espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

H χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟπΑ) σε ασθενείς με χρόνιο τραυματισμό του νωταίου μυελού.

Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια νεαροί ασθενείς στον κόσμο οι οποίοι φέρουν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Η μέχρι σήμερα εν χρήσει θεραπεία είναι η φυσιοθεραπεία η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση των μυών σε καλή φυσική κατάσταση. Η προτεινόμενη πριν από χρόνια χρήση εμβρυικών βλαστοκυττάρων δεν έτυχε καμίας εφαρμογής, επειδή η χρήση τους είχε αποδειχτεί ογκογόνος. Ο καθηγητής Wise Young πρότεινε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το ΟπΑ για την αποκατάσταση ασθενών με διατομή του νωτιαίου μυελού στην οξεία φάση, αμέσως μετά το ατύχημα, αφού προηγουμένως είχε δημοσιεύσει πολλές πειραματικές μελέτες. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και στη συνέχεια ίδρυσε πολλά  κέντρα αποκατάστασης στην Ασία και στις ΗΠΑ, χρηματοδοτούμενα από το ΝΙΗ,   όπου χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Οι περισσότεροι όμως ασθενείς βρίσκονται χρόνια μετά τον τραυματισμό και η κατάσταση τους βαίνει επιδεινούμενη.

Το  ΟπΑ χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στις μεταμοσχεύσεις του μυελού των οστών για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών ως εναλλακτική πηγή βλαστοκυττάρων έναντι του μυελού των οστών. Στη συνέχεια το ΟπΑ διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει με ασφάλεια την κλινική εικόνα παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό επεισόδιο και  οξύ τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Πολλές ιατρικές ομάδες στα πλαίσια κλινικών μελετών χορήγησαν βλαστοκύτταρα του ΟπΑ μέσα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό προσφέροντας με ασφάλεια σημαντική βελτίωση στον ασθενή. Αντίστοιχα πολλές πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση λιθίου σε περιπτώσεις πλήρους διατομής του νωτιαίου μυελού βελτιώνει και σταθεροποιεί το αποτέλεσμα της χορήγησης των βλαστοκυττάρων του ΟπΑ.  Για το λόγο αυτό ο καθηγητής Wise Young, γνωστός για τις προσπάθειες του στην αποκατάσταση του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού, θα χορηγήσει στους χρόνιους ασθενείς με πλήρη διατομή  για 6 εβδομάδες λίθιο και βλαστοκύτταρα του ΟπΑ.

Ο Wise Young ήδη βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των πρώτων ασθενών στους οποίους έχει χορηγήσει το λίθιο και βλαστοκύτταρα του ΟπΑ μέσα στο νωτιαίο μυελό, ακριβώς επάνω και κάτω από τη θέση της διατομής. Η  μελέτη αυτή γίνεται στο Hong Kong και συμμετέχουν αρχικά 8 ασθενείς. Οι ασθενείς δεν μετέχουν σε προγράμματα  φυσιοθεραπείας ή άλλες θεραπείες αποκατάστασης, αλλά μόνο έχουν υποβληθεί στη θεραπεία με το λίθιο και τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων,  για να αξιολογηθεί αμιγώς η κλινική αυτή μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σε πρώτη φάση έδειξαν ότι ενώ οι ασθενείς εμφανίζουν  σχετική αποκατάσταση της αισθητικότητας στο μέρος του σώματος που βρίσκεται κάτω από τη διατομή, η αντίστοιχη κινητικότητα δεν έχει βελτιωθεί.  Στη συνέχει η μελέτη αυτή συνεχίστηκε προσθέτοντας 3-6 μήνες εντατικής φυσιοθεραπείας και σήμερα  βρίσκεται σε αξιολόγηση.

Ο καθηγητής  Wise Young συνεργάζεται με διάφορα κέντρα αποκατάστασης στον κόσμο, όπως στην Κίνα, Ινδία, και ΗΠΑ και αξιολογεί τη συνδυασμένη θεραπεία με λίθιο και ΟπΑ σε ασθενείς που βρίσκονται σε χρόνια φάση διατομής του νωτιαίου μυελού.  Έχει δε διαπιστώσει ότι η χορήγηση ΟπΑ όντως προσφέρει στους ασθενείς με χρόνια τραυματισμό του νωτιαίου μυελού σε συνδυασμό με σύντομη αλλά εντατική φυσιοθεραπεία.

Ο Wise Young είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του New Jersey και του University of Hong Kong και έχει ιδρύσει 25 κέντρα αποκατάστασης τραυματισμών του νωτιαίου μυελού στην Κίνα,  Ταϊβάν, ΗΠΑ, Νορβηγία και Χόνγκ Κόνγκ.  Αποτελέσματα της μελέτης στην Κίνα στην οποία πήραν μέρος 20 βαριά τραυματισμένοι ασθενείς, έδειξαν ότι οι 15 κατάφεραν να αυτοεξυπηρετούνται χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ προηγουμένως δεν ήταν ικανοί. Ο  Young ήταν ο πρώτος ο οποίος χορήγησε μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης και βλαστοκυττάρων στην οξεία φάση του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού προσφέροντας σημαντικά ποσοστά κινητικότητας.

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed