βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2018

Τα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της Ιατρικής

 

Βλαστοκύτταρα και η χρήση τους: Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση των νοσημάτων 

 Η είσοδος του  21ος αιώνα χαρακτηρίστηκε από την απονομή δύο βραβείων Νόμπελ που αφορούσαν το πεδίο των βλαστοκυττάρων. Η ιατρική σήμερα έχει την τάση να είναι  εξατομικευμένη,  στοχευμένη και  ελάχιστα επεμβατική. Οι κυτταρικές θεραπείες διαθέτουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Παρέχονται μέσω των βλαστοκυττάρων σε ασθενείς κάθε ηλικίας  και τα βλαστοκύτταρα  κατά κανόνα λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή. Οι ομάδες ασθενειών που χρησιμοποιούνται σήμερα τα βλαστοκύτταρα είναι οι κακοήθεις, οι αυτοάνοσες, οι τραυματικές, οι εκφυλιστικές και οι κληρονομούμενες.  Σήμερα από έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έχει προκύψει ότι 1 στους 3 ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχει από χρόνιο νόσημα και θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη χρήση βλαστοκυττάρων,  εάν  διέθετε. Ασθενείς μεγάλης ηλικίας διαθέτουν  βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν υποστεί την επίδραση της γήρανσης και η αποτελεσματικότητα τους είναι μικρή.

 

Στη ζωή του ανθρώπου βλαστοκύτταρα μπορούν να συλλεγούν από την ομφαλοπλακουντιακή μονάδα κατά τη  γέννηση του, τον μυελό των οστών, τα νεογιλά δόντια και τον λιπώδη ιστό και να  χρησιμοποιηθούν από τον ίδιο στον οποίο ανήκουν, αυτόλογη χρήση, ή σε συμβατό ασθενή, σε αλλογενή χρήση. Οι αυτόλογες χρήσεις εφαρμόζονται στις  αυτοάνοσες,  τραυματικές και εκφυλιστικές παθήσεις και στις κακοήθεις εφαρμόζονται κατά περίπτωση αυτόλογες και αλλογενείς. Στις κληρονομικές ασθένειες εφαρμόζεται στα βλαστοκύτταρα  γονιδιακή θεραπεία, ώστε   «θεραπευμένα» να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ίδιο τον ασθενή.

Η ομφαλοπλακουντιακή μονάδα περιέχει τα πλέον νεαρά και υγιή βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται με επιτυχία  τις  μεταμοσχεύσεις και λόγω της χαμηλής αντιγονικότητας  δεν απαιτείται  απόλυτη ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και ασθενή.

Σήμερα είναι γνωστό ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟπΑ) εκτός από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα περιέχει και μητρικές μορφές όλων των κυττάρων του σώματος και ως εκ τούτου πέραν των χρήσεων στην αιματολογία βρίσκει εφαρμογές και στην αναγεννητική ιατρική.

Διεθνώς στο 60% του συνόλου των κατ’ έτος πραγματοποιούμενων αιμοποιητικών μεταμοσχεύσεων  για θεραπεία κακοήθων ασθενειών χρησιμοποιούνται αυτόλογα βλαστοκύτταρα προερχόμενα από τον ίδιο τον ασθενή, στο 20% βλαστοκύτταρα προερχόμενα από την οικογένεια και στο 20% από τη δημόσια τράπεζα.

Το αυτόλογο ομφαλικό αίμα χορηγείται  σε πρόωρα νεογνά, σε νεογνά με χαμηλό Apgar Score, σε νεογνά υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης, σε νεογνά με υδροκεφαλία, εγκεφαλικές αιμορραγίες  και σε τραυματισμούς του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού τις πρώτες 24 ώρες. Σήμερα σε 13 κλινικές μελέτες χρησιμοποιείται  το αυτόλογο ΟπΑ για τη θεραπεία του αυτισμού και δημοσιευμένα αποτελέσματα δείχνουν βελτίωση της συμπεριφοράς σε συνδυασμό με ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου.  

Ο πλακούντας και ο ιστός του ομφαλίου λώρου περιέχουν υγιή βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνονται ανώδυνα και με ασφάλεια και μπορούν να σώσουν ή να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής της οικογένειας και της κοινωνίας εφ όσον φυλάσσονται κατά τη γέννηση.

Στη χώρα μας υπάρχει η εμπειρία της φύλαξης και διαχείρισης  αυτού του πολύτιμου βιολογικού υλικού και η Biohellenika, είναι μια εταιρεία με μακρόχρονη εμπειρία και παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η διεθνής διαπίστευση των υπηρεσιών που παρέχει εξασφαλίζει την ασφαλή χρήση των βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η εξέλιξη της ιατρικής οδηγεί μερικές φορές την οικογένεια    στην αναζήτηση εξειδικευμένης θεραπείας σε χώρες του εξωτερικού. Διαθέτει ισχυρή επιστημονική και ιατρική ομάδα, η οποία προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις και συμβουλευτική στο αντικείμενο της χρήσης των βλαστοκυττάρων.