βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2017

Διάρκεια ζωής των βλαστοκυττάρων

Ο επιστημονικά τεκμηριωμένος χρόνος βιωσιμότητας των βλαστοκυττάρων στο υγρό άζωτο μέχρι το 2011 ήταν  23,5 χρόνια. Και η μελέτη συνεχίζεται.  Σύμφωνα με υπολογισμούς των ακτινοφυσικών η βιωσιμότητα των βλαστοκυττάρων σε συνθήκες αδιατάρακτης φύλαξης σε σταθερή θερμοκρασία -1960 C, εντός του υγρού αζώτου και στο επίπεδο της θάλασσας, είναι άνω των 1000 ετών, επειδή τότε υπολογίστηκε ότι η κοσμική ακτινοβολία μετρούμενη στο επίπεδο της θάλασσας θα προξενούσε  ανεπανόρθωτες  βλάβες στο DNA των κυττάρων οι οποίες θα τα οδηγούσαν  στον κυτταρικό θάνατο. 

 

Απάντηση της Biohellenika στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τη διάρκεια της ζωής των φυλασσόμενων βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Σχετικά με τη δημοσίευση στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.athensvoice.gr/ellada/exapatoysan-toys-goneis-me-ta-vlastokyttara-ton αναφέρεται οτι  ο Εισαγγελέας μεταξύ των άλλων για  την παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων της εταιρείας  Stem Health  έλαβε υπόψη την έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας  η οποία αναφέρει  ότι << παραπλάνηση  των γονέων οτι  μπορούν  να συντηρηθούν και να είναι αξιοποιήσιμα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει>>  σας ενημερώνουμε ότι η βιωσιμότητα των βλαστοκυττάρων  του ομφαλίου αίματος σε συνθήκες υγρού αζώτου μέχρι την τελευταία δημοσίευση το 2011 ήταν 23.5 χρόνια 1,2  σύμφωνα με την παρατιθέμενη βιβλιογραφία, μεγαλύτερη  από την  20ετή  φύλαξη που αναγράφεται στα συμβόλαια που υπογράφουν οι γονείς με την τράπεζα φύλαξης.  Η αρχική  φύλαξη των βλαστοκυττάρων του ομφάλιου αίματος έγινε το 1988 από τον Broxmayer ΗL και πρόκειται για τα βλαστοκύτταρα του γιού του.  Tα φύλαξε σε πολλά κρυοφιαλίδια τα οποία αποψύχει σταδιακά, μελετά και δημοσιεύει τη λειτουργικότητα τους. Στα 23.5 χρόνια η λειτουργικότητα των βλαστοκυττάρων παρέμεινε ανέπαφη.

Διαφορετική  έννοια  είναι η βιωσιμότητα των βλαστοκυττάρων και διαφορετική  η σταθερότητα του συστήματος φύλαξης των βλαστοκυττάρων. Η μελέτη της δημοσιευθείσας 23.5 έτη βιωσιμότητας  των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων έγινε σε πολλαπλά κρυοφιαλίδια, μέσα στα οποία ο Broxmayer το 1988 τοποθέτησε αρχικά το προς φύλαξη δείγμα. Αποψύχει κάθε φορά ένα κρυοφιαλίδιο  και μελετάει τη βιωσιμότητα των βλαστοκυττάρων,   προκειμένου να αποδείξει  τη διάρκεια της ζωής τους  μέσα στο υγρό άζωτο.

H Biohellenika δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα σε έναν κρυοασκό ή σε  πολλαπλά  κρυοφιαλίδια.  Συστήνει όμως τη φύλαξη σε κρυοφιαλίδια. Το σύστημα των κρυοφιαλιδίων, το οποίο προτιμάει η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων,  είναι πιστοποιημένο από την ΑΑΒΒ (American Association of Blood Banks)  πλέον σταθερό, δεν υπόκειται σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας φύλαξης, δεν αλλοιώνεται από τη χαμηλή θερμοκρασία   και εξασφαλίζει μακροχρόνια φύλαξη, όπως ακριβώς καταλήγουν και οι παρατιθέμενες δημοσιεύσεις. Για τους κρυοασκούς είναι γνωστό  το πρόβλημα της ευθραυστότητας, η οποία ανέρχεται στο 3,5-9,6% και συμβαίνει μετά τα δύο πρώτα χρόνια κρυοσυντήρησης και στο 74% των περιπτώσεων κατά την απόψυξη τους (Khuu et al, Cytotheraphy 2002, 4 (6): 539-540).  Για το λόγο αυτό οι κρυοασκοί φυλάσσονται στην αέρια φάση του αζώτου όπου η θερμοκρασία είναι μεταβαλλόμενη, ανάλογα με τους χειρισμούς (άνοιγμα-κλείσιμο) που γίνονται στα δοχεία φύλαξης και με τη θέση τους σε σχέση με την απόσταση από την επιφάνεια του υγρού αζώτου.   Η δημόσια τράπεζα φυλάσσει τα βλαστοκύτταρα μέσα στον κρυοασκό, επειδή το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί δεν χρειάζεται GMP εργαστήρια και απορρίπτει το μόσχευμα εάν ο κρυοασκός διαπιστωθεί με ρωγμές.

Το υλικό κατασκευής των κρυοφιαλιδίων και ασκών είναι το ίδιο, απλά αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος και οι κρυοασκοί λόγω των μεταβολών  της θερμοκρασίας γίνονται  περισσότερο ευένδοτοι. Το 2008  ο FDA  πρότεινε  τον ανασχεδιασμό των κρυοασκών, αλλά δεν έχει προτείνει ελάττωση του χρόνου φύλαξης σε κρυοασκούς, (Thyagarajan B, Berger M, Sunstad D, McKenna DH Transfusion 2008, April16).

1.       High-efficiency recovery of functional hematopoietic progenitor and stem cells from human cordblood cryopreserved for 15 years,  Hal E. Broxmeyer at al, PNAS 2003, vol 100, N02 645-650

1.       Hematopoietic stem/progenitor cells, generation of indused pluripotent cells, and isolation of endothelial progenitors fron 21-23.5 years cryopreserved cord blood. Broxmayer at al 2011. Blood vol 117, No 18 p4773

 

Κ Κουζή-Κολιάκου

Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας

Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών της  Biohellenika