βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746
Biohellenika - Νέα 2016

Η χρήση των βλαστοκυττάρων στην αποκατάσταση εγκεφαλικών επεισοδίων

Η χορήγηση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο προσφέρει σημαντικό αποτέλεσμα   στην αποκατάσταση τους

 

Σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρεται ότι  η  χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων μπορεί να προσφέρει ασφαλή εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, έναντι άλλων εν χρήσει κυτταρικών θεραπειών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για τη χρήση εμβρυικών βλαστοκυττάρων, χωρίς όμως τελικά να χρησιμοποιηθούν σε ασθενή. 

Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε στο νοσοκομείο St. Mary’s της Κορέας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο BioMedical Convergences από τον καθηγητή Ji Yong Lee και δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκυρο περιοδικό Nature στις 9 Σεπτεμβρίου 2016. Πολλές κλινικές μελέτες με δημοσιευμένα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών με ισχαιμικό εγκεφαλικό μετά  τη χρήση βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα πριν χορηγηθούν σε ασθενείς δοκιμάστηκαν  σε πειραματικά μοντέλα και βρέθηκε ότι η βελτίωση της κινητικότητας και των νευρολογικών συμπτωμάτων ήταν εμφανής τις επόμενες μέρες μετά τη χορήγηση.

Πρόσφατα βρέθηκε ότι τα προϊόντα που εκκρίνουν τα μεσεγχυματικά κύτταρα κατά τη διάρκεια  του κυτταρικού τους κύκλου στο εργαστήριο,  χορηγούμενα σε πειραματόζωα  με εγκεφαλικά επεισόδια είχαν  τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες με τη χορήγηση ολόκληρων των κυττάρων εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Και οι δύο ομάδες των πειραματοζώων παρουσίασαν ενεργοποίηση της ενδογενούς νευρογένεσης και βελτίωση της κινητικότητας και της συμπεριφοράς των πειραματοζώων.

Οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές κλινικές μελέτες  με δημοσιευμένα αποτελέσματα στις οποίες καταδεικνύεται η ευεργετική δράση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων και παραγώγων τους σε πειραματόζωα στα οποία προκλήθηκε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.Ίσως η χορήγηση παραγώγων να παρακάμψει το πρόβλημα της απόρριψης των βλαστοκυττάρων, λόγω μη συμβατότητας εάν ο ασθενής δεν έχει δικά του βλαστοκύτταρα, πρέπει όμως να διερευνηθεί εάν η διάρκεια του αποτελέσματος θα είναι η ίδια όσο και η χορήγηση των βλαστοκυττάρων.

 

See more at: http://www.hcplive.com/medical-news/stem-cells-could-improve-stroke-recovery-study-finds#sthash.eB062Gzm.dpuf