βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2013

Νέα τεχνική με βλαστοκύτταρα για την θεραπεία της τύφλωσης

ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ

Η προοπτική της αναστροφής τύφλωσης έχει κάνει ένα σημαντικό άλμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Σημαντικό άλμα προς την θεραπεία της τύφλωσης, αναφέρουν πώς έκαναν επιστήμονες από το Moorfields Eye Hospital και το University College του Λονδίνου. Μια μελέτη που έγινε σε ζώα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology έδειξε ότι το μέρος του ματιού το οποίο στην πραγματικότητα ανιχνεύει το φως μπορεί να επισκευαστεί με τη χρήση βλαστικών κυττάρων, ενώ οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι πλέον μια ρεαλιστική προοπτική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι φωτοϋποδοχείς είναι τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που αντιδρούν στο φως και να το μετατρέπουν σε ένα ηλεκτρικό σήμα το οποίο μπορεί να σταλεί προς τον εγκέφαλο. Ωστόσο, αυτά τα κύτταρα μπορεί να πεθάνουν από ορισμένες αιτίες τύφλωσης, όπως η νόσος του Stargardt και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι ερευνητές  χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να αντικαταστήσουν τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς σε ποντίκια στο εργαστήριο.  Η μελέτη έδειξε ότι τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική του ματιού και να αρχίσουν να λειτουργούν. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Μόνο περίπου 1000 κύτταρα από μια μεταμόσχευση 200000 κυττάρων κατάφεραν να λειτουργήσουν.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ρόμπιν Αλί δήλωσε ότι "αυτή είναι μια πραγματική απόδειξη της έννοιας ότι οι φωτοϋποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευθούν από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα  και να μας δώσουν ένα χάρτη διαδρομής για να γίνει αυτό και σε ανθρώπους. Γι αυτό είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι, και στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να γίνει η έναρξη της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους".