βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ BIOHELLENIKA ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΟΙΩΝ




ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ BIOHELLENIKA ΣΤΟ 9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΣΟΥ ALZHΕΙMER ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ.


Από 14-17 Μαΐου 2015 διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της νόσου Alzheimer  και  συγγενών διαταραχών με διεθνή συμμετοχή.  Στο συνέδριο παρουσιάζονται οι νεότερες γνώσεις σχετικά με την πρώιμη  διάγνωση και θεραπεία των ανοιών  με ιδιαίτερη έμφαση σε κλινικά πρωτόκολλα με τη χρήση των βλαστοκυττάρων.  Ο Πρόεδρος της Biohellenika καθηγητής κ Κολιάκος Γεώργιος μίλησε ως προσκεκλημένος ομιλητής  για τις κλινικές μελέτες και τα πρώτα αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με άνοιες και γενικότερα νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε η έναρξη κλινικής μελέτης με τη χρήση βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με αρχόμενη νόσο  Alzheimer. Η μέθοδος πιλοτικά έχει εφαρμοστεί σε 4 ασθενείς και  μετά την θετική ανταπόκριση  θα προχωρήσει σε περισσότερους. Η Biohellenika μετέχει στις μελέτες αυτές, προσφέροντας τα εργαστήρια και την τεχνογνωσία της στην απομόνωση των βλαστοκυττάρων από το λιπώδη ιστό, οι οποίες παρέχονται από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και την Πανελλήνια Εταιρεία Alzheimer. 

Παράγωγα των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) εφαρμόζονται σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η θεραπεία αυτή άρχισε μετά από  παρατήρηση μιας αιματολόγου στο Πανεπιστήμιο Duke η οποία επί χρόνια χρησιμοποιούσε το ΟΠΑ για τη θεραπεία μεταβολικών νοσημάτων σε παιδιά. Τα μεταβολικά νοσήματα  επηρεάζουν την λειτουργία του  εγκεφάλου με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν διανοητική υστέρηση και μη  συγκροτημένη σκέψη. Η αιματολόγος αυτή παρατήρησε ότι μετά από τη μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων του ΟΠΑ βελτιώνονταν και η λειτουργία του εγκεφάλου. Η παρατήρηση της αυτή στη συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και σήμερα έχει επεκταθεί και στη νόσο Alzheimer  και τις υπόλοιπες άνοιες.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τις  άνοιες, αρκεί η θεραπεία να γίνει στα αρχικά στάδια και να επαναληφθεί εάν χρειάζεται.