Δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αλλογενή μεταμόσχευση νεφρού από ξένο-άγνωστο δότη εμφάνισαν καρκίνο.
Δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αλλογενή μεταμόσχευση νεφρού από ξένο-άγνωστο δότη εμφάνισαν καρκίνο
Έρευνα διεξάγεται αφού δυο ασθενείς που δέχτηκαν μόσχευμα νεφρού από τον ίδιο δότη εμφάνισαν καρκίνο. Οι δέκτες μεταμοσχεύτηκαν με τους νεφρούς γυναίκας που είχε μια σπάνια μορφή κακοήθους αιματολογικής ασθένειας που όμως δεν ανιχνεύτηκε από τους ελέγχους που έγιναν πριν τη δωρεά οργάνων. Η ασθένεια της ανιχνεύτηκε πολύ αργότερα, όταν έγινε νεκροτομή. Ο NHS Blood and Transplant (NHSBT), ο βρετανικός οργανισμός υπεύθυνος για την ασφάλεια των μεταμοσχεύσεων, ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και την ασφάλεια των μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Στην έρευνα του NHSBT συμβάλει και ο οργανισμός Royal Liverpool and Broadgreen University Hospitals Trust.
Επιθετικός καρκίνος: Ο Rob Law 59 ετών και η Gillian Smart 46 ετών δέχτηκαν μεταμόσχευση νεφρών στο Royal Liverpool Hospital στις 26 Νοεμβρίου 2010. Ο δότης, μια 56χρονη γυναίκα, μόλις είχε αποβιώσει από εγκεφαλική αιμορραγία. Οι ιατροδικαστές και οι κυτταρολόγοι αργότερα στη νεκροτομική εξέταση διαπίστωσαν ότι η γυναίκα έπασχε από μια σπάνια μορφή επιθετικού λεμφώματος.
Και οι δυο μεταμοχευθέντες κάνουν τώρα χημειοθεραπεία. Η Gillian Smart δήλωσε «Ως ασθενής με χρόνια νεφρική πάθηση γρήγορα συμβιβάστηκα με την ιδέα του θανάτου. Κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης βλέπουμε καθημερινά πολλούς θανάτους. Όμως δεν περίμενα ότι θα έπρεπε να συμβιβαστώ και με την ιδέα του θανάτου από καρκίνο. Η μορφή αυτή του καρκίνου είναι πολύ σοβαρή και δύσκολο να καταπολεμηθεί.». Ο Rob Law δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους που θα βρεθούν ή βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με μας, διότι 10000 άνθρωποι κάθε χρόνο περιμένουν για μεταμόσχευση. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μόσχευμα που θα δεχτούμε θα είναι το καταλληλότερο για μας και από άποψη ιστοσυμβατότητας, αλλά και οτι δεν θα μας μεταβιβάσει καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.».
Πλήρης άγνοια: O ιατρικός διευθυντής του Royal Liverpool, Dr Peter Williams είπε ότι και οι δύο νεφροί είχαν ληφθεί από τον ίδιο δότη που είχε πεθάνει σε άλλο νοσοκομείο. «Όταν οι νεφροί μεταμοσχεύτηκαν, η ιατρική ομάδα αγνοούσε τελείως ότι ο ασθενής μπορεί να είχε καρκίνο. Αφού έγινε νεκροτομή τότε ανακαλύψαμε την ασθένεια του δότη. Είναι μια δύσκολη και θλιβερή κατάσταση για τους δυο ασθενείς μας κα τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και φροντίδα ». Ο αναπληρωτής διευθυντής του NHS Blood and Transplant, James Neuberger, είπε ότι η μεταφορά κακοήθειας είναι μεν ένα πολύ σπάνιο συμβάν, αλλά τα όργανα μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες ιδίως όταν ο δότης είναι μεγάλης ηλικίας. Παραδέχτηκε όμως ότι το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι πλήρως γνωστό, γιατί μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να ανιχνεύσεις σοβαρές παθολογικές καταστάσεις στον δότη. Έχει ανατεθεί σε έναν εξειδικευμένο ερευνητή να ανακαλύψει πόσο συχνά πάσχοντα όργανα εκλαμβάνονται ως υγιή και ως τέτοια μεταφέρονται σε ασθενείς. Ο πρώτος του ρόλος θα είναι να προσπαθήσει να συλλέξει όλες τις πληροφορίες από τα μεταμοσχευτικά κέντρα, τις επιπλοκές μου εμφανίζουν οι μεταμοσχευθέντες ασθενείς και στη συνέχεια να βρει στρατηγικές ώστε οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις να γίνουν ασφαλέστερες. Σύμφωνα όμως με τον Dr. Neuberger « Η μεταμόσχευση δεν είναι ασφαλής μέθοδος θεραπείας. Τα όργανα είναι ‘από δεύτερο χέρι’»
Η περίπτωση αυτή ίσως αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα περιγραφείσα επιπλοκή της αλλογενούς μεταμόσχευσης με μόσχευμα που προέρχεται από μη συγγενή συμβατό δότη.