βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Biohellenika - Νέα 2008

Νέα 2008

26/12/2008

 

Το 2008

 

  1. Τα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης διαπιστεύτηκαν από το ΕΣΥΔ κατά ISO 15189 (ιατρικών εργαστηρίων). Έτσι η Biohellenika έγινε η πρώτη διαπιστευμένη από το ΕΣΥΔ εταιρεία του κλάδου.

  2. Τα εργαστήρια των Αθηνών (ΤΑΚ ΕΙΕ Α.Ε.) που ήδη συμπλήρωσαν ένα έτος λειτουργίας,  επιθεωρήθηκαν και πιστοποιήθηκαν κατά ISO 9001, ενώ τα  καθαρά τους δωμάτια πιστοποιήθηκαν κατά ISO 14644.

  3. To τμήμα εξυπηρέτησης γονέων της Νοτίου Ελλάδος (Biohellenika εταιρεία εφαρμογών βιοτεχνολογίας) πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001

  4. Τα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης επεξέτειναν την πιστοποίηση κατά ISO 9001 και στον τομέα των νεογιλών δοντιών.

  5. Τα τέσσερα νέα καθαρά δωμάτια στους νέους χώρους της εταιρείας στο ισόγειο του κτηρίου ZEDA πιστοποιήθηκαν κατά ISO 14644 και λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές cGMP για την παρασκευή ιατροβιολογικών προϊόντων. (Current Good Manufacturing Practice).

  6. Εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης το πιστοποιήμένο για μονάδες αιμοδοσίας σύστημα αυτόματου ιολογικού ελέγχου με  τη μέθοδο PCR Compas της εταιρείας Roche. Έτσι η Biohellenika είναι σήμερα η μοναδική εταιρεία στον χώρο που διαθέτει προηγμένο και αξιόπιστο σύστημα μοριακού ιολογικού ελέγχου.

  7. Εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης η πλέον σύγχρονη συσκευή αυτόματου διαχωρισμού βλαστικών κυττάρων AXP της εταιρείας General Electric. Η  συσκευή αυτή είναι η μόνη διεθνώς που επιτυγχάνει >98% ανάκτηση των βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με ικανοποιητική απομάκρυνση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  8. Εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης δύο υπεραυτόματες σύγχρονες συσκευές της εταιρείας Cytori για τον  διαχωρισμό βλαστικών κυττάρων από τον λιπώδη ιστό. Ο μεγάλος αριθμός βλαστικών κυττάρων που απομονώνεται με τον τρόπο αυτό και η συνεργασία με την εταιρεία Cytori δίνει τη δυνατότητα στη Biohellenika να προχωρήσει τον αμέσως επόμενο χρόνο στον τομέα των εφαρμογών των βλαστοκύττάρων.

  9. Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και άρχισε η λειτουργία των νέων πρότυπων εργαστηρίων μοριακής διαγνωστικής υπό την διεύθυνση του ομότιμου καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη.

Τα εργαστήρια Μοριακής Διαγνωστικής έγιναν μέλη του διαπιστευμένου δικτύου Gendia αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε περισσότερες από 2000 αξιόπιστες μοριακές εξετάσεις


22/12/2008

 

Ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες καταφεύγουν στη Κίνα για θεραπείες με Βλαστοκύτταρα (από τα νέα της ΑΑΒΒ) Columbia Missourian


05/11/2008

 

Η Βiohellenika πρωταγωνιστεί  στη «ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ»

 

 

Μεγάλος πρωταγωνιστής στο Διεθνές Συνέδριο στο Mandelieu της Γαλλίας με θέμα “Βιολογία και Κλινικές εφαρμογές των Βλαστικών Κυττάρων Ομφαλίου Λώρου” αναδείχτηκε η Biohellenika, η μεγάλη Ελληνική Εταιρεία Φύλαξης Βλαστοκυττάρων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 16-19 Οκτωβρίου 2008 όπου στάλθηκε ένα ισχυρό μήνυμα καθώς ήταν η 20ετής Επέτειος από την Πρώτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο.

 

Η Biohellenika εκπροσωπούνταν στο συνέδριο από τον Dr. Νικόλαο Τσάγια, Επιστημονικό Συνεργάτη της Biohellenika, και την Ηρώ Κολιάκου, MSc Βιοτεχνολόγο της Biohellenika. Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση από την Biohellenika πρωτότυπων επιστημονικών ανακοινώσεων αναλύοντας τη “συλλογή μεσεγχυματικών κυττάρων από τον πλακούντα με ειδική επεξεργασία” και την ανάλυση για την “προσθήκη βλαστοκυττάρων λιπώδους ιστού σε καλλιέργειες βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου και πώς υποκινούν την διαφοροποίηση πολυδύναμων πληθυσμών”.

 

Με την θετική ανταπόκριση και την επιτυχή ολοκλήρωση του συνεδρίου, η Biohellenika προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αποδεικνύοντας την εγκυρότητα, τεχνογνωσία και επαγγελματικό ήθος που διέπουν την εταιρεία, και παράλληλα ενίσχυσε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό που επιλέγει υψηλών απαιτήσεων υπηρεσίες φύλαξης βλαστοκυττάρων.


02/11/2008

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 9η Εκπαιδευτική Διημερίδα της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών στις 1-2 Νοεμβρίου 2008, το οποίο διοργανώθηκε με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου έγκυρης ενημέρωσης με την συμβολή του κ. Γεωργίου Κολιάκου, Προέδρου της Biohellenika, και της κα. Κουζή – Κολιάκου, Επιστημονικής Υπευθύνου της Biohellenika.   Οι προσδοκίες για την ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας επιβεβαιώθηκαν από την προσέλευση, καθώς την διημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι. Ένα σημαντικό βήμα πραγματοποιήθηκε για την παιδιατρική αναφορικά στην κάλυψη “πρακτικών” θεμάτων στην καθημερινή πράξη υπό το πρίσμα εύστοχων επιστημονικών παρατηρήσεων, ενώ ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η ενότητα συζητήσεων για “τα βλαστοκύτταρα και τη μελλοντική τους χρήση”.  Η θεματολογία που αναπτύχθηκε αφορούσε στην χρήση των βλαστικών κυττάρων στην ιατρική σήμερα αλλά και στις μελλοντικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων στην ιατρική, βάση επιστημονικών ερευνών και μελετών. Ως εκ τούτου, έχει πλέον οριστεί το πλαίσιο συζήτησης και έχουν τεθεί οι βάσεις για τις θεραπευτικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ιατρικής στην Ελλάδα.

26/10/2008

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της Deltolife by Biohellenika στο 28ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας 23-26 Οκτωβρίου 2008 στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.Με μεγάλη θέρμη, η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε την ομιλία της κας  Κουζή – Κολιάκου, Επιστημονικής Υπευθύνου της Biohellenika, η οποία αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία των βλαστοκύτταρων στο μέλλον της Ιατρικής και Οδοντιατρικής και στα “θαύματα” που μπορούν να επιτευχθούν σε μελλοντικές θεραπευτικές εφαρμογές. Ιδιαιτέρως επισήμαινε τη βαρύτητα της φύλαξης και κρυοσυντήρησης βλαστικών κυττάρων από τον οδοντικό πολφό των νεογιλών δοντιών, παιδιών ηλικίας 6-13 ετών στα οποία δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία πρόληψης για την υγεία τους στο μέλλον.

01/09/2008

 

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανασκόπησή του ο καθηγητής David Harris από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ 128 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες (περίπου το 1/3 του πληθυσμού) αναμένουν τα οφέλη της αναγεννητικής Ιατρικής σήμερα. Πολλά από τα άτομα αυτά πάσχουν από νόσους του νευρικού συστήματος που θεωρούνταν μέχρι σήμερα ανίατες όπως π.χ. οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο (700000 το χρόνο με κόστος πάνω από 65 Δις. $). Για το ορατό μέλλον η αναγεννητική ιατρική εξαρτάται από τις εφαρμογές των μη εμβρυικών βλαστικών κυττάρων. Σήμερα τέτοιου είδους κύτταρα μπορούν να ληφθούν σε ικανές ποσότητες από το αίμα του ομφαλίου λώρου, από τον λιπώδη ιστό και από τον μυελό των οστών. Τα πλέον χρήσιμα από τα κύτταρα αυτά φαίνεται ότι είναι τα κύτταρα που προέρχονται από το αίμα του ομφαλίου λώρου δεδομένου ότι είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν να μετατραπούν στην πράξη σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του οργανισμού. Το αίμα του ομφαλίου λώρου περιέχει ένα μίγμα κυττάρων σε αριθμούς που δεν έχουν βρεθεί αλλού όπως κύτταρα που μοιάζουν με εμβρυικά βλαστοκύτταρα, αιματοποιητικά βλαστοκύτταρα, ενδοθηλιακά βλαστοκύτταρα, επιθηλιακά βλαστοκύτταρα, μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα και υπερπολυδύναμα σωματικά βλαστοκύτταρα.

Στα πλαίσια αυτά επιστήμονες από τη νευρολογική κλινική του πανεπιστημίου της νότιας Φλόριντα την ΗΠΑ δημοσίευσαν πρόσφατα λεπτομερή μέθοδο για την παραγωγή νευρώνων από μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το αίμα του ομφαλίου λώρου (Song et al Methods Mol Biol 2008;438:123-134).

Αντίστοιχα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά την μετατροπή των υπερπολυδύναμων σωματικών βλαστοκυττάρων σε ντοπαμινεργικούς νευρώνες χρήσιμους για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον (Greschat et al Stem Cells Dev 2008 Apr;17:221-232).

 

Haris DT Stem Cell Rev. Aug 5 2008 [Epub ahead of print]


29/08/2008

 

Τα τραχειακά συρίγγια προβληματίζουν συχνά τους θεράποντες ιατρούς και αντιμετωπίζονται συνήθως χειρουργικά. . Διάφορες ενδοσκοπικές μέθοδοι έχουν δοκιμασθεί με μικρή όμως επιτυχία σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου. Θωρακοειρουργοί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο “LaPaz” της Μαδρίτης ανακοίνωσαν πρόσφατα την θεραπεία ενός τραχειομεσαυλειακού συριγγίου μετά από βρογχοσκοπική έγχυση αυτόλογων βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό. Ο ασθενής θεραπεύθηκε και ο μετεγχειρητικός βρογχοσκοπικός έλεγχος έδειξε ότι το τοίχωμα και η βάση του συριγγίου έδειξαν επαναγγείωση και επιθηλιοποίηση που οδήγησαν στην επιτυχή απόφραξη και θεραπεία του συριγγίου


29/08/2008

 

Επιστήμονες από την κλινική μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι τα στρωματικά μεσεγχυματικά κύτταρα όπως αυτά που απομονώνονται από το σώμα του ομφαλίου λώρου (Whartons jelly) όχι μόνο μπορεί να είναι χρήσιμα για θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής αλλά έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την ενεργοποίηση αλλογενών λεμφοκυττάρων σε εργαστηριακές, in vitro, πειραματικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό είναι πιθανόν τα κύτταρα αυτά να προστατεύουν τον λήπτη μοσχεύματος από τη βαρεία και συχνά θανατηφόρο νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή. Για να ελέγξουν περισσότερο το φαινόμενο αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σε πειραματόζωα γνωστό πειραματικό μοντέλο πρόκλησης νόσου του μοσχεύματος κατά του ξενιστή και προσπάθησαν να καταστείλουν την νόσο με μεσεχγυματικά κύτταρα που προέρχονταν είτε από το ίδιο το πειραματόζωο είτε από τους γονείς του. Το συμπέρασμα των Ισραηλινών επιστημόνων ήταν ότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα μπορεί να έχουν ανοσορυθμιστική δράση μόνο σε αυτόλογη χρήση.

Prigozhina et al Exp. Hematol. 2008 Jul 9 [Epub ahead of print].


16/07/2008

 

Η Biohellenika αποκτά την πρώτη άδεια στην Ευρώπη για για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων από ενήλικες (StemSource® Bank) από την Cytori.

Θεσσαλονίκη Ελλάδα και San Diego, CA,    16 Ιουλίου 2008


Η Biohellenika, η πρωτοπόρος Ελληνική Εταιρεία  φύλαξης βλαστικών κυττάρων στην Ελλάδα, συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα είναι από σήμερα και ο αποκλειστικός φορέας παροχής των υπηρεσιών StemSource®  Cell Bank της Αμερικανικής εταιρείας Cytori στον Ελλαδικό χώρο. Η Cytori (www.cytoritx.com)  (NASDAQ:CYTX) αφού επιθεώρησε τα εργαστήρια της Biohellenika κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας και  παραχώρησε στην Biohellenika στα πλαίσια της μεταξύ τους συμφωνίας την πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση άδεια StemSource®  Cell Bank.

Η StemSource® Cell Bank αποτελεί μία ολοκληρωμένη και πιστοποιημένη υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να επεξεργαστούν και να φυλάξουν με απόλυτη ασφάλεια, τα βλαστικά και τα αναγεννητικά κύτταρα του λιπώδους ιστού των ασθενών τους για οποιαδήποτε χρήση στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον. Η λειτουργία της  StemSource®  Cell Bank, στηρίζεται στην τεχνολογία Celution®  900 System, η οποία αυτοματοποιεί την διαδικασία της επεξεργασίας των βλαστικών και αναγεννητικών κυττάρων του λιπώδους ιστού και κατά συνέπεια διευκολύνει την κρυοσυντήρηση τους.

«H δυνατότητα που τώρα πλέον θα δίδεται και στους ενήλικες να φυλάξουν τα βλαστικά τους κύτταρα μέσω της  StemSource® Cell Bank, αποτελεί μία πρωτοποριακή υπηρεσία που έλειπε μέχρι σήμερα  από την Ελλάδα”, δήλωσε ο Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, πρόεδρος της Biohellenika. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις θεραπευτικές δυνατότητες των βλαστικών κυττάρων τα οποία προέρχονται από τον λιπώδη ιστό και από την ευκαιρία να φυλάξουμε αυτά τα κύτταρα από ασθενείς που υποβάλλονται καθημερινά σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ως πρωτοπόροι στην επεξεργασία και κρυοσυντήρηση βλαστικών κυττάρων στην Ελλάδα, και με δεδομένη τη συνεργασία των κορυφαίων επιστημόνων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία να ενημερώσουμε το κοινό, άμεσα και αντικειμενικά, για τη νέα υπηρεσία  φύλαξης βλαστικών κυττάρων από τον λιπώδη ιστό, που προσφέρει η  Cytori και να οργανώσουμε πανελλαδικά τη δυνατότητα προσφοράς της.»

«Η συμφωνία αυτή  ενισχύει σημαντικά τον στόχο της Cytori να διεκδικήσει την διεθνή πρωτοπορία στην αναγεννητική ιατρική» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Cytori Dr. Marc Hedric. «Η εταιρεία Cytori  αφιερώνεται στο να προσφέρει στους ασθενείς νέες δυνατότητες για την αναπλαστική χειρουργική, στο να αναπτύσσει θεραπείες για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και στο να  κρυοσυντηρεί  βλαστικά και αναγεννητικά κύτταρα ενηλίκων. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία Cytori έχει αναπτύξει  δύο συστήματα: Το σύστημα Celution® 800 που χρησιμοποιείται στην αναπλαστική χειρουργική και το σύστημα Celution® 900 System που χρησιμοποιείται για την αυτοσυντήρηση των βλαστικών και αναγεννητικών κυττάρων του  ασθενούς. Σήμερα η εταιρεία Cytori υποστηρίζει  κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές με τη θεραπεία καρδιοαγγειακών νοσημάτων  και σχεδιάζει άλλες για την θεραπεία της εκφύλισης  του σπονδυλικού δίσκου, ασθένειες του γαστρεντερικού και άλλες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες».


27/06/2008

 

Η Biohellenika ανεβάζει για ακόμα μία φορά τον πήχη του ποιοτικού ελέγχου.


Η Biohellenika παρέλαβε και λειτουργεί στα εργαστήριά της το νέας τεχνολογίας μηχάνημα COBAS S 201, της εταιρείας Roche.
O νέος εξοπλισμός αποτελεί την πλέον αξιόπιστη και διαπιστευμένη τεχνολογία για τη μοριακή ανίχνευση των ιών της ηπατίτιδας Β (HBV), C (HCV) καθώς και του ιού της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV-1+2), εξασφαλίζοντας υψηλότερη ευαισθησία και ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες τράπεζες αιμοδοσίας του κόσμου και θεωρείται απαραίτητος για την ασφάλεια του ασθενή. Η Biohellenika  είναι η μόνη εταιρεία συντήρησης και αποθήκευσης βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιεί αυτή τη νέα τεχνολογία, η οποία μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνταν μόνο από συγκεκριμένα δημόσια κέντρα αιμοδοσίας, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιστοποίηση της εγκυρότητας του ιολογικού ελέγχου.
Η ανίχνευση των συγκεκριμένων ιών με το μηχάνημα COBAS S 201 πραγματοποιείται βάσει εγκεκριμένων με IVD πρωτοκόλλων μοριακής βιολογίας και ακολουθεί τα εργαστηριακά πρότυπα  του ISO 15189.
Το εργαστήριο μοριακής ανίχνευσης ιών είναι επίσης εξοπλισμένο με τρεις συσκευές PCR κλασσικού τύπου και μία συσκευή RT-PCR (Rotor Gene 6000 της Corbett).
Η τεχνολογία αυτή προσφέρει άμεση ανίχνευση ιών στο αίμα του παιδιού και απαλλάσσει τη μητέρα από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις στον εαυτό της, οι οποίες μόνο έμμεσα αποδεικνύουν την ύπαρξη ιών στο παιδί. Η τεχνολογία αυτή είναι άκρως απαραίτητη για μητέρες οι οποίες είναι ήδη φορείς ιών.


28/05/2008

 

 

Η επιστημονική ομάδα της Biohellenika Α.Ε. παρουσίασε για πρώτη φορά, στα πλαίσια του 38ου Πανελλήνιου Παιδοδοντικού Συνεδρίου, τη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία φύλαξης μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από τον πολφό των νεογιλών δοντιών και των τρίτων γομφίων. Από κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται πως μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων του οδοντικού πολφού αποκαθιστά και αναγεννά δομές όπως οδοντίνη, οδοντοβλάστες και αγγεία του πολφού. Μεταμόσχευση των εν λόγω κυττάρων μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου οδήγησε σε βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας ενώ μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπλαση του πνευμονικού ιστού, των νεφρών, του παγκρέατος και του μυϊκού ιστού και να διαφοροποιηθούν σε νευρικά και λιπώδη κύτταρα. Η ερευνητική ομάδα της Biohellenika αποτελείται από τον Dr. Κολιάκο Γεώργιο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιοχημείας Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Biohellenika, τη Dr. Κουζή- Κολιάκου Κ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας- Εμβρυολογίας Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βiohellenika, τον Καρακίτσο Γεώργιο, Χειρούργο Οδοντίατρο και Διευθύνων σύμβουλο της Dentolife by Biohellenika, την Καραναστάση Σοφία, Υποψήφια Διδάκτωρ Βιολογίας Α.Π.Θ και Κελεσίδου Νικολέττα, ειδική επιστήμονας.

 

 


19/05/2008

 

Η τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων Biohellenika, στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εμβρυομητρικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βόλο, διοργάνωσε δορυφορικό συμπόσιο με  θέμα¨: «Tα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου και οι χρήσεις τους στην Ιατρική», με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Στο στρογγυλό αυτό τραπέζι συμμετείχε η Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Biohellenika, Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής, κ. Κ. Κουζή – Κολιάκου με θέμα ,«Παρούσες και μελλοντικές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της πως, «Οι κυτταρικές θεραπείες φαίνεται να αποτελούν στο άμεσο μέλλον ένα νέο θεραπευτικό όπλο στην Ιατρική για μια μεγάλη μερίδα ασθενών, ιδίως εκείνων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες», εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία της για το μέλλον του κλάδου των βλαστοκυττάρων.
Επιπλέον οι κυρίες, Ιωάννα Καλατζή και Κλεοπάτρα Γκρέλια, αναφέρθηκαν στους τρόπους λήψης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ο καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, στις πηγές λήψης βλαστικών κυττάρων ,ενώ ο καθηγητής Αιματολογίας- Αιμόστασης Παντελής Μακρής, στα βλαστικά κύτταρα και στην αιμόσταση.
Με τις ομιλίες  αυτές και τη συζήτηση που ακολούθησε, δόθηκε η ευκαιρία σε γονείς και γιατρούς, να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες  εξελίξεις στο αντικείμενο της συλλογής, επεξεργασίας και φύλαξης βλαστικών κυττάρων.


Κατεβάστε την ομιλία της Δρ. Κουζή - Κολιάκου > (.pps .rar)


03/03/2008

Από τον Δεκέμβριο λειτουργούν τα εργαστήρια της Biohellenika στην Αθήνα. Τα εργαστήρια φέρουν την ονομασία Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚΕΙΕ). Λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) με μετόχους το Ίδρυμα και την Biohellenika και επεξεργάζονται τα δείγματα της Νότιας Ελλάδας.
Η λειτουργία των εργαστηρίων στην Αθήνα συντόμευσε τον χρόνο παραλαβής των δειγμάτων που προέρχονται από τη Νότια Ελλάδα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό βιώσιμων βλαστοκυττάρων και άριστη ποιότητα δειγμάτων.
Η συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έδωσε στους γονείς την εγγύηση για τη συνεχή και ασφαλή φύλαξη των βλαστοκυττάρων τους, καθώς το Ίδρυμα με ειδικό άρθρο στο Ιδιωτικό Συμφωνητικό θα αναλάβει τη συνέχιση της φύλαξης στην περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Biohellenika.


29/02/2008

Στα πλαίσια του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Μεταμοσχεύσεων που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2007, η επιστημονική ομάδα της Biohellenika τιμήθηκε με τον έπαινο του συνεδρίου.
Η διάκριση αυτή αφορούσε μία νέα μέθοδο συλλογής βλαστικών κυττάρων από τον πλακούντα η οποία εφαρμόζεται στα εργαστήρια της Biohellenika και η οποία σε σύγκριση με τον κλασικό τρόπο λήψης μπορεί να αποδώσει διπλάσιο αριθμό βλαστικών κυττάρων.
Ο τρόπος αυτός συλλογής έχει δημοσιευτεί στο διεθνές περιοδικό Cytotheraphy και αποδίδει σημαντικό αριθμό κυττάρων ικανό για θεραπεία ενηλίκων και μάλιστα μεγάλου σωματικού βάρους.


29/02/2008

Η Biohellenika με το υπ αριθμό 410 2/8/2008 πιστοποιητικό διαπιστεύθηκε από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για τον ποιοτικό έλεγχο του αίματος του ομφαλίου λώρου που αφορά τον προσδιορισμό του αριθμού των εμπύρηνων κυττάρων, του αριθμού και της βιωσιμότητας των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων καθώς και τον μικροβιολογικό έλεγχο για αναζήτηση αερόβιων και αναερόβιων μικροβίων.
Η Biohellenika σήμερα είναι η πρώτη και η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαθέτει διαπίστευση ιατρικού εργαστηρίου στο αντικείμενο της φύλαξης βλαστικών κυττάρων κατά ISO 15189, 2007. Η διαπίστευση έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς από την έναρξη της λειτουργίας της η Biohellenika εφαρμόζει συστήματα ποιότητας, έχει πραγματοποιήσει τρεις διεθνείς δημοσιεύσεις και διευθύνεται από γιατρούς. Επίσης η Biohellenika διαθέτει και δεύτερη πιστοποίηση κατά ISO 9001: 2000 και τοποθετείται στις πιο αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου.


28/02/2008

Η Biohellenika ανακοινώνει πρόγραμμα ασφάλισης των παιδιών σε περίπτωση νόσησης από κακόηθες νόσημα.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί παροχή προς τους γονείς και καλύπτει τα νοσήλια, φάρμακα, εξετάσεις, ιατρικές πράξεις, μεταφορά στο εξωτερικό του παιδιού, της οικογένειας και των βλαστοκυττάρων για τα πρώτα πέντε έτη της ζωής του παιδιού στην περίπτωση νόσησης από κακοήθεια.
Το πρόγραμμα αυτό οι γονείς μπορούν με δική τους πρωτοβουλία να το συνεχίσουν, με τους ίδιους όρους και μετά από την παρέλευση των πρώτων πέντε ετών. Η ασφάλιση ισχύει αναδρομικά για όλα τα παιδιά της Biohellenika και αρκετοί γονείς έχουν πάρει τις βεβαιώσεις ασφάλισης.


28/02/2008

Η Biohellenika για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων της Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πάρκο Δυτικής Ελλάδας που βρίσκεται στα Ιωάννινα.
Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής λειτουργεί γραφείο της Biohellenika το οποίο οι γονείς μπορούν να επισκέπτονται και να παίρνουν πληροφορίες για την υπηρεσία των βλαστικών κυττάρων.
Η συνεργασία αυτή σύντομα θα διευρυνθεί και με άλλες ιατρικές υπηρεσίες οι οποίες θα βελτιώσουν το επίπεδο της υγείας των κατοίκων της δυτικής Ελλάδας.


27/02/2008

Η biohellenika ανακοινώνει την έναρξη νέας υπηρεσίας συλλογής και φύλαξης βλαστικών κυττάρων από τα νεογιλά δόντια των παιδιών.
Η Biohellenika παρέχει μία δεύτερη ευκαιρία σε παιδιά τα οποία δεν έχουν κρατήσει βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο. Τα παιδιά αυτά σήμερα μπορούν να έχουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα από τα πρώτα δόντια τους. Υπεύθυνος οδοντίατρος της Biohellenika θα σας ενημερώσει για την υπηρεσία αυτή.


27/02/2008

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων η Biohellenika ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας γραφείων σε  Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο. Με την κατά τόπους ίδρυση γραφείων και την έναρξη λειτουργίας εργαστηρίων στην Αθήνα η Biohellenika αναλαμβάνει προσωπικά την παραλαβή των ασκών από τα μαιευτήρια και με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται ελάχιστος χρόνος μεταξύ του τοκετού και της άφιξης του δείγματος στα εργαστήρια της.
Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του τοκετού και της παραλαβής των βλαστοκυττάρων από το εργαστήριο αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα που κρίνει την βιωσιμότητα των κυττάρων.


26/02/2008

Η Biohellenika λειτουργεί με δίκτυο συνεργατών στην Κύπρο, Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία.