βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2017

Η κυτταρική θεραπεία στη σκλήρυνση κατά πλάκας προσφέρει ίσως περισσότερα από τις κλασικές θεραπείες και χωρίς παρενέργειες

Τα αυτόλογα αιμοποιητικά  βλαστοκύτταρα ελαττώνουν τη μυϊκή αδυναμία  στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Κ Κουζή-Κολιάκου

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πέραν των νευρολογικών προβλημάτων παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα χρόνιας κόπωσης τα οποία προστίθενται στην ήδη βεβαρυμμένη κλινική τους εικόνα.  Η χορήγηση των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων ελαττώνει κατά 30% τα συμπτώματα κόπωσης,  χωρίς να επιδεινώνει την αναπηρία. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και η κατάσταση τους ήταν σταθερά βελτιούμενη  σε ότι αφορά την ευεξία, δεν είχαν υποτροπές,  ενώ η γενική τους εικόνα ήταν σταθερή.

Εκτός από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα στη σκλήρυνση κατά πλάκας χρησιμοποιούνται και τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα τα οποία απομονώνονται από το λιπώδη ιστό ή συνδυασμός και των δύο. Η  χρήση των βλαστοκυττάρων σε μεγάλες κλινικές μελέτες στη σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται ότι βελτιώνει  την κλινική εικόνα του ασθενή,  περιορίζονται οι  υποτροπές και πιθανόν εάν εφαρμοστούν συστηματικά να ελαττώσουν και το φαρμακευτικό κόστος.