H χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος και των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων λόγω προωρότητας ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
H ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑΣ Ή ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑΣ
Οι αναπνευστικές κυψελίδες κατά τη γέννηση του παιδιού αποτελούν το 1/3 του συνόλου των κυψελίδων του ενήλικα. Η ανάπτυξη του πνεύμονα ολοκληρώνεται το ένατο έτος της ηλικίας και μέχρι τότε πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διάπλαση και λειτουργία των πνευμόνων για την υπόλοιπη ζωή του ατόμου. Η προωρότητα και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος με τη μορφή του παιδικού αλλεργικού άσθματος παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάπλαση του πνεύμονα.
Τα πρόωρα νεογνά τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδα με τεχνητό αερισμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του συνδρόμου της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας, η οποία οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του πνεύμονα. Τα παιδιά με τη δυσπλασία των πνευμόνων συχνά οδηγούνται στο νοσοκομείο λόγω λοιμώξεων ή άσθματος και ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε 10.000 ετησίως στον Καναδά. Με την βελτίωση των μέσων τεχνητής υποστήριξης σήμερα επιβιώνουν νεογνά ακόμα και ηλικίας 24 εβδομάδων και αυτός είναι ο πληθυσμός που εμφανίζει τα περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα.
Η καταστροφή και η φλεγμονή των κυψελίδων λόγω του τεχνητού αερισμού των θερμοκοιτίδων είναι τεράστια και για τους λόγους αυτούς προτάθηκαν διάφοροι μέθοδοι αποκατάστασης. Η πλέον υποσχόμενη μέθοδος είναι η χορήγηση βλαστοκυττάρων και για το λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η φάση Ι της χρήσης βλαστοκυττάρων σε πειραματόζωα στα οποία προκλήθηκε υπεροξία, συνθήκες ανάλογες με τον τεχνητό αερισμό των θερμοκοιτίδων. Στα πειραματόζωα χορηγήθηκε το ομφαλοπλακουντιακό αίμα ή τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου και αξιολογήθηκε η πνευμονική λειτουργία μετά τη θεραπεία. Όλα τα πειραματόζωα εμφάνισαν βελτίωση της πνευμονικής τους λειτουργίας και η βελτίωση συνεχίστηκε για τους επόμενους έξι μήνες που διήρκεσε η παρατήρηση. Δεν εμφανίστηκε καμία επιπλοκή στα πειραματόζωα και η μελέτη αυτή θα περάσει σε φάση ΙΙ, όπου θα μετέχουν 20 νεογνά αρχικά. Η μέθοδος θα επεκταθεί και σε ενήλικες με χρόνια βλάβη των πνευμόνων και σε αυτούς θα χορηγηθούν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού.
Η Biohellenika έχει χορηγήσει με επιτυχία τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου σε 85 ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση με ασφάλεια και με βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax 2012, Pierro Met all. Dec 4.doi:10.1136/thoraxjnl-2012-202323 και έγινε στο Children’s Hospital of Εastern Ontario από τον καθηγητή Dr Bernard Thebaud και τους συνεργάτες.
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ