Νέα 2025
Αποτελέσματα χρήσης των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου στη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης
- Συντάκτης: Dr. Kouzi
Η χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου στη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία οδηγεί σε αναπηρίες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας και τα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποίησε τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
Αν και οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές δεν αναστρέφουν την πορεία της νόσου, η θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα είναι πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα και με παλαιότερες μεγάλες κλινικές μελέτες. Δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σχετικά με την πηγή προέλευσης και τη δόση του μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν και για το λόγο αυτό στις μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες, επειδή τα βλαστοκύτταρα προέρχονταν από διαφορετικές πηγές, τα αποτελέσματα δεν ήταν συγκρίσιμα μεταξύ τους.
Σε αυτή την κλινική μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση δύο πρωτόκολλα θεραπείας χρησιμοποιώντας μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που προέρχονταν από τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Εκτός των μεσεγχυματικών οι ασθενείς έλαβαν και εξωσώματα, τα οποία συλλέγονται από το υγρό της καλλιέργειας των μεσεγχυματικών και χρησιμοποιούνται και ως μόνη θεραπεία τα τελευταία χρόνια.
Η θεραπεία με τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα λειτουργεί διπλά, αφ’ ενός μεν ως κυτταρική θεραπεία και αφ’ ετέρου μέσω των εξωσωμάτων.
Οι ασθενείς μοιράστηκαν σε δύο ομάδες, στη μία δόθηκαν δύο δόσεις βλαστοκυττάρων με μεσοδιάστημα ενός μήνα και στη δεύτερη ομάδα μία δόση. Στην πρώτη ομάδα μετείχαν 20 ασθενείς και στη δεύτερη 15. 150 εκατ βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν σε κάθε θεραπεία, τα 50 εκατ εξ αυτών χορηγήθηκαν ενδοφλέβια και τα 100 εκατ ενδοραχιαία. Σε όλους τους ασθενείς τρεις μήνες μετά την κυτταρική θεραπεία χορηγήθηκαν ενδοραχιαία επί πλέον 8-10 ml εξωσωμάτων, τα οποία συλλέχτηκαν από το υπερκείμενο υγρό της καλλιέργειας.
Δεν παρατηρήθηκε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στους ασθενείς από τις χορηγήσεις και όλοι οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση της έκφρασης όλου του γονιδιώματος και βρέθηκε ελάττωση όλων των παραγόντων της φλεγμονής του νευρικού συστήματος και του αριθμού των κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων, με ταυτόχρονη αύξηση των αριθμού των ανοσορυθμιστικών λεμφοκυττάρων.
Η κλίμακα γενικής αναπηρίας βελτιώθηκε σημαντικά και στις δύο ομάδες 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Εξετάζοντας επί μέρους δείκτες της νόσου βρέθηκε ότι περισσότερες παράμετροι βελτιώθηκαν και σε μεγαλύτερο βαθμό στην πρώτη ομάδα σε σύγκριση με τους ασθενείς της δεύτερης ομάδας. Στις παραμέτρους περιλαμβάνεται βελτίωση της κινητικότητας, βελτίωση της όρασης, αύξηση του πάχους του φλοιού, βελτίωση των χειρωνακτικών δεξιοτήτων, της αντίληψης, της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών, της ποιότητας του ύπνου και της ρύθμισης των πληθυσμών των λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού. Για το λόγο αυτό συστήνεται αφ’ ενός μεν να προχωρήσει η μελέτη αυτή και να συμπεριληφθούν περισσότεροι ασθενείς και να χρησιμοποιηθεί το πρωτόκολλο με τις δύο δόσεις των βλαστοκυττάρων και των εξωσωμάτων. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο διεθνές ς περιοδικό Cell transplantation τον Αύγουστο του 2024, Jamali F at al 2024, Cell Transplantation, V 33:1-18.
Μεταμοσχεύσεις το 2023 στη χώρα μας
- Συντάκτης: Dr. Kouzi
Πεπραγμένα Ελληνικών Μεταμοσχευτικών Κέντρων στην Ελλάδα το 2023
Το 2023 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 504 συνολικά μεταμοσχεύσεις. Οι 322 εξ αυτών ήταν αυτόλογες και οι 228 αλλογενείς.
Οι 322 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε 178 ασθενείς με διαφόρου τύπου ανοσοανεπάρκειες, σε 58 ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin, σε 46 με λέμφωμα μη Hodgkin, σε 70 με συμπαγείς όγκους και σε 3 με αυτοάνοσες παθήσεις.
Στους συμπαγείς όγκους κατατάσσονται 19 περιπτώσεις νευροβλαστώματος, 5 σε όγκους γεννητικών οργάνων, 5 σε όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος, 2 σε καρκίνους των όρχεων, 1 για ρετινοβλάστωμα και 30 μη αναφερόμενου τύπου.
Οι 228 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με κακοήθεις αιμοποιητικές ασθένειες. Τα 134 από τα αλλογενή μοσχεύματα προέρχονταν από συμβατό ή μη συμβατό άγνωστο δότη, τα 63 από συμβατό αδελφό και τα 29 από γονείς.
Στο σύνολο των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2023 στην Ελλάδα το 63,8% των μοσχευμάτων προήλθε από τον ίδιο τον ασθενή και το 36,2% από δότες. Από το σύνολο των δοτών το 40,3% προέρχονταν από την οικογένεια, αδελφό ή γονείς.
Συνολικά στην Ελλάδα το 2023 πραγματοποιήθηκαν 504 μεταμοσχεύσεις εκ των οποίων το 82,1% των μοσχευμάτων προήλθαν από τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένεια του και το 18% από άγνωστο δότη.
Θεραπεία της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας με μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων
- Συντάκτης: Dr. Kouzi
Θεραπεία της ανθιστάμενης στη θεραπεία νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας με αιμοποιητική μεταμόσχευση
Δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό Lancet Rheumatology 2024, 20 Dec 20:S2665-9913(24)00275-3 τα αποτελέσματα από μια διεθνή, αναδρομική μελέτη αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων σε παιδιά με ανθεκτική συστηματική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα και συνοδό πνευμονοπάθεια. Οι συγγραφείς MichaeG Matt, MD, Daniel Drozdov MDb, Elisabeth Bendstrup MD, Mia Glerup MD, Ellen-Margrethe Hauge MD, και Tania Masmas, MD , αναφέρουν ότι η προσβολή του πνεύμονα σε ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία συστηματική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση της αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων σε μια ομάδα παιδιών με ανθιστάμενη στη θεραπεία συστηματική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα.
Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων πραγματοποιήθηκε σε εννέα νοσοκομεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε παιδιά με ανθιστάμενη στη θεραπεία νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα με συμμετοχή του πνεύμονα. Τα αποτελέσματα που αξιολογήθηκαν αφορούσαν την εμφύτευση των αλλογενών βλαστοκυττάρων, τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη μεταμόσχευση λόγω της χρήσης της χημειοθεραπείας, ευρήματα από την ακτινολογική μελέτη του πνεύμονα και δοκιμές της πνευμονικής λειτουργίας. Ως πλήρης ανταπόκριση ορίστηκε η εξαφάνιση των κλινικών σημείων της αρθρίτιδας χωρίς την ανάγκη συστηματικής ανοσοτροποποιητικής θεραπείας, επιπλέον της διακοπής του συμπληρωματικού οξυγόνου.
Μεταξύ 18 Ιανουαρίου 2018 και 17 Οκτωβρίου 2022, 13 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί στην ανοσοκατασταλτική θεραπεία και είχαν λάβει κατά μέσο όρο έξι διαφορετικούς βιολογικούς παράγοντες, υποβλήθηκαν σε αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων. Δέκα (77%) από τους 13 ασθενείς ήταν κορίτσια και τρεις (23%) ήταν αγόρια. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν 4,8 έτη ( από 2,9–14,8) και η μέση ηλικία κατά τη μεταμόσχευση ήταν 9,0 έτη (5,0–19,0). Η αξονική τομογραφία θώρακα πριν από την μεταμόσχευση έδειξε χαρακτηριστική εικόνα πνευμονίτιδας. Πέντε ασθενείς χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο πριν από τη μεταμόσχευση. Οι ασθενείς έλαβαν διάφορα θεραπευτικά σχήματα χημειοθεραπείας μειωμένης τοξικότητας ή έντασης. Τα μοσχεύματα ήταν από 10/10 HLA-συμβατά (n=6) ή 9/10 HLA-μη απόλυτα συμβατά (n=5) από μη συγγενείς δότες, 7/10 από συγγενή δότη, (n=1) και ένα από αδερφό (n=1). Η μεταμόσχευση έγινε σε όλους τους ασθενείς. Ένας ασθενής είχε απόρριψη μοσχεύματος και έλαβε δεύτερο μόσχευμα από διαφορετικό δότη. Οι επιπλοκές μετά τη μεταμόσχευση περιελάμβαναν οξεία νόσο μοσχεύματος έναντι ξενιστή (n=5), βακτηριαιμία (n=8), επανενεργοποίηση κυτταρομεγαλοϊού (n=6) και σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων μετά τη μεταμόσχευση (n=3). Τέσσερις ασθενείς απεβίωσαν, δύο από πνευμονίτιδα από κυτταρομεγαλοϊό, ένας από ενδοκρανιακή αιμορραγία και ένας από προοδευτική εξέλιξη της αρθρίτιδας. Σε μια μέση παρακολούθηση 16 μηνών και οι εννέα επιζώντες ασθενείς είχαν πλήρη ανταπόκριση, χωρίς ενεργή αρθρίτιδα και χωρίς τη χρήση βιολογικών παραγόντων, κορτικοστεροειδών ή συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλλογενής αιμοποιητική μεταμόσχευση μπορεί να είναι μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ανθιστάμενη στη θεραπεία νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα με συμμετοχή του πνεύμονα και θα πρέπει να εξετάζεται στην περίπτωση παιδιών με επιδείνωση της εξάρτησης από το οξυγόνο ή σοβαρή νοσηρότητα που σχετίζεται με την τρέχουσα θεραπεία που λαμβάνουν. Όσο νωρίτερα πραγματοποιείται η μεταμόσχευση τόσο καλύτερο είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η αλλαγή των βιολογικών παραγόντων και η μακροχρόνια ταλαιπωρία του ασθενή σχετίζονται με μεγαλύτερη τοξικότητα στη χημειοθεραπεία.
Η μελέτη αυτή υποστηρίχτηκε από το National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (R01-AR079525).
Οικογένειες
μας εμπιστεύτηκαν
Η πρώτη
θεραπευτική χρήση
βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα έγινε από εμάς
Χρόνια μία μεγάλη oικογένεια
Η πορεία μας στα 18 χρόνια λειτουργίαςσας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και συνεχίζουμε
Δημοσιεύσεις
στην επιστημονική κοινότητα
Πατέντες
Διπλώματα ευρεσιτεχνίας