ΕΝΑΡΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑΣ
ΕΝΑΡΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
K KΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
Η μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια κληρονομική ασθένεια του οφθαλμού, η οποία καταλήγει σε τύφλωση. Σπάνια, σε κάθε 3000 γεννήσεις, εμφανίζεται ένα παιδί με τη νόσο χωρίς να υπάρχει κληρονομικότητα. Προσβάλλει νεαρά άτομα και για το λόγο αυτό η αναζήτηση θεραπείας έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών εδώ και αρκετά χρόνια.
Στη μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια πάσχει το πλέον ευαίσθητο τμήμα του οφθαλμού, ο αμφιβληστροειδής, ο οποίος λόγω της προέλευσης του από το νευρικό σύστημα δεν έχει αναγεννητική ικανότητα και η κάθε βλάβη του συνοδεύεται από απώλεια της όρασης ανάλογης της έκτασης.
Στην πάθηση αυτή ατροφεί σταδιακά το φωτοευαίσθητο τμήμα του οφθαλμού που είναι τα κωνία και τα ραβδία. Η ατροφία αρχίζει από την περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς προς το κέντρο και για το λόγο αυτόν οι ασθενείς αναγκάζονται να στρέφουν το κεφάλι τους για να δουν αντικείμενα που δεν είναι σε ορθή γωνία μπροστά τους. Συχνά εμφανίζουν καταρράκτη σε νεαρή ηλικία και δεν έχουν καλή όραση στο ημίφως, με τη δύση του ηλίου. Χαρακτηριστικά οι ασθενείς αναφέρουν ότι βλέπουν σαν μέσα από σωλήνα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της California Irvines Gavin Herbert Eye Institute and Sue & Bill Gross Stem Cell Research Center ανακοίνωσαν την έναρξη θεραπείας της μελαχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας στα πλαίσια κλινικής μελέτης σε 16 ασθενείς. Οι ασθενείς που θα μετέχουν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο απώλειας της όρασης και θα τους χορηγηθεί με τοπική αναισθησία μια έγχυση βλαστοκυττάρων μέσα στο υαλοειδές σώμα, το οποίο είναι μια ζελατινοειδής ουσία η οποία καλύπτει εσωτερικά τον αμφιβληστροειδή.
Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται για 12 μήνες και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο, έχει όμως χρησιμοποιηθεί σε σκυλιά των οποίων ο αμφιβληστροειδής μοιάζει με του ανθρώπου και αυτά πάσχουν επίσης από την ίδια νόσο. Τα αποτελέσματα στα πειραματόζωα ήταν ενθαρρυντικά, υπό την έννοια ότι τα ζώα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους, που στην πράξη σημαίνει ότι υπήρχε μια μικρή αποκατάσταση των κωνίων και των ραβδίων η οποία έδωσα αυτή την όραση.
Είναι σημαντικό ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα χρησιμοποιηθούν εμβρυϊκά βλαστοκυττάρα, τα οποία επί του παρόντος έχουν μεγάλους περιορισμούς στις χρήσεις τους. Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε κλινικές μελέτες χρησιμοποιούνται σε άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στην Αγγλία με σημαντική βελτίωση της όρασης.