Θεραπεία ασθενούς με βαριά λοίμωξη από τον κορωνοϊό με τη χρήση βλαστοκυττάρων του ομφαλίου λώρου
Η πρώτη χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου στη θεραπεία ασθενούς με μόλυνση από τον κορωνοϊό
Η θεραπεία ασθενούς με βλαστοκύτταρα η οποία είχε μολυνθεί με τον κορωνοϊό δημοσιεύτηκε σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό της Κίνας.
Μία γυναίκα ηλικίας 65 ετών η οποία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊό, εμφάνισε σημεία σημαντικής βελτίωσης μετά τη χορήγηση βλαστοκυττάρων. Η ασθενής ήταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας για δύο εβδομάδες και πάλευε για τη ζωή της όταν η επιστημονική ομάδας του Dr Hu Min από το πανεπιστήμιο Kunming αποφάσισε να χορηγήσει την πρώτη δόση βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα προέρχονταν από τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη δόση η γυναίκα στάθηκε στα πόδια της και μπόρεσε να περπατήσει. Αν και η μια περίπτωση δεν μπορεί να κρίνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, εν τούτοις δεδομένης της επιστημονικής βάσης της θεραπείας θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη σε δύσκολες περιπτώσεις. Επίσης η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η περίπτωση της ασθενούς είναι μια εξ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν σε 14 κλινικές μελέτες στην Κίνα στις οποίες έγινε χρήση βλαστοκυττάρων. Η θεραπεία αυτή ίσως αποβεί σωτήρια σε ασθενείς με λοιμώξεις οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, για το λόγο αυτό σήμερα συνεργάζονται για το σκοπό αυτό 20 πανεπιστήμια στον κόσμο. Η ασθενής βρέθηκε στη Wuhan στο επίκεντρο της επιδημίας, όταν μια εβδομάδα μετά την άφιξη της παρουσίασε μέτριο πυρετό, βήχα και αδυναμία και βρέθηκε θετική στην εξέταση.