Η Biohellenika προσφέρει στους γονείς που θέλουν να φυλάξουν το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των παιδιών τους μια νέα υπηρεσία
Η Biohellenika προσφέρει σήμερα στους γονείς μια νέα υπηρεσία, την φύλαξη των Πολύ Μικρού Μεγέθους Εμβρυικού Τύπου βλαστοκυττάρων (Very Small Embryonic Like stem cells-VSELs) τα οποία απομονώνει από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Η υπηρεσία αυτή αναπτύχθηκε από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Biohellenika, ενσωματώθηκε στο σύστημα ποιότητας της εταιρείας και σήμερα προσφέρεται στους γονείς, οι οποίοι θέλουν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η εξέλιξη της επιστήμης.
Από το 2004 έγινε γνωστό ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα περιέχει εκτός των αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων και πολυδύναμους πληθυσμούς βλαστοκυττάρων, οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούνται πέραν των αιματολογικών ασθενειών. Ένας εκ των πληθυσμών αυτών είναι και τα Πολύ Μικρού Μεγέθους Εμβρυικά Βλαστοκύτταρα. Η δημοσίευση αυτή κίνησε την μήνι των αιματολόγων οι οποίοι προόριζαν το ομφαλικό αίμα αποκλειστικά για δημόσια χρήση και μόνο για τη θεραπεία της λευχαιμίας.
Τα βλαστοκύτταρα αυτά αποτελούν αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους με χαρακτηριστικά εμβρυικών κυττάρων, τα οποία πρόσφατα απομονώθηκαν επιτυχώς από το ομφάλιο αίμα. Τα κλασικά πρωτόκολλα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για την απομόνωση των αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων δεν εξασφαλίζουν και την συλλογή των Πολύ Μικρού μεγέθους εμβρυικού τύπου βλαστοκυττάρων. Για τη συλλογή τους απαιτείται τροποποίηση την οποία η Biohellenika επέτυχε και ενσωμάτωσε στο κλασικό της πρωτόκολλο.
Ανάλογα κύτταρα περιέχει και ο ιστός του ομφαλίου λώρου. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί εξ αρχής η Biohellenika με την πλήρη επεξεργασία του λώρου απομονώνει και αυτόν τον πληθυσμό των κυττάρων. Επομένως οι γονείς που έχουν φυλάξει στην Biohellenika και τον ιστό του ομφαλίου λώρου έχουν και αυτή τη συλλογή.
Μέχρι σήμερα έχει περιγραφεί η επιτυχής διαφοροποίησή τους στα τρία βλαστικά δέρματα (καρδιομυοκύτταρα, κυψελιδικά, ωάρια-σπερματοζωάρια), ενώ η συγκαλλιέργειά τους με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου τα μετατρέπει σε αιμοποιητικά αρχέγονα κύτταρα, ικανά να αποκαταστήσουν τον μυελό των οστών στις αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις. Τα Πολύ Μικρού Μεγέθους Εμβρυικά Βλαστοκύτταρα είναι πολύ πιθανόν να είναι τα βλαστοκύτταρα που η αιματολόγος Joanne Krutzberg στο Πανεπιστήμιο του Duke ονομάζει DOUC-01 κύτταρα και τα χορηγεί ενδοραχιαία, με σημαντικά αποτελέσματα, από το 2014 μέσω κλινικής μελέτης στα παιδιά με μεταβολικά νοσήματα, τα οποία έχουν προβλήματα διανοητικής υστέρησης.
Επίσης τα ίδια κύτταρα χορηγεί σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και αυτισμό και προτείνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενδοραχιαία και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Duke βρίσκονται σε εξέλιξη 7 κλινικές μελέτες οι οποίες χρησιμοποιούν το αυτόλογο ομφαλοπλακουντιακό αίμα για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και μια κλινική μελέτη η οποία χρησιμοποιεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα από αδελφό για την ίδια περίπτωση. Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη 2 κλινικές μελέτες οι οποίες χρησιμοποιούν το αυτόλογο ομφαλοπλακουντιακό αίμα για τη θεραπεία του αυτισμού, η μια εξ αυτών σε παιδιά 24-72 μηνών και η δεύτερη σε μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 2-7 ετών.
Η παρουσία των Πολύ Μικρού Μεγέθους Εμβρυικού Τύπου βλαστοκυττάρων στο ομφαλικό αίμα καθιστά δυνατή τη χρήση τους σε θεραπείες της αναγεννητικής ιατρικής, πέραν των κλασικών εφαρμογών του ομφαλικού αίματος στην αιματολογία.