βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2017

Τα βλαστοκύτταρα δεν πρέπει να πολλαπλασιάζονται, διότι αλλά αλλάζουν οι βιολογικές τους ιδότητες

Αλλάζουν οι ιδιότητες των βλαστοκυττάρων όταν πολλαπλασιάζονται

Τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πλέον αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται στην αρχική τους μορφή και όχι μετά από πολλαπλασιασμό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων εάν εξ αρχής γίνεται σωστή συλλογή βλαστοκυττάρων αυτά είναι αρκετά ώστε να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία  και να μην χρειάζεται  κυτταρικός πολλαπλασιασμός.

Τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος δεν έχουν ικανότητα κυτταρικού πολλαπλασιασμού και χρησιμοποιούνται στην αρχική τους μορφή, σε ποσότητα ανάλογα με το βάρος του ασθενή. Για το λόγο αυτόν δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στη συλλογή της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας. Στην Biohellenika για να αποφύγουμε τις μικρές λήψεις παραλαμβάνουμε και ολόκληρο τον πλακούντα μετά τη συλλογή που γίνεται στο μαιευτήριο, ώστε να εξασφαλίζουμε τα υπόλοιπα βλαστοκύτταρα που λόγω των συνθηκών του τοκετού δεν μπόρεσαν να συλλεγούν αρχικά.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα έχουν ικανότητα κυτταρικού πολλαπλασιασμού και συλλέγονται από τον ιστό του ομφαλίου λώρου, τον λιπώδη ιστό και τον μυελό των οστών. Εάν γίνει σωστή συλλογή τα βλαστοκύτταρα αυτά δεν χρειάζονται κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Τα νεαρότερα και υγιέστερα βλαστοκύτταρα συλλέγονται από τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Ο ομφάλιος λώρος έχει μήκος κατά μέσο όρο 50 εκατ και εάν γίνει η συλλογή από όλο το μήκος του δεν χρειάζεται κυτταρικός πολλαπλασιασμός για να χρησιμοποιηθούν σε ενήλικα.

Μερικά εργαστήρια στη χώρα μας συλλέγουν ένα μικρό τμήμα του ομφαλίου λώρου το οποίο στη συνέχεια καταψύχουν ως έχει, χωρίς προηγουμένως να  αφαιρέσουν τα βλαστοκύτταρα. Η υπηρεσία αυτή δεν παρέχει φύλαξη βλαστοκυττάρων, αλλά μελλοντική υπόσχεση συλλογής μετά από απόψυξη του τεμαχίου. Επί του παρόντος δεν έχει επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα των βλαστοκυττάρων μετά από απόψυξη τεμαχίου ιστού, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε εφαρμογή  στη δημιουργία τράπεζας βιώσιμων ιστών, το οποίο δεν συμβαίνει. Επομένως οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τον τρόπο φύλαξης των βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου.

Ο λιπώδης ιστός είναι η πλέον δημοφιλής πηγή συλλογής βλαστοκυττάρων η οποία χρησιμοποιείται στις κυτταρικές θεραπείες των ενηλίκων οι οποίοι δεν διαθέτουν βλαστοκύτταρα του τοκετού. Ο μυελός των οστών αποτελεί μια επώδυνη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων και χρησιμοποιείται σπανιότερα.

Πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των κυτταρικών θεραπειών  Cytotherapy  τον Ιούνιο του 2017, έδειξε ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα όταν πολλαπλασιάζονται διατηρούν τα τελομερή και την μιτοχονδριακή λειτουργία σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ελαττώνεται η ανοσοκατασταλτική και ανοσορυθμιστική τους δράση.  Δύο εκ των εφαρμογών των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σήμερα είναι ο περιορισμός του συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης των μοσχευμάτων και η χρήση τους στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Και οι δύο αυτές χρήσεις περιορίζονται έως καταργούνται όταν χρησιμοποιούνται μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που προήλθαν από κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

 

Επομένως είναι σημαντικό για να υπάρχουν αποτελεσματικές  χρήσεις των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων πρέπει η συλλογή τους και στη συνέχεια η επεξεργασία και φύλαξη τους να είναι η σωστή, ώστε να διατηρούν στο ακέραιο όλες τις βιολογικές τους ιδιότητες.