βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2020

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα στη θεραπεία της αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλεί ο κορωνοϊός

20 Πανεπιστήμια στον κόσμο συνεργάζονται για τη θεραπεία της αναπνευστικής λοίμωξης που προκαλεί ο  κορωνοϊός  με τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων.

Στη μελέτη αυτή συμμετέχουν 9 πανεπιστήμια της Κίνας, 1 πανεπιστήμιο της Γαλλίας, 2 των ΗΠΑ, 1 του Ισραήλ, 1 της Ρωσίας, 1 της Ινδίας, 1 της Ισπανίας, 2 της Ιταλίας 1 της Αγγλίας και 1 της Νότιας Κορέας.

H πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε στις 28/2/2020 και αφορούσε τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σε 7 ασθενείς με βαριά αναπνευστική λοίμωξη από κορωνοϊό, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο YouAn του Πεκίνου.  Τρεις επί πλέον ασθενείς με βαριά αναπνευστική λοίμωξη χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες και δεν έλαβαν θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Εκ των 7 ασθενών ο ένας ήταν διασωληνωμένος, οι δύο είχαν πνευμονία και οι τέσσερις  βαριά  πνευμονία με πτώση του οξυγόνου του αίματος. Οι τρεις μάρτυρες είχαν βαριά πνευμονία με διαταραχές των αερίων. Οι  ασθενείς νοσηλεύτηκαν από  τις 21/1/2020 έως τις 7/2/2020 και από τις 31/1/2020 έως τις 4/2/2020 οι 7 έλαβαν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Όλοι οι ασθενείς που έλαβαν τα βλαστοκύτταρα βγήκαν από το νοσοκομείο υγιείς και ως δείκτες παρακολούθησης  της κατάστασης τους χρησιμοποιήθηκαν βιοχημικοί δείκτες της φλεγμονής,  η ακτινογραφία θώρακος και τα επίπεδα αερίων αίματος. Η μελέτη κρίνεται ως εμπεριστατωμένη και παρά τον μικρό αριθμό των ασθενών κατέληξε σε σημαντικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς ήταν υπό παρακολούθηση από την ημέρα εισόδου έως την ημέρα εξόδου από το νοσοκομείο  και οι 7 ασθενείς εμφάνισαν σταθερή τάση βελτίωσης με πτώση της θερμοκρασίας, αύξηση της οξυγόνωσης του αίματος, βελτίωση της αναπνοής, της ακτινογραφικής εικόνας του πνεύμονα και βελτιωμένη φυσική κατάσταση 4-6 ημέρες μετά τη λήψη των βλαστοκυττάρων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ένας εκ των μαρτύρων απεβίωσε, ένας μπήκε σε αναπνευστήρα και ένας εξακολουθούσε να είναι με βαριά πνευμονία με διαταραχές των αερίων μέχρι το τέλος της μελέτης.

Η βαριά πνευμονία την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός σε αντίθεση  με τον ιό της γρίπης οφείλεται στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική συσσώρευση και νέκρωση κυττάρων φλεγμονής στον πνεύμονα,  προϊόντα αποδόμησης των οποίων καθίστανται τοξικά.  

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα δρουν αναγεννητικά στο κατεστραμμένο επιθήλιο του πνεύμονα και στο ήπαρ,  προκαλούν ανοσορύθμιση η οποία αναστέλλει τη διέγερση του ανοσοποιητικού και βελτιώνει τη λειτουργία του πνεύμονα, αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού και ως εκ τούτου ελαττώνουν τη φλεγμονή και τέλος εκκρίνουν αντιφλεγμονώδεις κυτταροκίνες οι οποίες  εξουδετερώνουν τα τοξικά προϊόντα της νέκρωσης.  

Zikuan Leng at al 2020.Aging and Disease Vol.11, N0 2;216-228. Transplantaion of ACE2- Mesenchymal stem cells improves the outcome of patients with Covid 19 pneumonia.