βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2016

ΤΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΙΑΣ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Η αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων  είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία στην αντιμετώπιση της βαριάς μυασθένειας

Η βαριά μυασθένια  εμφανίζεται σε νεαρούς ασθενείς,  είναι αυτοάνοση νόσος  και στην παθογένεια της μετέχει ο θύμος.

Στο έγκριτο περιοδικό JAMA Neurology πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της αυτόλογης χρήσης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών  σε 7 ασθενείς με βαριά μυασθένεια. Και οι 7 ασθενείς επιβίωσαν και σήμερα είναι  ελεύθεροι συμπτωμάτων. Η μελέτη αυτή έγινε στο Πανεπιστήμιο του  Ontario και αποσκοπούσε στην πλήρη αντικατάσταση  του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, το οποίο είχε καταστεί επιθετικό εναντίο του θύμου. Στους ασθενείς χορηγήθηκε ισχυρή χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία και αντιθυμοκυτταρική σφαιρίνη για την πλήρη εξουδετέρωση της αυτοανοσίας του θύμου. Η μυασθένεια κατά μέσο όρο ξεκίνησε στην ηλικία των 37 ετών και  στα 44 χρόνια των ασθενών έγινε η μεταμόσχευση. Στο διάστημα μέχρι τη  μεταμόσχευση οι ασθενείς έλαβαν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα  χωρίς αποτέλεσμα. Όλοι οι ασθενείς επανεξετάστηκαν από 29-149 μήνες και όλοι  ήταν σε πλήρη ύφεση. Μετά από 8 μήνες όλοι διέκοψαν τα ανοσοκατασταλτικά και οι 6 εξ αυτών και τη ειδική θεραπεία για τη μυασθένεια. 11 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση όλοι οι ασθενείς είναι εν ζωή.

Η χρήση αυτόλογων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών σε ασθενείς με βαριά μυαθένεια επιφέρει ίαση,  αρκεί να γίνεται σε οργανωμένα κέντρα και να προσαρμόζεται στην κλινική εικόνα του κάθε ασθενή.  Η μεταμόσχευση είναι μια ιδιαίτερα επεμβατική μέθοδος με πολλούς κινδύνους παρ όλα αυτά οι ασθενείς αυτοί φαίνεται ότι έχουν απαλλαγεί από τη νόσο. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποτελεί ισοδύναμη και αποτελεσματικότερη  πηγή βλαστοκυττάρων  και θα μπορούσε να γίνει χρήση του σε όσους ασθενείς είχαν κάνει τη φύλαξη του κατά τη γέννηση. Λόγω όμως της μεγάλης ηλικίας τους κανένας δεν το διέθετε. Επομένως τα σημερινά παιδιά που διαθέτουν αποθηκευμένα βλαστοκύτταρα θα μπορούν στο μέλλον να ωφεληθούν από τις νεότερες θεραπείες οι οποίες όλο και πληθαίνουν.