Νέα δεδομένα στη θεραπεία της λευχαιμίας με βλαστοκύτταρα
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Χρησιμοποιώντας τους γνωστούς αλγορίθμους της δημόσιας τράπεζας της Αγγλίας, δεν μπορεί να προβλεφθεί ο αριθμός των μονάδων που καλύπτει τις ανάγκες μιας χώρας επειδή εξαρτάται από το μέγεθος του δείγματος
Ύφεση στη συλλογή βλαστοκυττάρων παρατηρείται την τελευταία πενταετία στις δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλλογενούς μεταμόσχευσης για τη θεραπεία της λευχαιμίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αιματολόγου που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) κ. Gluckman, στο 20ο ετήσιο συνέδριο 2014 της ISCT.
Τα αίτια αποδίδονται στο πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που μπορούν να βρουν ένα συμβατό μόσχευμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημόσιας τράπεζας της Κορέας ακόμα και εάν υποθετικά συλλέξει 500.000 μονάδες ΟΠΑ μόνο το 47% των ασθενών της χώρας θα βρει μόσχευμα με συμβατότητα 6/6. Εάν συλλέξει 51.000 μονάδες το 95% των ασθενών θα βρουν μόσχευμα με ιστοσυμβατότητα 5/6, το οποίο θα απορριφθεί στο 50% των περιπτώσεων στην επόμενη πενταετία.
«Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες σχετικά με το μέγεθος μιας δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων είναι ότι χρησιμοποιώντας τους γνωστούς αλγορίθμους της δημόσιας τράπεζας της Αγγλίας, δεν μπορεί να προβλεφθεί ο αριθμός των μονάδων που καλύπτει τις ανάγκες μιας χώρας επειδή εξαρτάται από το μέγεθος του δείγματος, τον τύπο της ιστοσυμβατότητας που θα ζητείται κάθε φορά και τον αριθμό των μονάδων για τον ίδιο ασθενή, καθώς τελευταία χορηγούνται έως και δύο μονάδες ανά ενήλικα ασθενή», εξηγεί η καθηγήτρια ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.
Για όλους αυτούς τους λόγους ενισχύεται η τράπεζα των δοτών μυελού των οστών, όπου διεθνώς είναι καταγεγραμμένοι 11 εκατομμύρια δότες, η οποία έχει πολύ μικρότερο κόστος. Για την εγγραφή στους δότες γίνεται λήψη σάλιου στο οποίο καθορίζεται το HLA και με βάση τον τύπο της ιστοσυμβατότητας γίνεται η καταγραφή των δοτών. Στην περίπτωση που ένας ασθενής ζητεί συμβατό δότη και βρεθεί τότε καλείται ο δότης και γίνεται η διαδικασία ταυτόχρονα (λήψη από τον δότη και χορήγηση στον ασθενή) χωρίς να χρειάζεται κρυοσυντήρηση του δείγματος και οργάνωση τράπεζας βλαστοκυττάρων. Προς αυτό το μοντέλο οδηγούνται τα κράτη και εναρμονίζεται και η χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχε ενεργά και η επιστημονική ομάδα της Biohellenika, παρουσιάζοντας στους συνέδρους επιστημονική μελέτη με θέμα «Adipose tissue stem cells transplantations in a rat traumatic brain injury model».