βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2014

Εφαρμογή Βλαστοκυττάρων στο ΑΧΕΠΑ Έσωσε από Ακρωτηριασμό 47χρονη


ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ BIOHELLENIKA 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ 47χρονη

Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων, στην Α Προπαιδευτική Κλινική του ΑΧΕΠΑ σώθηκε από τον ακρωτηριασμό, λόγω διαβητικού έλκους, το πόδι μιας 47χρονης γυναίκας, η οποία πάσχει από διαβήτη τύπου 1. Η ασθενής είχε στο πέλμα (στην κεφαλή του δεύτερου μεταταρσίου) διαβητικό έλκος, το οποίο παρά τις συντηρητικές θεραπείες παρέμενε ανεπούλωτο περισσότερο από έξι μήνες. Έναν μήνα μετά την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και το έλκος είχε επουλωθεί πλήρως.

"Πήραμε λιπώδη ιστό από την ασθενή, απομονώσαμε τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα βάλαμε στην περιοχή του έλκους. Η θεραπεία αυτή δεν είναι θεραπεία ρουτίνας, έγινε στο πλαίσιο μελέτης της Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και το κόστος καλύφθηκε από κάποιο πρόγραμμα. Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή μέθοδος και έχει ένα κόστος. Σκεφτείτε, όμως, ότι ο ασθενής γλυτώνει από τον ακρωτηριασμό. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εφαρμογή έγινε πριν από δύο χρόνια, αλλά έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί πριν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας στο ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα παρουσιαστούν στο 28ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 12-15 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα πολυκεντρικής μελέτης για τον συνδυασμό αντλιών ινσουλίνης και αισθητήρων γλυκόζης, στην οποία μετείχαν 11 Διαβητολογικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα. "Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για άτομα που φορούν αντλίες ινσουλίνης και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή η
επίδραση στη ρύθμιση και μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων" πρόσθεσε ο κ. Διδάγγελος.

H ανωτέρω θεραπεία υποστηρίχτηκε από τα εργαστήρια της Biohellenika, στα οποία έγινε η επεξεργασία των βλαστοκυττάρων από το λιπώδη ιστό. Τα βλαστοκύτταρα μετά από τον ποιοτικό έλεγχο παραδόθηκαν στην Παθολογική Προπαιδευτική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ,  όπου και έγινε η χορήγηση και η παρακολούθηση της ασθενούς.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 800.000-1.000.000 διαβητικοί. Κάθε χρόνο στα ελληνικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 30.000-40.000 ασθενείς με  διαβητικά έλκη διάφορης βαρύτητας. Το ετήσιο κόστος νοσηλείας  ασθενή  με διαβητικό έλκος είναι 6.200 ευρώ. Κάθε χρόνο 2000-3000 ασθενείς οδηγούνται σε ακρωτηριασμό και αναπηρία η οποία αυξάνει την νοσηρότητα τους και το κόστος της διαβίωσης τους.

Η τακτική παρακολούθηση και η συστηματική εκπαίδευση των ασθενών θα μπορούσε να ελαττώσει την εμφάνιση των ελκών και να περιορίσει το ετήσιο κόστος νοσηλείας τους στο 1/3, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αποφευχθεί το 70% των ακρωτηριασμών.

Ακόμα και η συστηματικότερη ενημέρωση και παρακολούθηση των διαβητικών ασθενών δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση επίμονων ελκών και να εξαλείψει τελείως τους ακρωτηριασμούς.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαβητικών ελκών σήμερα χρησιμοποιούνται οι κυτταρικές θεραπείες οι οποίες είναι ασφαλέστερες, αποτελεσματικότερες και οικονομικότερες. Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος λαμβάνεται με λιποαναρρόφηση, διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα στοιχεία και χορηγούνται τοπικά στην περιοχή  του έλκους με υποδόρια έγχυση.

Κάνοντας χρήση των κλασικών μεθόδων θεραπείας  των διαβητικών ελκών απαιτούνται  70 ημέρες  για την επούλωση, ενώ χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα τα έλκη κλείνουν οριστικά μετά από 42 ημέρες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και οι επιμολύνσεις είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις κλασικές θεραπείες και επίσης  το ποσοστό των πλήρως και μόνιμα θεραπευθέντων ελκών είναι πολύ υψηλότερο στους ασθενείς που έκαναν χρήση βλαστοκυττάρων.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων κερδίζει συνεχώς έδαφος στη θεραπεία πολλών ασθενειών κακοήθων και μη. Η αυτόλογη χρήση, κατά την οποία χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενή είναι ασφαλέστερη.



Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/269182/efarmogi-vlastokuttaron-sto-ahepa-esose-apo-akrotiriasmo-47hroni/#ixzz3Ig7L0fNd