βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2019

Αυξάνει η ιδιωτική φύλαξη των βλαστοκυττάρων στην Αγγλία

 

Κερδίζει έδαφος  η  ιδιωτική φύλαξη βλαστοκυττάρων στην Αγγλία

Η Αγγλία είναι μια χώρα η οποία χρησιμοποιεί στην καθ’ ημέρα πράξη τα βλαστοκύτταρα για κυτταρικές θεραπείες σε ασθενείς. Επίσης έχει επενδύσει μεγάλα κονδύλια στην έρευνα στα περισσότερα πανεπιστήμια της. Είναι η πρώτη χώρα η οποία χρησιμοποίησε τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδή σε ασθενείς. Οι συχνότερες χρήσεις σήμερα στην Αγγλία αφορούν τις μυοσκελετικές παθήσεις, οι οποίες αφορούν τα κατάγματα, οστικά ελλείμματα, τα εγκαύματα, την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου. Η Αγγλία επίσης έχει επενδύσει στις νεότερες κυτταρικές θεραπείες του καρκίνου, της λευχαιμίας και των κληρονομικών ασθενειών οι οποίες καταργούν τις μεταμοσχεύσεις. Η χρήση των βλαστοκυττάρων στις ανωτέρω περιπτώσεις είναι μη επεμβατική,  οι ασθενείς νοσηλεύονται ελάχιστα στο νοσοκομείο, περιορίζονται οι  χειρουργικές επεμβάσεις,  οι επιπλοκές και το κόστος νοσηλείας είναι ελάχιστα.

Για τους λόγους αυτούς από το 2014 έως το 2018 η ιδιωτική  φύλαξη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος  αυξήθηκε κατά 37%, ενώ  η δημόσια φύλαξη ελαττώθηκε κατά 45%,  σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2019. Τα νοσοκομεία του δημοσίου  συστήματος Υγείας στοχεύουν στη συλλογή μικρού αριθμού μονάδων και δεν επενδύουν στη δημιουργία μεγάλων δημοσίων τραπεζών. Το Βασιλικό κολλέγιο των Μαιών και των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων ενώ αρχικά υποστήριζε τη δωρεά των βλαστοκυττάρων, επειδή κατά την άποψη τους δεν υπήρχαν  αρκετές ενδείξεις, εκτός εάν υπήρχε ιατρικός λόγος για άμεση χρήση στην οικογένεια,  σήμερα μελετά την αναθεώρηση της παλαιότερης άποψης του.  

Από την ετήσια  καταγραφή των πεπραγμένων των μεταμοσχευτικών κέντρων διεθνώς το 60% των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων  που χρησιμοποιούνται  για τη θεραπεία αιματολογικών κακοήθων ασθενειών προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, είναι αυτόλογες, το 20% προέρχονται από τα αδέλφια και είναι αλλογενείς από συγγενή δότη και μόνο το 20%, οι οποίες είναι αλλογενείς  από άγνωστο δότη, προέρχονται από τη δημόσια τράπεζα.  Οι επιπλοκές και ο κίνδυνος απόρριψης στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από μη συγγενή δότη έχουν στρέψει την υποστήριξη προς την ενημέρωση και την επιλογή της ιδιωτικής φύλαξης, ώστε τα βλαστοκύτταρα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια άμεσα από  όλη την οικογένεια. Οι κυτταρικές θεραπείες της λευχαιμίας και του καρκίνου και οι γονιδιακές θεραπείες κληρονομικών ασθενειών σήμερα στηρίζονται εξ ολοκλήρου στην  ιδιωτική φύλαξη.