Έναρξη κλινικής μελέτης στην Αυστραλία για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη με τη χρήση του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος
Κ Κουζή-Κολιάκου
Η καθηγήτρια Maria Craig, παιδοενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ , ανακοίνωσε την έναρξη κλινικής μελέτης σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, χρησιμοποιώντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που είχαν φυλάξει κατά τη γέννηση τους. Η μελέτη αυτή πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην κατανόηση της ανοσολογικής διαταραχής των παιδιών με διαβήτη, στην ανεύρεση παραγόντων κινδύνου οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη καθώς και την πρόληψη. Ο διαβήτης τύπου Ι είναι σήμερα η συχνότερη χρόνια νόσος των παιδιών και εμφανίζεται σε ένα κάθε 500 παιδιά. Οφείλεται σε ανοσολογική διαταραχή η οποία προοδευτικά οδηγεί σε πλήρη ανεπάρκεια του παγκρέατος και χορήγηση ινσουλίνης για την επιβίωση των παιδιών.
Η διαταραχή αυτή έχει ως αποτέλεσμα μεταβολές του λεμφοκυτταρικού τύπου, με σημαντικότερη την ελάττωση του πληθυσμού των ανοσορυθμιστικών (T reg) λεμφοκυττάρων, τα οποία πιθανόν να κρύβουν το μυστικό της θεραπείας του διαβήτη τύπου Ι.
Άλλοι τύποι βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σήμερα χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και νευρολογικών διαταραχών, όπως η εγκεφαλική παράλυση.
Στην Αυστραλία με τη μελέτη αυτή θα διερευνηθεί η δυνατότητα διόρθωσης της ανοσολογικής διαταραχής , η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του παγκρέατος και η προστασία του παιδιού από την εξέλιξη της νόσου.
Στη μελέτη αυτή θα λάβουν μέρος παιδιά τα οποία έχουν στενό συγγενή με διαβήτη τύπου Ι και έχουν ιδιωτική φύλαξη ΟΠΑ. Η μελέτη αυτή θα εξελιχτεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα αξιολογηθεί στα παιδιά η παρουσία αυτοαντισωμάτων, η οποία αποτελεί ισχυρή ένδειξη επερχόμενου αυτοάνοσου νοσήματος. Στη φάση αυτή της μελέτης τα παιδιά δεν πάσχουν από διαβήτη. Τα αυτοαντισώματα προϋπάρχουν και ανιχνεύονται σε αρκετές περιπτώσεις πολύ πριν την κλινική εκδήλωση του διαβήτη. Σε ανάλογη μελέτη στη Σουηδία βρέθηκε ότι το 1/3 των παιδιών με αυτοαντισώματα τελικά θα εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη. Στη δεύτερη φάση θα γίνει ενδοφλέβια χορήγηση του ΟΠΑ στα παιδιά στα οποία ανιχνεύτηκαν αυτοαντισώματα, είτε εμφάνισαν είτε όχι διαβήτη. Τα παιδιά στη συνέχεια θα παρακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει στην κατανόηση της επίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανάπτυξη του διαβήτη σε παιδιά υψηλού ρίσκου και στην αναζήτηση τρόπων πρόληψης και προστασίας.
Απώτερος σκοπός της έρευνας αυτής είναι η πρώιμη ανίχνευση δεικτών διαβήτη τύπου Ι και η έναρξη θεραπείας πριν το παιδί καταστεί διαβητικό, με σκοπό την προστασία του παγκρέατος και την αποτροπή εμφάνισης του διαβήτη.
Η μελέτη αυτή χρηματοδοτείται από την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα φύλαξης ΟΠΑ της Αυστραλίας. Η καθηγήτρια Maria Greg, μια εκ των σημαντικότερων ενδοκρινολόγων στην Αυστραλία, με αντικείμενο τον παιδικό διαβήτη, θα συνδυάσει την κλινική της εμπειρία με τη χορήγηση ΟΠΑ με απώτερο σκοπό να ανιχνεύσει δείκτες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση διαβήτη και στο διαχωρισμό των παιδιών που χρίζουν μεταμόσχευσης προκειμένου στο μέλλον να μην εμφανίσουν διαβήτη.