βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2020

Γιατί τα βλαστοκύτταρα της ομφαλοπλακουντιακής μονάδας είναι πολύτιμα

Γιατί τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τον τοκετό είναι πολύτιμα

Κ Κουζή-Κολιάκου

καθηγήτρια Ιατρικής

Η έρευνα στο πεδίο των βλαστοκυττάρων έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα για τη θεραπεία ασθενειών οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίατες, αλλά και τρόπους για τον έλεγχο της ανεκτικότητας και των παρενεργειών των φαρμάκων σε κάθε ασθενή.   

Σε όλες τις  ανωτέρω εφαρμογές χρησιμοποιούνται  αυτόλογα βλαστοκύτταρα τα οποία προσφέρουν εξατομικευμένη θεραπεία υψηλής αποτελεσματικότητας.

Τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τον  τοκετό αποτελούν την  «χρυσή σταθερά» για τις εξατομικευμένες θεραπείες.  1 εκατομμύριο ασθενείς   έως σήμερα  έκαναν χρήση κυτταρικών θεραπειών σε πολλές ιατρικές ειδικότητες.

Από το 2015 διεθνώς εφαρμόζεται η  Ιατρική Ακριβείας, αναγνωρίζοντας ότι ενώ ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός οι θεράποντες ιατροί προσαρμόζουν τις ίδιες θεραπείες στη μοναδικότητα των ασθενών. Ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στον κόσμο είναι γενετικά διαφορετικός, ως  εκ τούτου η ίδια θεραπεία  δεν είναι αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς  με την ίδια ασθένεια.

Η εξατομικευμένη-ιατρική ακριβείας στοχεύει στην πρόληψη και  θεραπεία του κάθε ασθενή με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία βιοφαρμάκων  και βιολογικών σκευασμάτων σχεδιασμένων με ακρίβεια για τον συγκεκριμένο ασθενή, όπως τη δημιουργία ιστών και οργάνων. Τα προϊόντα αυτά  δημιουργούνται από δικά του αρχέγονα κύτταρα.

Η  μητέρα φύση έχει προβλέψει για κάθε παιδί που  έρχεται στον κόσμο να φέρνει μαζί του «ανταλλακτικά» κύτταρα. Δηλαδή, δικά του κύτταρα που αν φυλαχθούν κατά τη στιγμή της γέννησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ζωής του για εξατομικευμένες και σύγχρονες θεραπείες.

Τα πλέον πολύτιμα κύτταρα τα οποία σήμερα μπορούν να συλλεγούν είναι αυτά της γέννησης και φυλάσσονται με τις καλύτερες συνθήκες στα εργαστήρια της Biohellenika.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν γνωρίζαμε την αξία των κυττάρων αυτών και τα πολύτιμα αυτά κύτταρα καταστρέφονταν.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα αυτόλογα κύτταρα (του ίδιου ατόμου) που συλλέγονται κατά τη γέννηση είναι η καταλληλότερη πρώτη ύλη  για τις κυτταρικές θεραπείες της αναγεννητικής ιατρικής, έναν νέο και διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο της ιατρικής με εφαρμογές σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. 

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποτελεί τον καθρέφτη των οργάνων μας και περιέχει βλαστοκύτταρα από  κάθε ένα από αυτά. Τα κύτταρα αυτά φέρουν την ονομασία VSELs (Very Small Embryonic Like Stem Cells) και η Biohellenika σήμερα προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα συλλογής και φύλαξης τους.

Βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου χρησιμοποιούνται για την θεραπεία κακοήθων, αυτοάνοσων, τραυματικών και εκφυλιστικών παθήσεων.

Οι νεότερες χρήσεις των   βλαστοκυττάρων αφορούν την εγκεφαλική παράλυση, τον αυτισμός, την καρδιακή ανεπάρκεια, το πνευμονικό εμφύσημα, τη βρογχοπνευμονική δυσπλασία,  τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα κατάγματα,  τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την οστεοαρθρίτιδα καθώς εγκαύματα και ουλές.

Οι γονιδιακές θεραπείες κληρονομικών ασθενειών με τη χρήση βλαστοκυττάρων αποτελούν σήμερα την τελευταία εξέλιξη στη χρήση των βλαστοκυττάρων.

Ασθένειες  όπως η Μεσογειακή  και Δρεπανοκυτταρική αναιμία, η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, Ανοσοανεπάρκειες και Μυϊκές Δυστροφίες θεραπεύονται με τη χρήση των βλαστοκυττάρων των ίδιων των παιδιών και σήμερα θεωρείται ως ένα  από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής.

Οι εξατομικευμένες κυτταρικές θεραπείες του καρκίνου και της λευχαιμίας με τη δημιουργία των CAR T λεμφοκυττάρων θα τύχουν ευρείας χρήσης στα αμέσως επόμενα  χρόνια, επειδή προσφέρουν υψηλά ποσοστά ίασης, ελαττώνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τη χρήση χημειοθεραπείας. Για τους λόγους αυτούς αναμένεται να  αυξηθεί το όριο ηλικίας των ασθενών που θα τις χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του καρκίνου και της λευχαιμίας.  Ήδη το 2019 ανακοινώθηκε η έναρξη 243 κλινικών μελετών για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών με τη χρήση των CΑR T λεμφοκυττάρων, στις οποίες μετέχει και η χώρα μας.

Για όλες τις ανωτέρω κυτταρικές  θεραπείες το άριστο υλικό  είναι τα νεαρά  αυτόλογα βλαστοκύτταρα, αυτά δηλαδή που φυλάχθηκαν για το ίδιο το παιδί κατά τη γέννηση του.  

Σήμερα στην κλασική μεταμόσχευση για τη θεραπεία της λευχαιμίας όταν ο ασθενής δεν διαθέτει τα δικά του βλαστοκύτταρα το αμέσως καλύτερο κυτταρικό μόσχευμα είναι αυτό που προέρχεται από ιστοσυμβατό αδελφό.

Είδη βλαστοκυττάρων που φυλάσσονται στη Biohellenika

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα περιέχει τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού, μονοκύτταρα και βλαστοκύτταρα προερχόμενα από κάθε όργανο του σώματος του.

Αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα  

Προορίζονται για οικογενειακή χρήση για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών και για αυτόλογη για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, της καρδιακής ανεπάρκειας λόγω εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βλαστοκύτταρα  του  ανοσοποιητικού συστήματος

Από το ομφαλικό αίμα απομονώνεται και φυλάσσεται το υγιές και νεαρό ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, το οποίο περιλαμβάνει τα λεμφοκύτταρα, τα κύτταρα ΝΚ και τον ιδιαίτερο πληθυσμό των   Τ ανοσορυθμιστικών (T Reg)  κυττάρων.

Tα κύτταρα αυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να χρησιμοποιηθούν στις ανοσοθεραπείες του καρκίνου και της λευχαιμίας, χωρίς  προηγούμενη χρήση χημειοθεραπείας.

Τα T λεμφοκύτταρα αποτελούν τη πρώτη ύλη παραγωγής βιοφαρμάκων, όπως των Car-T κυττάρων τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για την κυτταρική-γονιδιακή θεραπεία του καρκίνου και της λευχαιμίας.

Μονοκύτταρα του ομφαλικού αίματος

 Από τα μονοκύτταρα  του ομφαλικού αίματος δημιουργούνται δενδριτικά κύτταρα τα οποία αποτελούν τη βάση δημιουργίας εξατομικευμένων εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου και της λευχαιμίας.  

Κύτταρα VSEL cells. Το μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής  

Η Biohellenika είναι η μόνη εταιρεία που απομονώνει και φυλάσσει τα VSELs σε χωριστό κρυοφιαλίδιο. Τα κύτταρα αυτά είναι τα πλέον αρχέγονα του οργανισμού και αποτελούν τη μητρική μορφή κάθε κυττάρου του οργανισμού.  Από τα VSELs μπορούν να δημιουργηθούν κυτταρικές σειρές όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος,  περιλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα

Προέρχονται από τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Στην Biohellenika προσφέρουμε τη φύλαξη των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου και τα αποθηκεύουμε με τη μορφή κυττάρων, έτοιμων προς χρήση μετά από ιδιαίτερη εργαστηριακή διαδικασία. Δεν υιοθετήσαμε ποτέ τη φύλαξη του ιστού του ομφαλίου λώρου με τη μορφή τεμαχίων.

Τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται ανάλογα με το βάρος του ασθενή και τα περισσότερα εξ αυτών δεν πολλαπλασιάζονται. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται προσπάθεια συλλογής  όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και εξαρτάται από τις συνθήκες του τοκετού. Για το λόγο αυτό στη Biohellenika προσφέρουμε και την υπηρεσία της αποστράγγισης του πλακούντα. H ανωτέρω υπηρεσία προσφέρει  όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα είδη των βλαστοκυττάρων από το αίμα που παραμένει μέσα στον πλακούντα μετά την αρχική συλλογή και επί πλέον αρχέγονα αγγειογενετικά κύτταρα προερχόμενα από το επιθήλιο  των  αγγείων που περιέχει ο πλακούντας. Τα κύτταρα αυτά είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου.