Τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία του σηπτικού σοκ
ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΗΠΤΙΚΟΥ ΣΟΚ
Ποτέ κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να φανταστεί πώς τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμα στη θεραπεία καταβεβλημένων ασθενών με σηπτικό σοκ. Η σηψαιμία και το επακόλουθο σηψαιμικό σοκ οφείλονται στην προσβολή του ασθενούς από ένα παθογόνο μικρόβιο, το οποίο μπορεί να είναι και ασθενές εάν ο ασθενής είναι εξασθενημένος και συνοδεύεται από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και ποσοστά θνησιμότητας έως 40%. Οι μέθοδος εφαρμόστηκε σε 15 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εντατική του νοσοκομείου Ottawa Hospital Research με σηψαιμία. Η σηψαιμία συνήθως οφείλεται σε ενδονοσοκομειακή μόλυνση, η οποία αποτελεί συχνή και ιδιαίτερα σοβαρή αιτία θανάτου ενός νοσοκομειακού ασθενούς. Στους ασθενείς αυτούς χορηγήθηκαν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία δρουν καταστέλλοντας το υπερδραστήριο στην περίπτωση αυτή ανοσοποιητικά σύστημα και ελαττώνουν την καταρρακτώδη αντίδραση της φλεγμονής η οποία οδηγεί σε πολλαπλή ανεπάρκεια των οργάνων.
Της χρήσης σε ασθενείς προηγήθηκαν πειραματικές μελέτες οι οποίες έδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Η μέχρι σήμερα θεραπεία του σηπτικού σοκ ήταν οι υψηλές ενδοφλέβιες δόσεις αντιβιοτικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Καθώς τα μεσεγχυματικά κύτταρα αποτελούν δομικά κύτταρα των οργάνων και έχουν αναπλαστικές ικανότητες, εισερχόμενα στα πάσχοντα όργανα αναγεννούν τα κατεστραμμένα κύτταρα και τα προφυλάσσουν από την περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας τους. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι χορηγώντας βλαστοκύτταρα στην οξεία φάση ασθένειας ενός οργάνου και σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως στην οξεία σπειραματονεφρίτιδα, ο ασθενής δεν οδηγείται σε χρονιότητα.
Στην περίπτωση του σηπτικού σοκ η θεραπεία είναι άμεση και ο ασθενής πρέπει να έχει αποθηκεύσει τα δικά του βλαστοκύτταρα πριν τη μόλυνση. Στη φάση του σηπτικού σοκ όλα τα κύτταρα του είναι μολυσμένα και δεν μπορούν αν έχουν θεραπευτική χρήση.
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ