βλαστικών κυττάρων κατά ISO 15189, 2007 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς εφαρμόζει επιτυχώς όλα τα συστήματα ποιότητας. Επίσης η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση κατά ISO 9001:2000 και ISO 14445, κατατάσσοντάς στην πλέον αξιόπιστη εταιρεία του κλάδου.





06/03/2009  

Τυφλό εκ γενετής κορίτσι βλέπει χάρη σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου

Η μικρή Ντακότα από το Μπέλφαστ γεννήθηκε τυφλή εξ αιτίας μιας σπάνιας συγγενούς εγκεφαλικής δυσπλασίας. Με τη βοήθεια της τοπικής εφημερίδας συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα χρήματα για τη θεραπεία της με βλαστοκύτταρα στην μακρινή Κίνα.

Η μικρή έλαβε θεραπευτικά μια σειρά από ενέσεις κυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου με 10-15 εκατομμύρια κύτταρα στην κάθε δόση.

Μετά τη δεύτερη δόση η μικρή εμφάνισε θεαματικά αποτελέσματα

Ένας από τους γιατρούς κρατούσε  μια βούρτσα μαλλιών και την έδειξε στην Ντακότα. Αυτή είπε «βούρτσα» άπλωσε το χέρι της και την πήρε από τα χέρια του γιατρού.

Belfast Telegraph Sunday life 22 February 2009

 

Φαίνεται τελικά ότι αντίθετα με όσα επιμένουν οι γνωστοί τηλεοπτικοί επιστημονικοί αστέρες υπάρχουν βλαστοκύτταρα στο αίμα του ομφαλίου λώρου που μπορούν να θεραπεύσουν ακόμη και εκ γενετής τυφλούς. Τί τυφλώνει αυτούς που εθελοτυφλούν σχετικά με τα βλαστοκύτταρα;  Μήπως η θέα του εύκολου δημοσίου χρήματος που ζητούν να διαχειρίζονται στα πλαίσια μιας "δημόσιας τράπεζας" ;


Με πολύ λιγότερες δαπάνες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι υπάρχουσες υποδομές και το προσωπικό των ιδιωτικών τραπεζών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και τα όσα αλλογενή δείγματα απαιτούνται, χωρίς τη σπατάλη των εκατομυρίων Ευρώ. Αρκεί να το ήθελε η πολιτεία.





21/02/2009  

Δημιουργία λειτουργικού νευρικού ιστού από βλαστικά κύτταρα ανθρώπινου ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Jurga M et al Tissue Eng Part A. 2009 Jan 27. [Epub ahead of print]

Την εποχή που δημιουργούνται ακόμη και τμήματα εγεφάλου από βλαστικά κύτταρα του αίματος του ομφαλίου λώρου κάποιοι "σοφοι αστέρες" της Ελληνικής Τηλεόρασης και του περιοδικού τύπου ισχυρίζονται ότι "στο αίμα του ομφαλίου λώρου δεν υπάρχουν βλαστοκύτταρα" άραγε τους οδηγεί μόνο η άγνοια ή και το δέλεαρ της αρπαγής εύκολου δημόσιου χρήματος;





16/02/2009  

Η Biohellenika πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη θεραπευτική εφαρμογή με τη χρήση βλαστοκυττάρων του λίπους σε διαβητικό ασθενή, ο οποίος από έτους υπέφερε από διαβητικό έλκος. Το έλκος παρά τις θεραπείες που έκανε ο ασθενής δεν μπορούσε να επουλωθεί και έτσι κατέφυγε  στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Προγραμματίστηκε η λήψη υποδορίου λίπους με περιομφαλική παρακέντηση περίπου 100cm τα οποία αμέσως ήρθαν στα εργαστήρια της Biohellenika. Έγινε απομόνωση των βλαστικών κυττάρων,  τα οποία στη συνέχεια χορηγήθηκαν στον ασθενή, στα τοιχώματα του έλκους, και ο ασθενής ήταν υπό παρακολούθηση. Δέκα ημέρες μετά τη χορήγηση, το έλκος παρουσίασε σημαντική επούλωση,   σε βαθμό που ποτέ μέχρι σήμερα παρά τις διάφορες θεραπείες δεν είχε εμφανίσει. Η πορεία του ασθενούς από τότε είναι σε συνεχή βελτίωση. Η βελτίωση του ασθενούς ήταν εντυπωσιακή, αν λάβουμε υπόψη ότι ο ασθενής παίρνει χημειοθεραπεία για άλλα προβλήματα υγείας που έχει.




Άρθρο Απογευματινή 13/10/09 - Τα βλαστοκύτταρα κάνουν το… θαύμα τους και στις πνευμονικές παθήσεις

Ελπίδα για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων δίνει μια πρωτοποριακή τεχνική εμφύτευσης βλαστοκύτταρων από το λιπώδη ιστό, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα ασθενή από την Αλεξανδρούπολη.

Τα σούπερ αυτά κύτταρα, που έχουν μεγάλη ικανότητα ανάπλασης κι επιδιόρθωσης οργάνων, απομονώθηκαν από το λιπώδη ιστό ασθενούς, ο οποίος έπασχε από τελικού σταδίου χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με άμεσο στόχο την επιβίωση του ασθενούς και τη βελτίωση της αναπνευστικής του λειτουργίας. Την πρωτοποριακή αυτή τεχνική -η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά διεθνώς- εφάρμοσαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Δ. Μπούρος και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Κολιάκος, πρόεδρος της Biohellenika, μαζί με το δρα Β. Πασπαλιάρη, που ηγείται ομάδας ξένων επιστημόνων, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας για την επέμβαση.

Οπως εξήγησε ο κ. Μπούρος, στον ασθενή είχε γίνει λιποαναρρόφηση πριν από από τρεις μήνες και τα βλαστοκύτταρα απομονώθηκαν και χορηγήθηκαν ενδοφλέβια. Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση, η κατάστασή του ασθενούς είχε σταθεροποιηθεί, γεγονός που είναι μάλλον ασύνηθες για το είδος της πάθησης. Ένα δεύτερο μέρος των βλαστοκυττάρων, τα οποία φυλάχτηκαν σε υγρό άζωτο, μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να χορηγηθούν απευθείας στον πνεύμονα, με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης.

Η εφαρμογή αυτή εντάσσεται σε κλινική δοκιμή με σκοπό τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων, στην οποία συμμετέχει η πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ και η Biohellenika.

Σημειώνεται ότι τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, τα οποία αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος και κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του οργανισμού και να θεραπεύσουν τα διάφορα όργανα.

Οπως εξηγεί ο κ. Κολιάκος, το λίπος του σώματός μας είναι μία από τις πιο προσιτές και πλούσιες πηγές σε βλαστοκύτταρα. Εχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνουν την ανάρρωση και αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων του σώματός μας και ως εκ τούτου σήμερα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τις νέες πιθανές μελλοντικές εφαρμογές στην εξατομικευμένη αναγεννητική ιατρική.

Βλαστικά κύτταρα από το λίπος μπορούν να ληφθούν εύκολα, είτε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου χειρουργείου, είτε με λιποαναρρόφηση, είτε με τοπική αφαίρεση. Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αναμένεται να αυξηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται, αξιολογούν τα επιστημονικά δεδομένα και προβαίνουν στη φύλαξη βλαστικών κυττάρων.

Από την πλευρά του, ο κ. Πασπαλιάρης τόνισε ότι με τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τις εκατοντάδες χορηγήσεις βλαστοκυττάρων από το λιπώδη ιστό, καθώς και από τις δεκάδες χορηγήσεις βλαστοκυττάρων μυελού των οστών και λιπώδους ιστού, φαίνεται ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον τα κύτταρα υφίστανται επεξεργασία σε ένα αξιόπιστο εργαστήριο και χορηγούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

http://www.apogevmatini.gr/?p=48388