espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ

Ο χρόνιος πόνος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή πίεσης των περιφερικών νεύρων από κήλες των μεσοσπονδυλίων δίσκων είτε λόγω διαβητικής νευροπάθειας. Σε όλες  αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος είναι συνεχής, έντονος και δεν υποχωρεί  παρά τη χρόνια λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.  Η χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία του νευροπαθητικού χρόνιου πόνου ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη, μέχρι που το Πανεπιστήμιο Duke ανακοίνωσε την απομόνωση ενός παράγοντα από τα βλαστοκύτταρα ο οποίος χορηγούμενος ανακουφίζει από τον ισχυρό νευροπαθητικό πόνο.  Σε πειραματική μελέτη χορηγήθηκαν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, μέσα στον επισκληρίδιο χώρο,  μετά από τραυματισμό των κατώτερων νωτιαίων νεύρων, εκεί που συχνά υποφέρουν οι ασθενείς,  και παρατηρήθηκε άμεση και μακράς διάρκειας ελάττωση του πόνου.

Στην χρήση των βλαστοκυττάρων για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου οδηγήθηκαν οι επιστήμονες μετά την  εμπειρία της χρήσης των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία του χρόνιου κοιλιακού πόνου λόγω ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn, καθώς και στην ανακούφιση του πόνου  του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο τρόπος δράσης των βλαστοκυττάρων στις ανωτέρω περιπτώσεις ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστος και η μελέτη ξεκίνησε εκ του αποτελέσματος που προκαλεί η χορήγηση τους. Η αναλγητική δράση των βλαστοκυττάρων είναι εντυπωσιακή και ενώ με τα παυσίπονα ο ασθενής ανακουφίζεται για λίγες ώρες, τα βλαστοκύτταρα τον ανακουφίζουν για 4 έως 5 εβδομάδες.

Η ερμηνεία της  αναλγητικής δράσης των βλαστοκυττάρων οφείλεται στην έκκριση αντιφλεγμονωδών παραγόντων στη θέση που χορηγούνται, οι οποίοι ελαττώνουν τον χρόνιο πόνο. Ακόμα και εάν τα βλαστοκύτταρα δεν χορηγηθούν στη θέση της βλάβης αυτά προσελκύονται στην τραυματισμένη περιοχή λόγω χημειοτακτικών παραγόντων που εκκρίνονται, οι οποίοι προσελκύουν τα βλαστοκύτταρα.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες χορήγησαν ακριβώς τους ίδιους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στη θέση της βλάβης και η ανακούφιση κράτησε λίγες ώρες, σε αντίθεση  με τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων όπου η ανακούφιση κράτησε εβδομάδες. Το ένα τέταρτο των Αμερικανών  πολιτών υποφέρει από χρόνιο πόνο ο οποίος διαρκεί πάνω από 24 ώρες. Οι ασθενείς συχνά καταφεύγουν σε φαρμακευτικές ουσίες που έχουν ως βάση τα οπιοειδή, πολλοί εξ αυτών αναπτύσσουν εθισμό σε αυτά και τελικά δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους. Η χρήση βλαστοκυττάρων για την  ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο είναι ασφαλής, αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες. Δεδομένης της αποτελεσματικής δράσης των βλαστοκυττάρων στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο καταβάλλονται προσπάθειες η μέθοδος να τύχει άμεσης ευρείας εφαρμογής. Τα  βλαστοκύτταρα χορηγούμενα στην περιοχή της βλάβης επίσης συμβάλλουν στην επούλωση του τραύματος,  ασκούν νευροπροστευτική δράση και  ελαττώνουν  τον πόνο. Η άμεση χορήγηση τους έχει καλύτερα  αποτελέσματα. Η μέθοδος αυτή δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό The Journal of Clinical Investigation το  2015.

Κ ΚΟΛΙΑΚΟΥ


Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed