βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2020

Ο μοναδικός λόγος που συλλέγεται ο ομφάλιος λώρος κατά τον τοκετό είναι η φύλαξη των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων

Ο μοναδικός λόγος που συλλέγεται ο ομφάλιος λώρος κατά τον τοκετό είναι αποκλειστικά η φύλαξη  των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων και όχι  ενδοθηλιακών κυττάρων

 

Ο ομφάλιος λώρος ανατομικά περιέχει τα τρία ομφαλικά αγγεία, την ουσία Wharton, η οποία πήρε το όνομα από τον ερευνητή που την περιέγραψε για πρώτη φορά, και την αμνιακή μεμβράνη.  Ιστολογικά αποτελείται από δύο κυτταρικούς πληθυσμούς και στηρικτικές  ίνες μεταξύ τους. Ο ένας κυτταρικός πληθυσμός είναι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα και ο δεύτερος τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Για να απομονώσουμε και να κρυοσυντηρήσουμε τους ανωτέρω κυτταρικούς πληθυσμούς πρέπει πρώτα με τη χρήση ενζύμων να απομακρύνουμε τις ίνες.

 

Οι δύο πληθυσμοί που απομονώνονται, κρυοσυντηρούνται ταυτόχρονα και δεν υπάρχει τρόπος διαχωρισμού μεταξύ τους. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα δεν είναι βλαστοκύτταρα, δεν έχουν ικανότητα κυτταρικού πολλαπλασιασμού, επομένως η παρουσία τους   μεταξύ  των μεσεγχυματικών κυττάρων που χρησιμοποιούνται στις κυτταρικές θεραπείες δεν έχει κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

Ως εκ τούτου η κρυοσυντήρηση  ενδοθηλιακών κυττάρων των ομφαλικών αγγείων ως διαφημιζόμενη  υπηρεσία από διάφορες τράπεζες βλαστοκυττάρων είναι άνευ σημασίας.

 

Σε πειραματικές μελέτες για να μελετήσουμε την επίδραση διαφόρων  φαρμάκων, όπως αντιϋπερτασικών και αντιλιπιδικών,   στο ενδοθήλιο των αγγείων χρησιμοποιούμε τρεις ομφάλιους λώρους για να συλλέξουμε επαρκή αριθμό  ενδοθηλιακών κυττάρων  των ομφαλικών αγγείων. Η συλλογή τους γίνεται με  απόξεση του εσωτερικού τους χιτώνα και τοποθέτηση σε θρεπτικό υγρό. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα που συλλέγονται με αυτό τον τρόπο δεν επαρκούν για μια πειραματική χρήση και ακολουθεί καλλιέργεια με τη χρήση ειδικών αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα, επειδή δεν είναι βλαστοκύτταρα.

 

Αντίθετα τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που φυλάσσονται, επειδή είναι βλαστοκύτταρα,  μπορούν να μετατραπούν σε προενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία είναι οι μητρικές μορφές των ενδοθηλιακών κυττάρων και να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις αγγειοπαθειών, όπως αθηρωματικών βλαβών των στεφανιαίων αγγείων, διαβητικής αγγειοπάθειας, ανευρυσμάτων  και αρτηριακών αποφράξεων των κάτω άκρων.

 

Ως εκ τούτου ο ομφάλιος λώρος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη φύλαξη μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων και κάθε   άλλη ενημέρωση αποτελεί παραπληροφόρηση και αντικείμενο κακής διαφήμισης.