Δημιουργία οργάνων με τα βλαστοκύτταρα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Η ανάγκη αναζήτησης οργάνων προς μεταμόσχευση, οι άμεσες και απώτερες επιπλοκές των μεταμοσχεύσεων οδήγησαν τους επιστήμονες στην αναζήτηση μεθόδων είτε αποκατάστασης της λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων οργάνων είτε στη δημιουργία νέων. 118.000 ασθενείς στις ΗΠΑ περιμένουν καθημερινά ένα όργανο προς μεταμόσχευση και 18 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα αναμένοντας ένα μόσχευμα. Τον Ιούνιο του 2013 δημοσιεύτηκε σε ένα από τα καλύτερα στον κόσμο επιστημονικά περιοδικά η δημιουργία μικρού ήπατος από βλαστοκύτταρα τα οποία εμφυτεύτηκαν στην κοιλιά πειραματοζώων, ανέπτυξαν αγγεία και προχώρησαν στη δημιουργία ήπατος. Αν και απέχουμε 10 χρόνια μέχρι τη δημιουργία ενός επαρκούς μεγέθους ήπατος οι επιστήμονες φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνων και θα αποφύγουν τις επιπλοκές των μεταμοσχεύσεων. Το ήπαρ αν και αποτελεί στην κυριολεξία το σημαντικότερο εργοστάσιο του σώματος που βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, εν τούτοις λόγω της αναγεννητικής του ικανότητας για χρόνια μπορεί να αντιρροπεί την ανεπάρκεια και να διατηρεί τις λειτουργίες του σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα.
Μια άλλη επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι επανέφερε λειτουργικά νεφρό ο οποίος ήταν σε πλήρη ανεπάρκεια με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε πειραματόζωα και οτι οι βιοχημικές εξετάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία του νεφρού επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Και οι δύο ανακοινώσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και φαίνεται ότι στο μέλλον θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η έλλειψη οργάνων είτε επιδιορθώνοντας αυτά που ανεπαρκούν είτε δημιουργώντας νέα. Ήδη είναι γνωστή η δημιουργία καρδιακών βαλβίδων και τραχείας.
Κ ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ