βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2023

Βλαστοκύτταρα της ομφαλοπλακουντιακής μονάδας και αντιγήρανση

Μπορεί η ομφαλοπλακουντιακή μονάδα  να διατηρήσει τη νεότητα;

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι  μετάγγιση πλάσματος νεαρών πειραματοζώων σε ενήλικα και γηρασμένα  επιβραδύνει  ή ακόμα και αναστρέφει την  γήρανση, η οποία είναι παροδική. Στα πειραματόζωα μάλιστα αυτά επανήλθε προσωρινά και η γονιμότητα. Η μετάγγιση νεαρού αίματος σε γηρασμένα πειραματόζωα με σκοπό την αντιγήρανση για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 1864. Το πείραμα αυτό επαναλήφθηκε το 2014 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου και διαπιστώθηκε ότι τα γηρασμένα πειραματόζωα μετά τη λήψη πλάσματος από νεαρά πειραματόζωα είχαν καλύτερες διανοητικές επιδόσεις.   Σε επανάληψη των πειραμάτων επιβεβαιώθηκαν τα ανωτέρω ευρήματα και επί πλέον παρατηρήθηκε και ενίσχυση των μυών. Επίσης διαπιστώθηκε και το αντίθετο, ότι δίνοντας γηρασμένο αίμα σε νερά πειραματόζωα παρατηρήθηκε έκπτωση των διανοητικών δυνάμεων και της λειτουργίας πολλών  οργάνων. Στη συνέχεια της ανάλυσης φαίνεται ότι  στην αντιγήρανση δεν συμβάλλει εξ ολοκλήρου το αίμα, αλλά ένας παράγοντας ο οποίος υπάρχει στο νεαρό αίμα και είναι ο παράγοντας 11 της αύξησης της διαφορoποίησης,  (Growth Differentiation Factor 11, GDF11) και στον οποίο πλέον επικεντρώνονται οι μελέτες.

Τα ανωτέρω ευρήματα ενεργοποίησαν την έναρξη κλινικών μελετών σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ, στους οποίους χορηγούσαν νεαρό πλάσμα. Τα αποτελέσματα της φάσης Ι δημοσιεύτηκαν το 2018 και έδειξαν ότι η θεραπεία ήταν ασφαλής. Επειδή το πλάσμα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι το πιο νεαρό που υπάρχει στον άνθρωπο, για το λόγο αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στους ίδιους ασθενείς. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το 2022 και βρέθηκε ότι 20 βιοδείκτες βελτιώθηκαν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό στους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ. Στη συνέχεια πρόσφατη μελέτη του 2023 έδειξε ότι η γήρανση των νεαρών βλαστοκυττάρων στο σώμα των γηρασμένων ανθρώπων ήταν δύο φορές ταχύτερη σε σχέση με το ρυθμό γήρανσης των υπολοίπων  κυττάρων του σώματος. Η γήρανση είναι μια συστηματική νόσος, η οποία επηρεάζει όλα τα κύτταρα και τη σύσταση των υγρών του σώματος.   

Τα ανωτέρω επιστημονικά ευρήματα στη συνέχεια έτυχαν ευρείας εφαρμογής και χρησιμοποιήθηκαν ως μέσον αντιγήρανσης και αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Εκτός από το πλάσμα και όλα τα είδη των βλαστοκυττάρων που περιέχονται στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα και στον ιστό του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου επιβραδύνουν τη γήρανση. Πέρα από την αισθητική αποκατάσταση ουλών, ή τη διατήρηση  νεανικής επιδερμίδας η ανανέωση του γηρασμένου ανοσοποιητικού με τη χορήγηση νεαρών  κυττάρων του ανοσοποιητικού που περιέχονται στο  ομφαλοπλακουντιακό  αίμα, ίσως σήμερα είναι το μεγαλύτερο κέρδος σε όσους έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα τους κατά τον τοκετό. Η πεποίθηση ότι τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται μόνο για κακοήθεις και πολύ σοβαρές παθήσεις σιγά σιγά τείνει να εκλείψει, δεδομένου ότι τα νεότερα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα τους κατά τον τοκετό θα τα χρησιμοποιήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους όχι απαραίτητα για τη θεραπεία σοβαρής ασθένειας, αλλά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.