βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2021

Τα βλαστοκύτταρα βοηθούν στην αντιμετώπιση της πνευμονίας που προκαλεί η covid 19

 

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου και του λιπώδους ιστού είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πνευμονίας  που προκαλεί η covid 19

Mία από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί η μόλυνση από τον SARS CοV2  είναι η πνευμονία.  Η πνευμονία απειλεί τη ζωή των ασθενών και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτού του είδους η  πνευμονία  δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά  με παράγοντες οι οποίοι σταματούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υπερβολική συγκέντρωση αμυντικών κυττάρων στον πνεύμονα. Οι παράγοντες αυτοί χορηγούνται στην αρχή της νόσου, όταν διαπιστωθεί η συμμετοχή του πνεύμονα,  και όχι όταν η πνευμονία καταλάβει μεγάλη έκταση.

Από τους πρώτους μήνες εμφάνισης της covid 19 γίνεται  χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου και του λιπώδους ιστού σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ανάγκη χορήγησης οξυγόνου, στα πλαίσια κλινικών μελετών.  Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων άρχισε τον Φεβρουάριο του 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχει γίνει σε μεγάλες ομάδες ασθενών και σε πολλές χώρες και όλες οι μελέτες έδειξαν βελτίωση από την 2η ημέρα της νόσου και μετά.  Οι ασθενείς που έλαβαν βλαστοκύτταρα είχαν καλύτερη έκβαση και σε συντομότερο χρόνο, ενώ οι δείκτες της φλεγμονής είχαν θεαματική βελτίωση. Η συχνότητα σοβαρών επιπλοκών ήταν 6 φορές μικρότερη στην ομάδα των ασθενών που έλαβαν βλαστοκύτταρα.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα έχουν ανοσοκατασταλτική και ανοσορυθμιστική δράση και σε αυτές τις ιδιότητες αποδίδεται η αποτελεσματικότητα της δράσης τους. Επίσης τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα έχει βρεθεί ότι μπορούν να μετατραπούν σε πνευμονιοκύτταρα, τα οποία καλύπτουν το τοίχωμα  των κυψελίδων και ως εκ τούτου βοηθούν την αναγέννηση  του πνεύμονα.