βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2021

Η χρήση του ιστού του ομφαλίου λώρου στη θεραπεία της πνευμονίας που προκαλεί η covid 19

Χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου στην αντιμετώπιση του συνδρόμου της αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλεί η covid 19.

Mία από τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί η μόλυνση από τον SARS CοV2  είναι η πνευμονία, η οποία δεν οφείλεται σε αυτόν καθ’ εαυτόν τον ιό, αλλά στην υπερβολική ενεργοποίηση οργανισμού προκειμένου να τον εξουδετερώσει. Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού στέλνει στον πνεύμονα υπερβολικό αριθμό αμυντικών κυττάρων τα οποία καταστρέφονται και τα προϊόντα της λύσης τους προκαλούν την εκτεταμένη πνευμονία. Η πνευμονία απειλεί τη ζωή των ασθενών και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στον αναπνευστήρα. Αυτού του είδους η  πνευμονία  δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά  με παράγοντες οι οποίοι σταματούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υπερβολική συγκέντρωση αμυντικών κυττάρων στον πνεύμονα. Οι παράγοντες αυτοί χορηγούνται στην αρχή της νόσου, όταν διαπιστωθεί η συμμετοχή του πνεύμονα,  και όχι όταν η πνευμονία καταλάβει μεγάλη έκταση.

Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 7 παράγοντες και  εξ αυτών μόνο το πλάσμα που προέρχεται από νοσήσαντες ασθενείς έχει κάποια θεραπευτική επίδραση.  

Τον Ιούνιο του 2020 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το πανεπιστήμιο του Πεκίνου η χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου σε ασθενείς με covid 19, οι οποίοι είχαν ανάγκη χορήγησης οξυγόνου. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 σε 7 ασθενείς και η αξιολόγηση τους έγινε 14 ημέρες αργότερα. Η οξυγόνωση των πνευμόνων έδειξε σημεία βελτίωσης σε όλους τους ασθενείς από την 2η ημέρα και μετά. Κανένας εξ αυτών δεν κατέληξε και το σημαντικότερο είναι ότι 3 ασθενείς με βαριά πνευμονία έφυγαν από το νοσοκομείο την 10η ημέρα. Η μελέτη αυτή έγινε σε  σύγκριση με 3 ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία με βλαστοκύτταρα και  είχαν την ίδια βαρύτητα  της νόσου. Ο ένας εξ αυτών κατέληξε, ο 2ος εμφάνισε βαριά πνευμονία και ο 3ος  έφυγε από το νοσοκομείο.

Πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της χορήγησης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου σε 24 ασθενείς με covid 19, στα πλαίσια αδειοδοτημένης κλινικής μελέτης. Στους ασθενείς αυτούς χορηγήθηκαν 2 δόσεις βλαστοκυττάρων σε διάστημα 3 ημερών και αξιολογήθηκε η κλινική και  ακτινογραφική εικόνα, καθώς και οι βιοχημικοί δείκτες της φλεγμονής την 28η και 31η μέρα αντίστοιχα.  Δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή παρενέργεια, η οποία να διακόψει τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν σε σχέση με ασθενείς ίδιας βαρύτητας που δεν έλαβαν βλαστοκύτταρα. Οι ασθενείς που έλαβαν βλαστοκύτταρα είχαν καλύτερη έκβαση και σε συντομότερο χρόνο, ενώ οι δείκτες της φλεγμονής είχαν θεαματική βελτίωση. Η συχνότητα σοβαρών επιπλοκών ήταν 6 φορές μεγαλύτερη στην ομάδα των ασθενών που δεν έλαβαν βλαστοκύτταρα.

Η επιστημονική εξήγηση της ευεργετικής δράσης των βλαστοκυττάρων είναι ότι παρεμβαίνουν και ελαττώνουν την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδιώκοντας την φυσική ανοσορύθμιση. Η ανοσοκατασταλτική και ανοσορυθμιστική δράση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το λόγο αυτόν δοκιμάζονται σε αυτοάνοσες παθήσεις. Επίσης τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα έχει βρεθεί ότι μπορούν να μετατραπούν σε πνευμονιοκύτταρα τύπου ΙΙ, τα οποία αποτελούν τον μητρικό πληθυσμό των πνευμονιοκυττάρων του τοιχώματος των κυψελίδων και ως εκ τούτου βοηθούν στην αναγέννηση  του πνεύμονα.