ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ 9 ΕΤΩΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Οι κοινωνίες συνεχώς έχουν ανάγκη σε ποσότητες αίματος οι οποίες εξασφαλίζονται με την εθελοντική αιμοδοσία. Με την εθελοντική αιμοδοσία δημιουργείται μια τράπεζα αίματος διαφόρων ομάδων η οποία ανανεώνεται συνεχώς με βάση την ημερομηνία συλλογής. Επειδή οι ανάγκες αίματος δεν είναι σταθερές και προβλέψιμες για το λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στα εργαστήρια δημιουργίας υποκαταστάτων ή κανονικού αίματος. Τα υποκατάστατα εξασφαλίζουν την αρτηριακή πίεση και την οξεοβασική ισορροπία και προσωρινά την επιβίωση του ασθενή, αλλά όχι τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, η οποία γίνεται μόνο μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το αποθηκευμένο αίμα στην τράπεζα προσφέρει τη μετάγγιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ τα κύτταρα άμυνας του αίματος, ουδετερόφιλα, έχουν διάρκεια ζωής λίγων ωρών. Το μεταγγιζόμενο αίμα είναι αλλογενές, δηλαδή προέρχεται από δότη και περιέχει λεμφοκύτταρα τα οποία ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις μετά την χορήγηση. Επειδή πρόκειται για βιολογικό υλικό με κίνδυνο μεταφοράς μολυσματικών παραγόντων, παρά τους επισταμένους ελέγχους, νοσοκομεία στις ΗΠΑ καλούν τους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν και εκτιμάται ότι θα έχουν ανάγκη περιορισμένων μεταγγίσεων να δημιουργήσουν ατομική τράπεζα δύο φιαλών αίματος, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στο προγραμματισμένο χειρουργείο.
Αυτό βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα των αναγκών της αιμοδοσίας και για το λόγο αυτόν ο Jo Mountford και οι συνεργάτες του στο εργαστήριο τους, στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών στη Γλασκώβη από το 2007 βελτιώνουν συνεχώς τη μέθοδο δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων και πρόσφατα ανακοίνωσαν την παραγωγή τους σε μεγάλη κλίμακα. Αναφέρουν δε ότι η παραγωγή θα προγραμματίζεται ανάλογα με τη ζήτηση.
Το 2008 η μέθοδος τους απέδιδε 100.000 ερυθρά αιμοσφαίρια τη φορά και σήμερα 88 φιάλες ή 8,8 λίτρα αίματος. Το εργαστήριο χρηματοδοτείται από την Wellcome Trust και συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα και δηλώνουν ότι την ποσότητα αυτή μπορούν να την παράγουν με τις παρούσες εργαστηριακές συνθήκες εντός 30 ημερών.
Το κλειδί στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι τα βλαστοκύτταρα, μέθοδος η οποία εξ ολοκλήρου αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του Jo Mountford και των συνεργατών του. Κάθε χρόνο παγκόσμια πραγματοποιούνται 90 εκατ μεταγγίσεις και οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν, καθώς η ελονοσία και ο ιός HIV ενδημούν σε αρκετές χώρες. Ο πληθυσμός παγκόσμια γηράσκει, η νοσηρότητα και οι ανάγκες επίσης αυξάνουν, ενώ οι εθελοντές αιμοδότες συνεχώς ελαττώνονται. Το εργαστήριο αυτό σήμερα μπορεί να παράγει 10 λίτρα αίματος τη φορά και πλέον χρηματοδοτείται μια βιομηχανική μονάδα η οποία θα αναλάβει την ευρεία κλίμακα παραγωγής καθώς και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.