βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2023

Θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

Σε θεραπεία - ορόσημο με βλαστοκύτταρα υποβλήθηκε ο πρώτος ασθενής με Νόσο του Πάρκινσον

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne  της Σουηδίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ασθενή με νόσο Πάρκινσον θεραπεία με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Τα θεραπευτικά βλαστοκύτταρα προετοιμάστηκαν στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου  Lund από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα  και τοποθετήθηκαν στην παρεγκεφαλίδα με σκοπό να αντικαταστήσουν τους νευρώνες που χάνονται στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.  Συνολικά 8 ασθενείς από τη Σουηδία και τη Βρετανία οι οποίοι  πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον τα τελευταία 10 χρόνια  θα λάβουν αυτή τη θεραπεία και ήδη ο ένας εξ αυτών υποβλήθηκε. Οι ερευνητές θα τους παρακολουθούν στενά και θα αξιολογούν την λειτουργία των βλαστοκυττάρων  και τις πιθανές επιπτώσεις του μοσχεύματος τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μια διαδικασία-ορόσημο στον δρόμο προς μια κυτταρική θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

 Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne, όπου πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση έχει μακρά παράδοση σε αυτό το είδος μικροχειρουργικής επέμβασης. Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα λεπτή, αλλά το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει μεγάλη εμπειρία σε νευροχειρoυργικές επεμβάσεις. Ο ασθενής θα συνεχίζει να παρακολουθείτε σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης.

Σήμερα υπάρχουν περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον παγκοσμίως. Οι ασθενείς παρουσιάζουν προβλήματα ισορροπίας και κίνησης λόγω απώλειας  νευρικών κυττάρων της παρεγκεφαλίδας. Η τυπική θεραπεία στηρίζεται σε φάρμακα που αποκαθιστούν την παραγωγή της ντοπαμίνης την οποία  φυσιολογικά και σε επαρκείς ποσότητες παράγουν τα νευρικά κύτταρα, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτά τα φάρμακα συχνά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και προκαλούν παρενέργειες.  Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν θεραπείες που να μπορούν να επιδιορθώσουν τις κατεστραμμένες δομές μέσα στο νευρικό σύστημα  ή να αντικαταστήσουν τα νευρικά κύτταρα που έχουν χαθεί. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την κλινική μελέτη έχουν  περάσει από αυστηρές προκλινικές δοκιμές, ώστε να  πληρούν  τα πρότυπα ποιότητας της σουηδικής νομοθεσίας.

Αυτό που αναμένεται σε αυτόν τον ασθενή και στους επόμενους που θα συμμετέχουν στην εν λόγω κλινική δοκιμή, είναι η πλήρης ενσωμάτωση των βλαστοκυττάρων στους πυρήνες της παρεγκεφαλίδας, η μετατροπή τους  σε νέα και υγιή νευρικά κύτταρα, ικανά να  παράγουν επαρκείς ποσότητες ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ώστε να επανέλθουν οι φυσιολογικές λειτουργίες στον ασθενή.