βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2022

Κλινικές δοκιμές με τη χρήση βλαστοκυττάρων του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου

Χρήσεις των βλαστοκυττάρων του Ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) και ιστού ομφαλίου λώρου 

Το 2021 προστέθηκαν 30 νέες κλινικές δοκιμές που αφορούν τη χρήση του ΟΠΑ και 96 που αφορούν τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Λόγω της πανδημίας πολλές κλινικές μελέτες  αναβλήθηκαν, μέχρι να δημιουργηθούν ασφαλέστερες συνθήκες. 

Προέλευση των βλαστοκυττάρων

Σύνολο κλινικών δοκιμών με τη χρήση του ΟΠΑ μέχρι το τέλος του 2021

Ενεργές κλινικές δοκιμές με πρόσκληση ασθενών για συμμετοχή

Ομφαλοπλακουντιακό αίμα

275

109

Ιστός ομφαλίου λώρου

464

Λόγω πρόσφατης έναρξης δεν υπάρχουν δεδομένα

Αμνιακή μεμβράνη, πλακούντας

151

Λόγω πρόσφατης έναρξης δεν υπάρχουν δεδομένα

Στο 44% οι χρήσεις του ΟΠΑ αφορούν τη θεραπεία αιματολογικών ασθενειών, στο 17% τη θεραπεία επίκτητων νευρολογικών διαταραχών (εγκεφαλική παράλυση και αυτισμός), το 8% τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, το 5% επιπλοκές λόγω προωρότητας, το 5% κακοήθεις όγκους, το 5% αυτοάνοσα νοσήματα, το 4% ορθοπεδικές παθήσεις, το 3% καρδιολογικά προβλήματα, το 3%  επιπλοκές της  covid 19 και το 6% για άλλες παθήσεις.

Η αύξηση των χρήσεων των  βλαστοκυττάρων του ΟΠΑ και του ιστού του ομφαλίου λώρου κατά 25% στις κλινικές δοκιμές κατά τα έτη 2020 και 2021, οφείλεται στη θεραπεία επιπλοκών της Covid 19. Τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών έχουν δημοσιευτεί και δείχνουν σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών, συντόμευση του χρόνου νοσηλείας  και έξοδο από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Είναι γνωστό ότι το ΟΠΑ εκτός από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα περιέχει και κύτταρα του ανοσοποιητικού και το 2020 χρησιμοποιήθηκε σε 39 νέες κλινικές δοκιμές για τις ανοσοθεραπείες του καρκίνου,  στις 14 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα  κύτταρα ΝΚ (Natural Killer Cells).  Οι ανοσοθεραπείες καταργούν τη χρήση χημειοθεραπείας και ως εκ τούτου τις επιπλοκές αυτής.

Τα κύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενη συχνότητα σε γονιδιακές θεραπείες, είτε κληρονομικών, είτε κακοήθων ασθενειών, λόγω της ικανότητας τους να πολλαπλασιάζονται και να ενσωματώνουν υγιή γονίδια. Λόγω δε της μεγάλης συγγένειας τους με όλα τα όργανα, καθ' ότι αποτελούν κύτταρα του στηρικτικού ιστού των οργάνων,  θεωρούνται ως τα πλέον κατάλληλα κύτταρα για τις θεραπείες αυτές.

Για τους παραπάνω λόγους επιλέξαμε στη Biohellenika  εξ αρχής να επεξεργαζόμαστε ολόκληρο τον ομφάλιο λώρο  και να φυλάσσουμε κύτταρα,  αντί να καταψύχουμε  κομμάτια ομφαλίου λώρου χωρίς προηγούμενη απομόνωση των βλαστοκυττάρων.