Νέα 2016
Ενισχύεται η λειτουργική ικανότητα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος προκειμένου αυτό να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και σε ενήλικες μεγάλου σωματικού βάρους
- Written by: Dr. Kouzi
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποτελεί πολύτιμο μόσχευμα για τους ενήλικες
Το αίμα του πλακούντα παραμένει η πολυτιμότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Και για το λόγο αυτόν συνεχίζεται η έρευνα για την καλύτερη αξιοποίηση του και την αποτελεσματική του χρήση ως μόσχευμα μυελού των οστών σε ενήλικες. Σήμερα χρησιμοποιούνται μέθοδοι για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο ή επιτάχυνση του πολλαπλασιασμού τους στον μυελό των οστών του ασθενή μετά τη μεταμόσχευση.
Για πολλούς ασθενείς με λευχαιμία ή λέμφωμα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση συμβατού μοσχεύματος. Το 70% των ασθενών αυτών δεν θα βρει συμβατό μόσχευμα μυελού των οστών και για το λόγο αυτό το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟπΑ) αποτελεί την καλύτερη λύση. Για τη χρήση του ΟπΑ δεν απαιτείται απόλυτη ιστοσυμβατότητα λόγω του νεαρού της ηλικίας των βλαστοκυττάρων, ενώ για τον μυελό των οστών ακόμα και επί απόλυτης ιστοσυμβατότητας υπάρχει στο 50% ο κίνδυνος της απόρριψης. Το μοναδικό μειονέκτημα της χρήσης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ως μόσχευμα είναι ο περιορισμένος αριθμό των βλαστοκυττάρων όταν πρόκειται για μεγάλου σωματικού βάρους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια σε ενήλικες ασθενείς χορηγούνται δύο μοσχεύματα, αλλά εκτός του υψηλού κόστους το ένα απορρίπτει το άλλο, όταν χορηγούνται ταυτόχρονα και για το λόγο αυτόν η τακτική αυτή τείνει να καταργηθεί. Σήμερα προτείνονται άλλοι τρόποι για να ενισχύσουν την ενσωμάτωση των βλαστοκυττάρων στον μυελό των οστών των ασθενών. Πολλές ουσίες οι οποίες ενισχύουν την εμφυτευτική ικανότητα των βλαστοκυττάρων και τελευταία η προσταγλανδίνη, έχουν χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουν τη λειτουργία των βλαστοκυττάρων. Η προσταγλανδίνη είναι μια ουσία η οποία παράγεται και φυσιολογικά από τον οργανισμό σε καταστάσεις φλεγμονής. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε 12 ενήλικες ασθενείς με λευχαιμία, οι οποίοι δεν διέθεταν συμβατούς δότες μυελού. Χορηγήθηκαν δύο μοσχεύματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος στο ένα εκ των οποίων προστέθηκε η προσταγλανδίνη. Στο μόσχευμα της προσταγλανδίνης παρατηρήθηκε πολύ καλύτερη ανταπόκριση και στους 12 ασθενείς. Η αποκατάσταση των ασθενών ήταν καλή και τα βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν σε επί πλέον 48 ασθενείς με λευχαιμία. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένου ότι η αποκατάσταση του μυελού ήταν συντομότερη και οι επιπλοκές πολύ λιγότερες. Την προσταγλανδίνη χρησιμοποιούν πολλά μεταμοσχευτικά κέντρα σήμερα στην Ιταλία.
Γονιδιακή διόρθωση των βλαστοκυττάρων των ασθενών με δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Written by: Dr. Kouzi
Νέα μέθοδος γονιδιακής θεραπείας της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας χρησιμοποιώντας αυτόλογα βλαστοκύτταρα
Η νέα μέθοδος αποσκοπεί στο να διορθώσει τη γονιδιακή μετάλλαξη στα αιματοποιητικά βλαστοκύτταρα κάθε ασθενούς (τα πρόδρομα κύτταρα που ωριμάζουν σε ερυθροκύτταρα), έτσι ώστε τα νέα κύτταρα του αίματός τους να γίνουν και πάλι φυσιολογικά και να παράγουν φυσιολογική αιμοσφαιρίνη. H δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια κληρονομική, πολύ επώδυνη νόσος του αίματος η οποία εκδηλώνεται με συχνά επεισόδια αγγειακής απόφραξης και ισχαιμίας των οργάνων.
Πολλές από τις κληρονομικές ασθένειες του αίματος έχουν μελετηθεί γονιδιακά εκτενώς και έχει χαρτογραφηθεί η μετάλλαξη του γονιδίου που τις προκαλεί. Σε αυτές σήμερα εφαρμόζεται η γονιδιακή θεραπεία των βλαστοκυττάρων των ίδιων των ασθενών τα οποία στη συνέχεια θεραπεύμενα τους επαναχορηγούνται. Η μέθοδος αυτή συνεχώς βελτιώνεται και σήμερα οι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια νέα βελτιωμένη μέθοδο γονιδιακής θεραπείας της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να θεραπεύσουν γενετικά τη δρεπανοκυτταρική αναιμία. Για πρώτη φορά, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, κατάφεραν να διορθώσουν τη γενετική βλάβη, χρησιμοποιώντας την ισχυρή νέα μέθοδο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοχημικό Τζέικομπ Κορν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Translational Medicine", δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η νέα θεραπεία τελικά θα εφαρμοσθεί και στους ανθρώπους.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι μια πολλά υποσχόμενη γενετική τεχνολογία, είναι πλέον εξειδικευμένη σε σχέση με τις παλαιότερες και διορθώνει στο γονιδίωμα του ασθενή ακριβώς το σημείο της βλάβης, χωρίς τις παρενέργειες προηγούμενων γονιδιακών θεραπειών.
Οι επιστήμονες με τη μέθοδο αυτή διόρθωσαν στο εργαστήριο τα βλαστοκύτταρα των πειραματοζώων τα οποία στη συνέχεια χορήγησαν ενδοφλέβια και αυτά με τη σειρά τους δημιούργησαν υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα νέα ερυθρά δεν φέρουν την μετάλλαξη και διατηρούν το φυσιολογικό τους σχήμα, το οποίο τους επιτρέπει την ελεύθερη πορεία τους μέσα στα αγγεία του σώματος. Κάτω από πειραματικές συνθήκες τα ερυθρά αυτά ήταν ανθεκτικά και δεν μετατράπηκαν σε δρεπανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα ισχαιμικά επεισόδια στους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά στον κόσμο γεννιούνται με τη συγκεκριμένη νόσο. Πρόκειται για μια γενετική πάθηση η οποία προσδίδει στα ερυθροκύτταρα του αίματος το χαρακτηριστικό σχήμα του δρεπανιού (εξ ου και η ονομασία της νόσου).
Τα παραμορφωμένα αυτά κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των τριχοειδών αγγείων, αναιμία, πόνους, οργανική ανεπάρκεια και μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Η νόσος πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως και σήμερα η μόνη θεραπεία διαρκείας είναι η μεταμόσχευση αιματοποιητικών βλαστοκυττάρων από υγιή δότη, κάτι όμως που ενέχει κινδύνους τοξικότητας, απόρριψης και σοβαρών παρενεργειών.
Η νέα μέθοδος αποσκοπεί στο να διορθώσει τη γονιδιακή μετάλλαξη στα αιματοποιητικά βλαστοκύτταρα κάθε ασθενούς (τα πρόδρομα κύτταρα που ωριμάζουν σε ερυθροκύτταρα), έτσι ώστε τα νέα κύτταρα του αίματός τους να γίνουν και πάλι φυσιολογικά και να παράγουν φυσιολογική αιμοσφαιρίνη.
Με βάση τα έως τώρα πειράματα, το ποσοστό επιτυχίας στην επιδιόρθωση των ελαττωματικών γονιδίων είναι 25% στα κύτταρα του εργαστηρίου και 5% μέσα στα πειραματόζωα (δηλαδή μόνο ένα στα 20 γενετικά τροποποιημένα κύτταρα που μεταμοσχεύονται στα ποντίκια, παράγουν φυσιολογική αιμοσφαιρίνη). Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί, προτού επιχειρηθεί κλινική δοκιμή σε ανθρώπους ασθενείς.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν πάντως ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί επίσης για την μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία και άλλες παθήσεις, ακόμα για την μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS.
Η χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος στη θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού
- Written by: Dr. Kouzi
H χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟπΑ) σε ασθενείς με χρόνιο τραυματισμό του νωταίου μυελού.
Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια νεαροί ασθενείς στον κόσμο οι οποίοι φέρουν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Η μέχρι σήμερα εν χρήσει θεραπεία είναι η φυσιοθεραπεία η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση των μυών σε καλή φυσική κατάσταση. Η προτεινόμενη πριν από χρόνια χρήση εμβρυικών βλαστοκυττάρων δεν έτυχε καμίας εφαρμογής, επειδή η χρήση τους είχε αποδειχτεί ογκογόνος. Ο καθηγητής Wise Young πρότεινε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το ΟπΑ για την αποκατάσταση ασθενών με διατομή του νωτιαίου μυελού στην οξεία φάση, αμέσως μετά το ατύχημα, αφού προηγουμένως είχε δημοσιεύσει πολλές πειραματικές μελέτες. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και στη συνέχεια ίδρυσε πολλά κέντρα αποκατάστασης στην Ασία και στις ΗΠΑ, χρηματοδοτούμενα από το ΝΙΗ, όπου χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Οι περισσότεροι όμως ασθενείς βρίσκονται χρόνια μετά τον τραυματισμό και η κατάσταση τους βαίνει επιδεινούμενη.
Το ΟπΑ χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στις μεταμοσχεύσεις του μυελού των οστών για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών ως εναλλακτική πηγή βλαστοκυττάρων έναντι του μυελού των οστών. Στη συνέχεια το ΟπΑ διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει με ασφάλεια την κλινική εικόνα παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό επεισόδιο και οξύ τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Πολλές ιατρικές ομάδες στα πλαίσια κλινικών μελετών χορήγησαν βλαστοκύτταρα του ΟπΑ μέσα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό προσφέροντας με ασφάλεια σημαντική βελτίωση στον ασθενή. Αντίστοιχα πολλές πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση λιθίου σε περιπτώσεις πλήρους διατομής του νωτιαίου μυελού βελτιώνει και σταθεροποιεί το αποτέλεσμα της χορήγησης των βλαστοκυττάρων του ΟπΑ. Για το λόγο αυτό ο καθηγητής Wise Young, γνωστός για τις προσπάθειες του στην αποκατάσταση του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού, θα χορηγήσει στους χρόνιους ασθενείς με πλήρη διατομή για 6 εβδομάδες λίθιο και βλαστοκύτταρα του ΟπΑ.
Ο Wise Young ήδη βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των πρώτων ασθενών στους οποίους έχει χορηγήσει το λίθιο και βλαστοκύτταρα του ΟπΑ μέσα στο νωτιαίο μυελό, ακριβώς επάνω και κάτω από τη θέση της διατομής. Η μελέτη αυτή γίνεται στο Hong Kong και συμμετέχουν αρχικά 8 ασθενείς. Οι ασθενείς δεν μετέχουν σε προγράμματα φυσιοθεραπείας ή άλλες θεραπείες αποκατάστασης, αλλά μόνο έχουν υποβληθεί στη θεραπεία με το λίθιο και τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων, για να αξιολογηθεί αμιγώς η κλινική αυτή μελέτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης σε πρώτη φάση έδειξαν ότι ενώ οι ασθενείς εμφανίζουν σχετική αποκατάσταση της αισθητικότητας στο μέρος του σώματος που βρίσκεται κάτω από τη διατομή, η αντίστοιχη κινητικότητα δεν έχει βελτιωθεί. Στη συνέχει η μελέτη αυτή συνεχίστηκε προσθέτοντας 3-6 μήνες εντατικής φυσιοθεραπείας και σήμερα βρίσκεται σε αξιολόγηση.
Ο καθηγητής Wise Young συνεργάζεται με διάφορα κέντρα αποκατάστασης στον κόσμο, όπως στην Κίνα, Ινδία, και ΗΠΑ και αξιολογεί τη συνδυασμένη θεραπεία με λίθιο και ΟπΑ σε ασθενείς που βρίσκονται σε χρόνια φάση διατομής του νωτιαίου μυελού. Έχει δε διαπιστώσει ότι η χορήγηση ΟπΑ όντως προσφέρει στους ασθενείς με χρόνια τραυματισμό του νωτιαίου μυελού σε συνδυασμό με σύντομη αλλά εντατική φυσιοθεραπεία.
Ο Wise Young είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του New Jersey και του University of Hong Kong και έχει ιδρύσει 25 κέντρα αποκατάστασης τραυματισμών του νωτιαίου μυελού στην Κίνα, Ταϊβάν, ΗΠΑ, Νορβηγία και Χόνγκ Κόνγκ. Αποτελέσματα της μελέτης στην Κίνα στην οποία πήραν μέρος 20 βαριά τραυματισμένοι ασθενείς, έδειξαν ότι οι 15 κατάφεραν να αυτοεξυπηρετούνται χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ προηγουμένως δεν ήταν ικανοί. Ο Young ήταν ο πρώτος ο οποίος χορήγησε μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης και βλαστοκυττάρων στην οξεία φάση του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού προσφέροντας σημαντικά ποσοστά κινητικότητας.
Αριθμός των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς και προέλευση των μοσχευμάτων. Η τελευταία μεγάλη καταγραφή.
- Written by: Dr. Kouzi
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2006 ΔΙΕΘΝΩΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ |
ΑΥΤΟΛΟΓΕΣ |
ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ |
ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ |
ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ |
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ |
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ |
50.417 |
28.901 (57%) |
21.516 (43%) |
11.928 (55,4%) |
9.588 (44,5%) |
40.829 (81%) |
9.588 (19%) |
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
ΕΤΟΣ |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ |
ΑΥΤΟΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ |
ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ |
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ |
ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ |
2012 |
427 |
274 (64%) |
75 (49%) |
349 (81,7%) |
78 (18,2%) |
2013 |
438 |
260 (59,3%) |
91 (51%) |
351 (80%) |
87 (20%) |
2014 |
436 |
265 (61%) |
82 (47,9%) |
347 (79,6%) |
89 (20,4%) |
2015 |
462 |
284 (61,5%) |
89 (38,5%) |
373 (80,7%) |
89 (19,3%) |
Τα ποσοστά αυτά διατηρούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς και δεν αλλάζουν με την αύξηση του ετήσιου αριθμού των μεταμοσχεύσεων που παρατηρείται από το 2000 και μετά. Κατά μέσο όρο η οικογένεια προσφέρει το 80% των μοσχευμάτων και η δημόσια τράπεζα το 20%.
Επομένως η ιδιωτική φύλαξη ομφαλοπλακουντιακού αίματος η οποία εξασφαλίζει αυτόλογη χρήση, αλλά και αλλογενή από συγγενή δότη, θα μπορούσε στο μέλλον να προσφέρει ένα σημαντικό αριθμό μοσχευμάτων, αναγκαίων για τη λειτουργία των μεταμοσχευτικών κέντρων. Το κόστος των μοσχευμάτων μέσω των δημοσίων τραπεζών κυμαίνεται μεταξύ 20.000-30.000 ευρώ, επιβαρύνει τον ασθενή και αυτό συστηματικά αποκρύπτεται κατά την ενημέρωση από τις ελληνικές δημόσιες τράπεζες.
Σήμερα αναφέρονται στην ιστοσελίδα των clinicaltrials.gov και είναι σε εξέλιξη 69 κλινικές μελέτες εγκεκριμένες από το National Institute of Health των ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούν το αυτόλογο ομφαλοπλακουντιακό αίμα και παράγωγα του, για την θεραπεία της ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας, του αυτισμού, του διαβήτη τύπου Ι, διορθωτικών επεμβάσεων στην καρδιά, του νευροβλαστώματος, της νόσου του μοσχεύματος κατά του ξενιστή, της γονιδιακής θεραπείας της ανοσοανεπάρκειας και λεμφωμάτων.
Χρόνιες φλεγμονές του μυελού των οστών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
- Written by: Dr. Kouzi
H φλεγμονή του μυελού των οστών προδιαθέτει σε λευχαιμία
Είναι γνωστό ότι χρόνιες φλεγμονές και οξειδωτικό στρες προδιαθέτουν στην εμφάνιση κακοηθειών. Φλεγμονή του μυελού των οστών σύμφωνα με δημοσίευση του ερευνητή Marc Raijmakers προδιαθέτει σε εμφάνιση λευχαιμίας και ότι εάν η φλεγμονή διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα η αντιμετώπιση της λευχαιμίας θα είναι πιο αποτελεσματική.
Είναι γνωστό ότι η εμφάνιση καρκίνου οφείλεται σε μεταλλάξεις οι οποίες συμβαίνουν στο εσωτερικό των κυττάρων και οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γειτονικών ιστών. Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Stem Cell, αναφέρεται ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις του κυτταρικού πληθυσμού του μυελού των οστών και τελικά στην εμφάνιση λευχαιμίας. Η λευχαιμία αποτελεί μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο μεγάλος αριθμός και οι ανώμαλες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων. Σύμφωνα με την δημοσιευθείσα μελέτη και ο δεύτερος κυτταρικός πληθυσμός του μυελού των οστών που είναι τα μεσεγχυματικά κύτταρα, επηρεάζεται από την φλεγμονή και εμφανίζει μεταλλάξεις οι οποίες επιδρούν με τη σειρά τους στα υγιή αιμοποιητικά αρχέγονα κύτταρα.
Ο συγγραφέας Marc Raijmakers στη μελέτη αυτή παρατήρησε συσχέτιση της φλεγμονής του μυελού των οστών και εμφάνισης λευχαιμίας χρησιμοποιώντας μοριακές τεχνικές στα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών πειραματοζώων τα οποία έφεραν το σύνδρομο Shwachman-Diamond και του μυελού των οστών ασθενών με προλευχαιμικά σύνδρομα. Στη μελέτη αυτή φαίνεται με σαφήνεια οτι όταν τα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού βρίσκονται σε στρες παράγουν μόρια φλεγμονής τα οποία καταστρέφουν τα αιμοποιητικά αρχέγονα κύτταρα με αποτέλεσμα την εκδήλωση λευχαιμίας.
Κατά τον Raijmakers η ανίχνευση μορίων φλεγμονής θα πρέπει να θεωρηθεί ως προάγγελος εκδήλωσης λευχαιμίας και η λήψη άμεσων μέτρων πιθανόν να επιβραδύνει ή και να αναστείλει την εκδήλωση λευχαιμίας.
Η εντόπιση ασθενών υψηλού κινδύνου θα οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και επιθετικότερη θεραπεία με σκοπό την αναστολή ή επιβράδυνση της εξέλιξης της κακοήθειας. Ακόμη έχει ένδειξη και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων τα οποία θα στρέφονται εναντίον των μορίων φλεγμονής, τα οποία θα προσφέρουν ριζικότερη αντιμετώπιση της πιθανής μελλοντικής εμφάνισης λευχαιμίας.
Biohellenika NewsLetter Σεπτέμβριος 2016
- Written by: Dr. Kouzi
|
|
|
||
|
|
|
||
WWW.BIOHELLENIKA.GR |
|
σε αυτό το τεύχος |
Η χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος στη θεραπεία του παιδικού σακχαρώδη διαβήτη
Η καθηγήτρια Maria Craig, ανακοίνωσε την έναρξη κλινικής μελέτης σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, χρησιμοποιώντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο στη θεραπεία κακοήθων αιμοποιητικών ασθενειών
Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τον Filippo Milano at al, New England j of Medicine 2016, 375;10:944-53 τα αποτελέσματα της χρήσης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) σε ασθενείς με λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.
Γιατί να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μου
Γιατί τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τη γέννηση είναι μια αποδεκτή πηγή βλαστοκυττάρων που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση όλων των κακοήθων και μη ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Ανακοίνωση της δραστηριότητας των Ελληνικών Μεταμοσχευτικών κέντρων το 2014 και 2015
Μετά από την εμπειρία 20 ετών στις μεταμοσχεύσεις των ποσοστό των αυτόλογων μεταμοσχεύσεων κυμαίνεται διεθνώς και στην Ελλάδα στο 60%, ενώ των αλλογενών στο 40%.
Ανανέωση της διεθνούς διαπίστευσης από την ΑΑΒΒ
Η Biohellenika ανανέωσε με επιτυχία τη διεθνή διαπίστευση από την ΑΑΒΒ για την οικογενειακή φύλαξη των βλαστοκυττάρων Διαβάστε περισσότερα…
Η Biohellenika ανακοινώνει τη βιωσιμότητα των δειγμάτων που αποψύχτηκαν το 2015 και 2016 εν όψει της διαπίστευσης από την ΑΑΒΒ
H Biohellenika εν όψει της επιθεώρησης από την ΑΑΒΒ (American Association of Blood Banks), η οποία γίνεται ανά διετία, ανακοινώνει τα αποτελέσματα της βιωσιμότητας των βλαστοκυττάρων, τα οποία αποψύχτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Διαβάστε περισσότερα…
Νέα υπηρεσία της Biohellenika σχετικά με τη φύλαξη βλαστοκυττάρων
H Biohellenika προσφέρει μια νέα υπηρεσία φύλαξης βλαστοκυττάρων που συλλέγονται κατά τον τοκετό. Τη συλλογή και φύλαξη των Πολύ Μικρών Εμβρυϊκού Τύπου Bλαστοκυττάρων (Very Small Embryonic Like Stem Cells, VSELs),
Φύλαξα τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μου στη Biohellenika
Γιατί θέλω τα βλαστοκύτταρα να είναι κοντά στο παιδί μου, στην Ελλάδα, και να φυλάσσονται με την φροντίδα Ελλήνων επιστημόνων Διαβάστε περισσότερα…
Η χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος στη θεραπεία του παιδικού σακχαρώδη διαβήτη
Η καθηγήτρια Maria Craig, παιδο-ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ , ανακοίνωσε την έναρξη κλινικής μελέτης σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, χρησιμοποιώντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που είχαν φυλάξει κατά τη γέννηση τους. Η μελέτη αυτή πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην κατανόηση της ανοσολογικής διαταραχής των παιδιών με διαβήτη, στην ανεύρεση παραγόντων κινδύνου οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη, καθώς και την πρόληψη.
Ο διαβήτης τύπου Ι είναι σήμερα η συχνότερη χρόνια νόσος των παιδιών και εμφανίζεται σε ένα κάθε 500 παιδιά. Οφείλεται σε ανοσολογική διαταραχή η οποία προοδευτικά οδηγεί σε πλήρη ανεπάρκεια του παγκρέατος και χορήγηση ινσουλίνης για την επιβίωση των παιδιών. Η διαταραχή αυτή έχει ως αποτέλεσμα μεταβολές του λεμφοκυτταρικού τύπου, με σημαντικότερη την ελάττωση του πληθυσμού των ανοσορυθμιστικών (T reg) λεμφοκυττάρων, τα οποία πιθανόν να κρύβουν το μυστικό της θεραπείας του διαβήτη τύπου Ι.
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ανοσορυθμιστικών κυττάρων (T reg). Άλλοι τύποι βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σήμερα χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και νευρολογικών διαταραχών, όπως η εγκεφαλική παράλυση. Στην Αυστραλία με τη μελέτη αυτή θα διερευνηθεί η δυνατότητα διόρθωσης της ανοσολογικής διαταραχής, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του παγκρέατος και η προστασία του παιδιού από την εξέλιξη της νόσου.
Στη μελέτη αυτή θα λάβουν μέρος παιδιά τα οποία έχουν στενό συγγενή με διαβήτη τύπου Ι και έχουν ιδιωτική φύλαξη ΟΠΑ. Η μελέτη αυτή θα εξελιχτεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση στα παιδιά θα αξιολογηθεί η παρουσία αυτοαντισωμάτων, η οποία αποτελεί ισχυρή ένδειξη επερχόμενου αυτοάνοσου νοσήματος. Στη φάση αυτή της μελέτης τα παιδιά δεν πάσχουν από διαβήτη. Τα αυτοαντισώματα προϋπάρχουν και ανιχνεύονται σε αρκετές περιπτώσεις πολύ πριν την κλινική εκδήλωση του διαβήτη. Σε ανάλογη μελέτη στη Σουηδία βρέθηκε ότι μόνο το 1/3 των παιδιών με αυτοαντισώματα τελικά θα εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη. Στη δεύτερη φάση θα γίνει ενδοφλέβια χορήγηση του ΟΠΑ στα παιδιά στα οποία ανιχνεύτηκαν αυτοαντισώματα, είτε εμφάνισαν είτε όχι διαβήτη. Τα παιδιά στη συνέχεια θα παρακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει στην κατανόηση της επίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανάπτυξη του διαβήτη σε παιδιά υψηλού ρίσκου και στην αναζήτηση τρόπων πρόληψης και προστασίας.
Στην κλινική μελέτη που είναι σε εξέλιξη στη Σουηδία η μέθοδος εφαρμόζεται σε παιδιά με πρόσφατη εμφάνιση του διαβήτη, ενώ ακόμα υπάρχουν ενεργά νησίδια τα οποία η μεταμόσχευση θα διασώσει από την συνεχιζόμενη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.
Απώτερος σκοπός της έρευνας αυτής είναι η πρώιμη ανίχνευση δεικτών διαβήτη τύπου Ι και η έναρξη θεραπείας πριν το παιδί καταστεί διαβητικό, με σκοπό την προστασία του παγκρέατος και την αποτροπή εμφάνισης του διαβήτη. Η μελέτη αυτή χρηματοδοτείται από την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα φύλαξης ΟΠΑ της Αυστραλίας. Η καθηγήτρια Maria Greg, μια εκ των σημαντικότερων ενδοκρινολόγων στην Αυστραλία, με αντικείμενο τον παιδικό διαβήτη, θα συνδυάσει την κλινική της εμπειρία με τη χορήγηση ΟΠΑ με απώτερο σκοπό να ανιχνεύσει δείκτες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση διαβήτη και στο διαχωρισμό των παιδιών που χρίζουν μεταμόσχευσης πριν εμφανίσουν διαβήτη.
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο στη θεραπεία κακοήθων αιμοποιητικών ασθενειών
Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τον Filippo Milano at al, New England j of Medicine 2016, 375;10:944-53 τα αποτελέσματα της χρήσης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) σε ασθενείς με λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Tα αιμοποιητικά μοσχεύματα του μυελού των οστών σώζουν ζωές ενηλίκων και παιδιών με λευχαιμία, αρκεί κάθε φορά να βρίσκεται το κατάλληλο μόσχευμα. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ως μόσχευμα, χρησιμοποιείται εναλλακτικά του μυελού των οστών στη θεραπεία της λευχαιμίας και σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Dr. Filippo Milano, αποδεικνύεται και καλύτερο. Ο καθηγητής σχολιάζει ότι συχνά θεωρούμε το ομφαλικό αίμα ως εναλλακτική πηγή λήψης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, ενώ με τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να το χαρακτηρίζουμε ως κανονική πηγή.
Σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη η οποία έγινε στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Seattle των ΗΠΑ σε ασθενείς με «υπολειμματική νόσο» η χρήση του ΟΠΑ έδωσε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών και μείωσε τα ποσοστά των υποτροπών της λευχαιμίας και του μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, σε σχέση με μοσχεύματα μυελού που ελήφθησαν από άγνωστο μη απόλυτα συμβατό δότη. Ο όρος «υπολειμματική νόσος» σημαίνει διαφυγόντα της χημειοθεραπείας-ακτινοθεραπείας λευχαιμικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για τις υποτροπές. Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη αυτή ο κίνδυνος υποτροπής ήταν μεγαλύτερος σε ασθενείς που έλαβαν συμβατό μόσχευμα από άγνωστο δότη σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν συμβατό ΟΠΑ. Επίσης δεν υπήρχε καμία απόδειξη, ούτε καν ένδειξη, ότι οι ασθενείς με υπολειμματική νόσο οι οποίοι έλαβαν συμβατό αιμοποιητικό μόσχευμα μυελού από άγνωστο δότη είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από αυτούς που έλαβαν συμβατό ΟΠΑ.
Η μέχρι σήμερα πρακτική για την αντιμετώπιση των κακοήθων αιμοποιητικών ασθενειών ήταν η χρήση συμβατών βλαστοκυττάρων του μυελού από αδελφό. Στο 70% των περιπτώσεων δεν είναι δυνατή η ανεύρεση αυτού του είδους μοσχεύματος και για το λόγο αυτόν μέχρι σήμερα γίνονταν χρήση απόλυτα ή μερικώς συμβατού μυελού από άγνωστο δότη. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνή η απόρριψη και για το λόγο αυτόν ο καθηγητής Filippo Milano εξέτασε το ενδεχόμενο της χρήσης ομφαλοπλακουντιακού αίματος, το οποίο και αποτελεί πλούσια πηγή συλλογής βλαστοκυττάρων. Ένα πλεονέκτημα της χρήσης του ΟΠΑ είναι ότι ο δότης και ο ασθενής δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα συμβατοί. Δεδομένου ότι στις αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος που πρέπει να γίνουν, η γρήγορη ανεύρεση μοσχεύματος είναι σημαντική και σωτήρια. Το ΟΠΑ συλλέγεται ανώδυνα, κρυοσυντηρείται για απεριόριστο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί απόλυτη ιστοσυμβατότητα και επομένως δίνει πρόσβαση σε περισσότερους ασθενείς να βρουν κατάλληλο μόσχευμα σε σύντομο χρόνο. Για την επιβεβαίωση των ανωτέρω ο καθηγητής Filippo Milano χρησιμοποίησε το ΟΠΑ σε 582 ασθενείς με λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ΟΠΑ μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τα μοσχεύματα του μυελού, αρκεί ο ασθενής να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Το κόστος της θεραπείας με ΟΠΑ μέσω των δημοσίων τραπεζών είναι υψηλό και αυτό ήταν ένας ανασταλτικός παράγων μέχρι σήμερα, πριν τη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων. Η παρατεταμένος χρόνος εμφύτευσης των μοσχευμάτων ΟΠΑ σε σχέση με αυτών του μυελού αυξάνει το χρόνο νοσηλείας των ασθενών και θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του κόστους νοσηλείας.
Ο καθηγητής de Lima από το Case Western Reserve University School του Cleveland αναφέρει ότι το ΟΠΑ σύντομα θα αντικαταστήσει τους απόλυτα συμβατούς δότες μυελού. Σχολιάζοντας ο καθηγητής Vinod Prasad αναφέρει ότι η φύλαξη του ΟΠΑ δίνει μια καλή ευκαιρία επιβίωσης σε ασθενείς που δεν διαθέτουν συγγενή συμβατό δότη.
Ανακοίνωση της δραστηριότητας των Ελληνικών Μεταμοσχευτικών κέντρων το 2014 και 2015
Μετά από την εμπειρία 20 ετών στις μεταμοσχεύσεις των ποσοστό των αυτόλογων μεταμοσχεύσεων κυμαίνεται διεθνώς και στην Ελλάδα στο 60%, ενώ των αλλογενών στο 40%. H συχνότητα των αυτόλογων μεταμοσχεύσεων είναι μεγαλύτερη στην κεντρική Ευρώπη και στο Ισραήλ.
Το 2014 τα Ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα ανακοίνωσαν το σύνολο και τα είδη των αιμοποιητικών μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το έτος αυτό. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 436 μεταμοσχεύσεις στα 22 μεταμοσχευτικά κέντρα, οι 265 (61%) ήταν αυτόλογες και οι 171 (39%) αλλογενείς. Εκ των 171 αλλογενών μοσχευμάτων τα 82 προήλθαν μέσα από την οικογένεια και τα 89 από τη δημόσια τράπεζα. Το έτος 2014 στην Ελλάδα το 79,5% των μοσχευμάτων προήλθαν μέσα από την οικογένεια και το 19,5% από τη δημόσια τράπεζα.
Το 2015 τα Ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν 462 αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις, στο 61,5% των περιπτώσεων χρησιμοποιήθηκαν αυτόλογα μοσχεύματα και στο 38,5% αλλογενή. Τα 284 μοσχεύματα ήταν αυτόλογα και τα 178 αλλογενή. Εκ των 178 αλλογενών τα 89 προέρχονταν από την οικογένεια, γονείς και αδέλφια, και τα υπόλοιπα 89 από τη δημόσια τράπεζα. Συνολικά το 2016 στο 80,7% των μεταμοσχεύσεων το μόσχευμα προέρχονταν από τον ασθενή και την οικογένεια του και το 19,3% από τη δημόσια τράπεζα.
Τα ποσοστά αυτά διατηρούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς και δεν αλλάζουν με την αύξηση του ετήσιου αριθμού των μεταμοσχεύσεων που παρατηρείται από το 2000 και μετά.
Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την χρησιμότητα της φύλαξης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, το οποίο προσφέρει άμεσα, υγιή και υψηλής αποτελεσματικότητας νεαρά κύτταρα.
Γιατί να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μου
Γιατί τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τη γέννηση είναι μια αποδεκτή πηγή βλαστοκυττάρων που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση όλων των κακοήθων και μη ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Γιατί η ομφαλοπλακουντιακή μονάδα περιέχει βλαστοκύτταρα από κάθε όργανο του σώματος και αποτελεί την πληρέστερη πηγή βλαστοκυττάρων
Γιατί τα βλαστοκύτταρα του παιδιού είναι νεαρά και ποιοτικά ανώτερα από αυτά που συλλέγονται στην ενήλικη ζωή
Γιατί δεν μεταφέρουν κληρονομική ασθένεια
Γιατί δεν μεταφέρουν λοιμογόνους και μολυσματικούς παράγοντες
Γιατί η αποθήκευση τους αποτελεί το πρώτο υλικό με το οποίο ένα παιδί έρχεται στη ζωή και μπορούν οι γονείς να επανέλθουν μελλοντικά σε επανεξέταση του όταν προκύψουν διαγνωστικά προβλήματα
Γιατί η τάση της ιατρικής είναι να χρησιμοποιούνται αυτόλογα κύτταρα, και ακόμα και εάν αυτά πάσχουν προτιμά να τα διορθώνει και να τα επαναχορηγεί στον ασθενή, παρά να προβαίνει σε αναζήτηση αλλογενών από συμβατούς δότες
Γιατί δεν απαιτείται απόλυτη ιστοσυμβατότητα όταν πρόκειται να χορηγηθούν σε άλλα μέλη της οικογένειας του παιδιού που φυλάσσει τα βλαστοκύτταρα του
Γιατί στις αυτόλογες θεραπείες δεν χρειάζεται η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μετά τη μεταμόσχευση, επειδή πρόκειται για υλικό που προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό και δεν απορρίπτεται
Γιατί το παιδί και η οικογένειά του έχουν άμεση πρόσβαση σε υγιή, νεαρά κύτταρα για θεραπείες που σήμερα πραγματοποιούνται, αλλά και για όλες αυτές του μέλλοντος
Γιατί η τεχνολογία της κρυοσυντήρησης μπορεί να διατηρεί τα βλαστοκύτταρα για χρονικό διάστημα πέρα από τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής
Γιατί στατιστικά έχει υπολογισθεί ότι η πιθανότητα ανάγκης χρήσης βλαστοκυττάρων σε όλη τη ζωή ενός ανθρώπου είναι περίπου 1 στις 200, η πιθανότητα χρήσης μέχρι την ηλικία των 20 ετών για την περίπτωση καρκίνου ή λευχαιμίας έχει υπολογισθεί σε 1 προς 2000, ενώ ένα στα τρία άτομα άνω των 60 ετών σήμερα θα μπορούσαν να έχουν ωφεληθεί αν είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους. Εκμηδενίζουν λοιπόν οι γονείς τις πιθανότητες
Γιατί με τη φύλαξη διασφαλίζουν το ενδεχόμενο θεραπείας κακοήθων και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, οι αγγειίτιδες, η σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και εκφυλιστικών παθήσεων όπως ο αυτισμός, η εγκεφαλική παράλυση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονική ίνωση, το εμφύσημα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα κατάγματα, τραύματα, η οστεοαρθρίτιδα και τα εγκαύματα
Γιατί τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τη γέννηση προορίζονται για το παιδί στο οποίο και ανήκουν, επειδή είναι απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό του, δίνοντάς του τις μέγιστες πιθανότητες θεραπείας
Γιατί στην πλειονότητα των ασθενειών χρησιμοποιούνται τα αυτόλογα κύτταρα
Γιατί μόνο σε ορισμένες μορφές λευχαιμίας το παιδί δεν μπορεί, κατόπιν εξετάσεων, να χρησιμοποιήσει τα δικά του βλαστοκύτταρα. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα θα είναι να χρησιμοποιήσει του αδελφού του
Γιατί οι ανωτέρω αναφερόμενες εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνον όταν τα βλαστοκύτταρα φυλάσσονται επώνυμα.
Γιατί το κόστος των αυτόλογων θεραπειών είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό των αλλογενών.
Γιατί οι επιπλοκές των αλλογενών μεταμοσχεύσεων είναι πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, σε σχέση με τις αυτόλογες.
Γιατί τα ποσοστά θεραπείας ασθενών που έλαβαν βλαστοκύτταρα μέσα από την οικογένεια για κακοήθεις ασθένειες είναι 8 φορές υψηλότερα, συγκρινόμενα με τη λήψη μοσχεύματος από άγνωστο δότη. Έτσι τα βλαστοκύτταρα ενός μωρού μπορούν να διασφαλίσουν την υγεία και άλλων μελών της οικογένειάς του.
Γιατί δημοσιευμένα στοιχεία σημαντικών διεθνών μελετών και πεπραγμένων των Ελληνικών Μεταμοσχευτικών Κέντρων έδειξαν ότι το 82%-86% των μοσχευμάτων βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια για τη θεραπεία της λευχαιμίας, παιδικού καρκίνου, λεμφωμάτων και μεσογειακής αναιμίας, προήλθαν μέσα από την οικογένεια και μόνο το 14%-18% προήλθε από τη δημόσια τράπεζα
Γιατί είναι καλύτερο και ασφαλέστερο να έχει ένα παιδί τα δικά του βλαστοκύτταρα για κάθε ενδεχόμενο
Γιατί με αυτό τον τρόπο οι γονείς διασφαλίζουν την υγεία του παιδιού τους, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς τους για πολλά χρόνια.
TA NEA THΣ BIOHELLENIKA
Ανανέωση της διεθνούς διαπίστευσης από την ΑΑΒΒ
Η Biohellenika ανανέωσε με επιτυχία τη διεθνή διαπίστευση από την ΑΑΒΒ για την οικογενειακή φύλαξη των βλαστοκυττάρων
Στις 6/9/2016, η BIOHELLENIKA Α.Ε. ανανέωσε με μεγάλη επιτυχία τη διεθνή διαπίστευσή της από την Αμερικανική Ένωση Τραπεζών Αίματος (ΑΑΒΒ, American Association of Blood Banks). Η πρώτη διαπίστευση της Biohellenika έγινε το 2010 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε δύο έτη με απόλυτη επιτυχία. Η διαπίστευση αυτή κάνει αποδεκτές τις μονάδες που φυλάσσονται στα εργαστήρια της σε όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η διαπίστευση από την ΑΑΒΒ αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη εγγύηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η Biohellenika τόσο κατά την επεξεργασία και φύλαξη των μονάδων, όσο και κατά την αποδέσμευση τους για θεραπευτικές εφαρμογές σε κλινικές και νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Biohellenika είναι η μόνη Ελληνική εταιρεία η οποία έχει αποδεσμεύσει με επιτυχία μονάδες για θεραπεία τόσο στις Ηνωμένες πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.
Ο έλεγχος των εργαστηρίων ήταν τόσο επιτυχής, ώστε οι αξιολογητές ζήτησαν την διευθύντρια του εργαστηρίου στο μέλλον να μετάσχει σε αξιολογήσεις άλλων εργαστηρίων τα οποία επιθεωρεί η ΑΑΒΒ.
Παρά την οικονομική δυσκολία στην οποία βρίσκεται η χώρα η Βiohellenika διαπιστεύεται από τρεις διεθνείς οργανισμούς, την ΑΑΒΒ, το ΕΣΥΔ και την AJA και τα εργαστήρια της επιθεωρούνται κάθε εξάμηνο. Με τη διεθνή διαπίστευση της ΑΑΒΒ επιβεβαιώνεται και εξασφαλίζεται η αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία τόσο προς την ιατρική κοινότητα όσο και προς τους γονείς που επέλεξαν τη Biohellenika για να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους. Οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες της εταιρείας μας και οι υπάρχουσες απαραίτητες για το σκοπό αυτό υποδομές και επενδύσεις συνδυάζονται με μια ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, προσαρμοσμένη στα σημερινά δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Η AABB είναι ένας διεθνής οργανισμός που πιστοποιεί Ιδρύματα που συμμετέχουν σε κυτταρικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της μεταμοσχευτικής ιατρικής. Ιδρύθηκε το 1947 και έχει δεσμευτεί να προωθεί την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας εξελίσσοντας τις πρακτικές και τα πρότυπα στην ιατρική και τις κυτταρικές θεραπείες για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας τόσο του δότη όσο και του ασθενή. (www.aabb.org)
Η Biohellenika ανακοινώνει τη βιωσιμότητα των δειγμάτων που αποψύχτηκαν το 2015 και 2016 εν όψει της διαπίστευσης από την ΑΑΒΒ
H Biohellenika εν όψει της επιθεώρησης από την ΑΑΒΒ (American Association of Blood Banks), η οποία γίνεται ανά διετία, ανακοινώνει τα αποτελέσματα της βιωσιμότητας των βλαστοκυττάρων, τα οποία αποψύχτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Η βιωσιμότητα μετά την απόψυξη μετράται σε κάθε δείγμα που χορηγείται σε ασθενείς, καθώς και σε πειραματικά δείγματα, 20 ανά δοχείο φύλαξης, ένα εκ των οποίων αποψύχεται ανά έτος. Συγκεκριμένα για το 2015 η βιωσιμότητα των δειγμάτων που αποψύχτηκαν στη Biohellenika ήταν 83,3% και αυτών που αποψύχτηκαν το 2016 ήταν 85,5%. Η αρχική βιωσιμότητα με την οποία καταψύχονται τα κύτταρα κυμαίνεται μεταξύ 90%-95%. Τα επίπεδα βιωσιμότητας μετά την απόψυξη θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά και πληρούν απόλυτα τις διεθνείς προϋποθέσεις χορήγησης δείγματος.
Η απόψυξη των βλαστοκυττάρων είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη διαδικασία, δυσκολότερη από την κατάψυξη και τα εργαστήρια βλαστοκυττάρων αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν το δικό τους πρωτόκολλο, το οποίο τους δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ενώ για την κατάψυξη χρησιμοποιείται διεθνώς το ίδιο πρωτόκολλο, η απόψυξη δεν οδηγεί σχεδόν ποτέ στα ίδια αποτελέσματα, ακόμα και εάν πρόκειται για το ίδιο δείγμα και τον ίδιο χειριστή.
Νέα υπηρεσία της Biohellenika σχετικά με τη φύλαξη βλαστοκυττάρων
H Biohellenika προσφέρει μια νέα υπηρεσία φύλαξης βλαστοκυττάρων που συλλέγονται κατά τον τοκετό. Τη συλλογή και φύλαξη των Πολύ Μικρών Εμβρυϊκού Τύπου Bλαστοκυττάρων (Very Small Embryonic Like Stem Cells, VSELs), των οποίων η συλλογή με τις μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενες κλασικές μεθόδους δεν ήταν δυνατή.
Τα μικρού μεγέθους εμβρυικά βλαστοκύτταρα (Very Small Embryonic Like stem cells-VSELs) αποτελούν αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους με χαρακτηριστικά εμβρυικών κυττάρων, τα οποία πολύ πρόσφατα απομονώθηκαν με επιτυχία από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Τα κύτταρα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάθε κύτταρο του οργανισμού, ενώ δεν έχουν τα μειονεκτήματα των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, τα οποία συλλέγονται από τις βλαστοκύστεις.
Τα VSELs θα χρησιμοποιούνται σε αυτόλογες χρήσεις και η συλλογή τους δίνει μια νέα διάσταση στις δυνατότητες χρήσης ομφαλοπλακουντιακού αίματος στην αναγεννητική ιατρική, πέραν της χρήσης του στη θεραπεία κακοήθων ασθενειών. Βρίσκονται σε όλα τα όργανα, ο αριθμός τους ελαττώνεται με την ηλικία και για το λόγο αυτόν η αποκατάσταση τραυματικών βλαβών στους ενήλικες είναι βραδεία και περιορισμένη.
Η συλλογή των VSELs δεν επηρεάζει τη συλλογή των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, αλλά ακολουθεί μετά την κλασική διαδικασία. Λόγω του μικρού μεγέθους τους και των μεθόδων που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα δεν ήταν δυνατή η συλλογή τους.
VSELs περιέχονται και στον ιστό του ομφαλίου λώρου. Η Biohellenika με τη μέθοδο που ακολουθεί από το 2009 και έχει δημοσιεύσει, συλλέγει τα VSELs από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου και τα κρυοσυντηρεί σε συνδυασμό με τα μεσεγχυματικά κύτταρα.
Η Biohellenika προσφέρει επίσης την κλασική λήψη των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων των οποίων η λήψη γίνεται στην αίθουσα τοκετών και συνεχίζεται στα εργαστήρια της με την έκπλυση του πλακούντα και των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που συλλέγονται από τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Συλλέγει τα μεσεγχυματικά κύτταρα από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου και δεν καταψύχει τον λώρο σε κομμάτια, χωρίς προηγούμενη αφαίρεση των κυττάρων.
Η Biohellenika είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει την τεχνογνωσία της συλλογής επιπλέον βλαστοκυττάρων από το εσωτερικό του πλακούντα η οποία ακολουθεί την αρχική λήψη που γίνεται από τον μαιευτήρα στην αίθουσα τοκετών. Ένας μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων εξακολουθεί και παραμένει μέσα στον πλακούντα μετά την αρχική συλλογή, λόγω της κατασκευής του, αλλά και λόγω των συνθηκών του τοκετού. Ολόκληρος ο πλακούντας μεταφέρεται σε ειδική συσκευασία στο εργαστήριο όπου και απομονώνονται τα επιπλέον αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα οποία φυλάσσονται ως δεύτερη ανεξάρτητη συλλογή. Τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται και η αρχική λήψη δεν εξασφαλίζει πάντα τον απαραίτητο για τις θεραπείες αριθμό βλαστοκυττάρων, ο οποίος είναι ανάλογος με το βάρος του ασθενή. Για το λόγο αυτό η συνέχιση της λήψης βλαστοκυττάρων κατ ευθείαν μέσα από τον πλακούντα είναι σημαντική. Η μέθοδος της αποστράγγισης του πλακούντα αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Biohellenika και δημοσιεύτηκε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό Transfusion τον Μάρτιο του 2011.
Φύλαξα τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μου στη Biohellenika
Γιατί θέλω τα βλαστοκύτταρα να είναι κοντά στο παιδί μου, στην Ελλάδα, και να φυλάσσονται με την φροντίδα Ελλήνων επιστημόνων
Γιατί θέλω τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μου να φυλάσσονται σε μια αδειοδοτημένη και νόμιμα λειτουργούσα τράπεζα βλαστοκυττάρων στη χώρα μου, η οποία εγγυάται την εικοσαετή φύλαξη.
Γιατί στην Biohellenika τα βλαστοκύτταρα φυλάσσονται σε δύο διαφορετικές πόλεις, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη
Γιατί είναι αναγνωρισμένη στο εξωτερικό και τα βλαστοκύτταρα που φυλάσσονται στα εργαστήρια της γίνονται δεκτά προς μεταμόσχευση από όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Γιατί η Biohellenika είναι διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και από την Αμερικανική Εταιρεία Τραπεζών Αίματος και επιθεωρείται τακτικά από τους οργανισμούς αυτούς.
Γιατί η Biohellenika είναι η μόνη Ελληνική τράπεζα βλαστοκυττάρων που έχει χορηγήσει με επιτυχία μονάδες βλαστοκυττάρων σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των ΗΠΑ και έχει υποστηρίξει περισσότερες από 1000 εφαρμογές βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Γιατί η Biohellenika έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση της φύλαξης των βλαστοκυττάρων σε περίπτωση που αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της για λόγους ανωτέρας βίας, σύµφωνα µε την παράγραφο 4 του άρθρου 54 του νόµου 3984/2011.
Γιατί η Biohellenika διαθέτει κατοχυρωμένη και διαπιστευμένη τεχνογνωσία που επιτρέπει την συλλογή και φύλαξη με ασφάλεια των περισσότερων βλαστοκυττάρων κατά τον τοκετό σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου
Γιατί φυλάσσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα βλαστοκύτταρα από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου και δεν τον καταψύχει ολόκληρο, χωρίς προηγούμενη αφαίρεση των κυττάρων
Γιατί η Biohellenika διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό που μας ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις στα βλαστοκύτταρα και παραμένει δίπλα μας πρόθυμο και ικανό να μας υποστηρίξει και να μας συμβουλέψει όταν χρειαστεί
Χρήση βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της νόσου του Crohn
- Written by: Dr. Kouzi
Αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου του Crohn με βλαστοκύτταρα
Επούλωση των ελκών του εντέρου ασθενών με νόσο του Crohn με τη χρήση βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού.
Το Ινστιτούτο Ροτζάνο της Ιταλίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με νόσο του Crohn, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι ερευνητές χορήγησαν βλαστοκύτταρα σε ασθενείς, επιτυγχάνοντας στους μισούς την πλήρη επούλωση των βλαβών που προκαλεί η ασθένεια στα τοιχώματα του εντέρου.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» οι ερευνητές με επικεφαλής τον διευθυντή του κέντρου για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου του ινστιτούτου Σίλβιο Ντανέζε χρησιμοποίησαν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού. Στην μελέτη αυτή η οποία ήταν πολυκεντρική συμμετείχαν 212 ασθενείς από 49 νοσοκομεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ισραήλ. Οι 107 από αυτούς υποβλήθηκαν στη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, ενώ οι 105 έλαβαν placebo.
Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν μετά από 24 εβδομάδες και η ομάδα που έλαβε τα βλαστοκύτταρα παρουσίασε σημαντικό περιορισμό των ελκών, της φλεγμονής και των συριγγίων. Μάλιστα στο 50% των ασθενών τα συρίγγια επουλώθηκαν πλήρως. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επισημαίνουν οι ερευνητές, καθώς τα συρίγγια είναι από τα συνηθέστερα και πιο δύσκολα θεραπεύσιμα συμπτώματα της νόσου. Το 70%-80% των περιπτώσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις κλασικές φαρμακολογικές ή χειρουργικές θεραπείες.
«Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού αποτελούν πιο αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική επιλογή σε σχέση με τη χειρουργική αντιμετώπιση, τη θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά, αντιβιοτικά ή τους αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης του όγκου, γνωστούς ως βιολογικούς παράγοντες» επισημαίνει ο Σίλβιο Ντανέζε. Ο ίδιος εξηγεί ότι η νόσος του Crohn είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο γαστρεντερικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονή και νέκρωση του τοιχώματος του εντέρου, η οποία έχει επιβλαβείς επιπτώσεις. «Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται απελευθερώνουν γύρω τους ουσίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια την ίδια τη φλεγμονή» καταλήγει ο ερευνητής.
Μπορεί να γίνει αποκατάσταση του τραυματισμένου νωταίου μυελού με βλαστοκύτταρα;
- Written by: Dr. Kouzi
ΧΡΗΣΗ ΕΜΒΡΥΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΩΤΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων σε πέντε ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού από τον Shekar Kurpad, Διευθυντή της μονάδας Spinal Cord Injury Center, στο Medical College του Wisconsin. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα ανακοινωθούν στο επόμενο διεθνές συνέδριο της εταιρείας Spinal Cord Society που θα γίνει στη Βιέννη.
Η εταιρεία Asterias Biotherapeutics (AST.A) η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων σε πέντε ασθενείς οι οποίοι είχαν υποστεί τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Ένας εκ των ασθενών ανέκτησε τη λειτουργία των άνω άκρων και τρέφεται μόνος, λειτουργεί το κινητό του και οδηγεί το αναπηρικό καρότσι χωρίς βοήθεια. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων στον ασθενή έγινε πριν τρεις μήνες. Δύο ασθενείς ανέβηκαν δύο επίπεδα κινητικότητας τουλάχιστον στο ένα μέρος του σώματος και οι 5 ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση της κινητικότητας των άνω άκρων. Η βελτίωση δύο επιπέδων σημαίνει ότι οι ασθενείς ζουν περισσότερο ανεξάρτητοι από το περιβάλλον. Τα βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν εντός του νωτιαίου μυελού στην περιοχή της βλάβης μεταξύ 2ης και 4ης εβδομάδας από τον τραυματισμό, πριν τη δημιουργία ουλής. Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ τραυματισμού και θεραπείας και η άμεση χορήγηση προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση, επειδή δεν προλαβαίνει να σχηματιστεί ουλή, η οποία παραμορφώνει ακόμα περισσότερο την ανατομική εικόνα του νωτιαίου μυελού.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι δεν παρατηρήθηκαν μέχρι σήμερα παρενέργειες και οι ασθενείς θα παρακολουθηθούν για ένα χρόνο.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρ ατου ιστού του ομφαλίου λώρου στη θεραπεία του συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης των οργάνων
- Written by: Dr. Kouzi
Τα μεσεγυχματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου χορηγούμενα σε επαναλαμβανόμενες δόσεις μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης, το οποίο εμφανίζεται συχνά μετά από αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα με μελέτες των Gao L, et al. J Clin Oncol. 2016 και Lazarus HM and Pavletic SZ. J Clin Oncol. 2016. Τα τελευταία χρόνια στις αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις χρησιμοποιούνται μοσχεύματα μυελού των οστών από γονείς προς τα παιδιά ή το αντίθετο. Στις περιπτώσεις αυτές η συμβατότητα περιορίζεται στο 50%, ενώ για τον μυελό θα έπρεπε να ήταν 100%. Για τον λόγο αυτόν ο κίνδυνος οξείας απόρριψης των οργάνων ή χρόνιων επιπλοκών είναι συχνός. Τα όργανα που συχνότερα προσβάλλονται είναι το δέρμα, το έντερο και ο πνεύμονας. Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν στο 28-60% των ασθενών στις πρώτες 100 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση και απειλούν την επιβίωση του ατόμου.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου έχουν ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και χορηγήθηκαν σε 124 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική και μυελοβλαστική λευχαιμία καθώς και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν συγγενή μοσχεύματα μυελού από γονείς ή τέκνα (απλοσυμβατά). Τα μεσεγχυματικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου χορηγήθηκαν σε 4 δόσεις και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για δύο χρόνια. Η χορήγηση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου στις απλοσυμβατές μεταμοσχεύσεις ελάττωσε τη συχνότητα των χρόνιων επιπλοκών, ήταν ασφαλής και ενδείκνυται ως θεραπεία.
Σήμερα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού χορηγούνται ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία εκτός του υψηλού κόστους έχουν και πολλές παρενέργειες. Ήδη ένα αλλογενές σκεύασμα βλαστοκυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου κυκλοφορεί στο εμπόριο και χρησιμοποιείται σε κλινικές μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, αλλά και συμπαγών οργάνων.
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποδεικνύεται καλύτερο στη θεραπεία αιμοποιητικών κακοήθων ασθενειών
- Written by: Dr. Kouzi
Κ ΚΟΥΖΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τον Filippo Milano at al, New England j of Medicine 2016, 375;10:944-53 τα αποτελέσματα της χρήσης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) σε ασθενείς με λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Tα αιμοποιητικά μοσχεύματα του μυελού των οστών σώζουν ζωές ενηλίκων και παιδιών με λευχαιμία, αρκεί κάθε φορά να βρίσκεται το κατάλληλο μόσχευμα. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ως μόσχευμα, χρησιμοποιείται εναλλακτικά του μυελού των οστών στη θεραπεία της λευχαιμίας και σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Dr. Filippo Milano, αποδεικνύεται και καλύτερο. Ο καθηγητής σχολιάζει ότι συχνά θεωρούμε το ομφαλικό αίμα ως εναλλακτική πηγή λήψης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, ενώ με τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να το χαρακτηρίζουμε ως κανονική πηγή.
Σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη η οποία έγινε στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Seattle των ΗΠΑ σε ασθενείς με «υπολειμματική νόσο» η χρήση του ΟΠΑ έδωσε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών και μείωσε τα ποσοστά των υποτροπών της λευχαιμίας και του μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, σε σχέση με μοσχεύματα μυελού που ελήφθησαν από άγνωστο μη απόλυτα συμβατό δότη. Ο όρος «υπολειμματική νόσος» σημαίνει διαφυγόντα της χημειοθεραπείας-ακτινοθεραπείας λευχαιμικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για τις υποτροπές. Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη αυτή ο κίνδυνος υποτροπής ήταν μεγαλύτερος σε ασθενείς που έλαβαν συμβατό μόσχευμα από άγνωστο δότη σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν συμβατό ΟΠΑ. Επίσης δεν υπήρχε καμία απόδειξη, ούτε καν ένδειξη, ότι οι ασθενείς με υπολειμματική νόσο οι οποίοι έλαβαν συμβατό αιμοποιητικό μόσχευμα μυελού από άγνωστο δότη είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από αυτούς που έλαβαν συμβατό ΟΠΑ.
Η μέχρι σήμερα πρακτική για την αντιμετώπιση των κακοήθων αιμοποιητικών ασθενειών ήταν η χρήση συμβατών βλαστοκυττάρων του μυελού από αδελφό. Στο 70% των περιπτώσεων δεν είναι δυνατή η ανεύρεση αυτού του είδους μοσχεύματος και για το λόγο αυτόν μέχρι σήμερα γίνονταν χρήση απόλυτα ή μερικώς συμβατού μυελού από άγνωστο δότη. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνή η απόρριψη και για το λόγο αυτόν ο καθηγητής Filippo Milano εξέτασε το ενδεχόμενο της χρήσης ομφαλοπλακουντιακού αίματος, το οποίο και αποτελεί πλούσια πηγή συλλογής βλαστοκυττάρων. Ένα πλεονέκτημα της χρήσης του ΟΠΑ είναι ότι ο δότης και ο ασθενής δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα συμβατοί. Δεδομένου ότι στις αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος που πρέπει να γίνουν, η γρήγορη ανεύρεση μοσχεύματος είναι σημαντική και σωτήρια. Το ΟΠΑ συλλέγεται ανώδυνα, κρυοσυντηρείται για απεριόριστο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί απόλυτη ιστοσυμβατότητα και επομένως δίνει πρόσβαση σε περισσότερους ασθενείς να βρουν κατάλληλο μόσχευμα σε σύντομο χρόνο. Για την επιβεβαίωση των ανωτέρω ο καθηγητής Filippo Milano χρησιμοποίησε το ΟΠΑ σε 582 ασθενείς με λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ΟΠΑ μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τα μοσχεύματα του μυελού, αρκεί ο ασθενής να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Το κόστος της θεραπείας με ΟΠΑ μέσω των δημοσίων τραπεζών είναι υψηλό και αυτό ήταν ένας ανασταλτικός παράγων μέχρι σήμερα, πριν τη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων. Η παρατεταμένος χρόνος εμφύτευσης των μοσχευμάτων ΟΠΑ σε σχέση με αυτών του μυελού αυξάνει το χρόνο νοσηλείας των ασθενών και θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του κόστους νοσηλείας.
Ο καθηγητής de Lima από το Case Western Reserve University School του Cleveland αναφέρει ότι το ΟΠΑ σύντομα θα αντικαταστήσει τους απόλυτα συμβατούς δότες μυελού. Σχολιάζοντας ο καθηγητής Vinod Prasad αναφέρει ότι η φύλαξη του ΟΠΑ δίνει μια καλή ευκαιρία επιβίωσης σε ασθενείς που δεν διαθέτουν συγγενή συμβατό δότη.
Έναρξη κλινικής μελέτης στην Αυστραλία για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη με τη χρήση του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος
- Written by: Dr. Kouzi
Κ Κουζή-Κολιάκου
Η καθηγήτρια Maria Craig, παιδοενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ , ανακοίνωσε την έναρξη κλινικής μελέτης σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, χρησιμοποιώντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που είχαν φυλάξει κατά τη γέννηση τους. Η μελέτη αυτή πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην κατανόηση της ανοσολογικής διαταραχής των παιδιών με διαβήτη, στην ανεύρεση παραγόντων κινδύνου οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη καθώς και την πρόληψη. Ο διαβήτης τύπου Ι είναι σήμερα η συχνότερη χρόνια νόσος των παιδιών και εμφανίζεται σε ένα κάθε 500 παιδιά. Οφείλεται σε ανοσολογική διαταραχή η οποία προοδευτικά οδηγεί σε πλήρη ανεπάρκεια του παγκρέατος και χορήγηση ινσουλίνης για την επιβίωση των παιδιών.
Η διαταραχή αυτή έχει ως αποτέλεσμα μεταβολές του λεμφοκυτταρικού τύπου, με σημαντικότερη την ελάττωση του πληθυσμού των ανοσορυθμιστικών (T reg) λεμφοκυττάρων, τα οποία πιθανόν να κρύβουν το μυστικό της θεραπείας του διαβήτη τύπου Ι.
Άλλοι τύποι βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σήμερα χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και νευρολογικών διαταραχών, όπως η εγκεφαλική παράλυση.
Στην Αυστραλία με τη μελέτη αυτή θα διερευνηθεί η δυνατότητα διόρθωσης της ανοσολογικής διαταραχής , η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του παγκρέατος και η προστασία του παιδιού από την εξέλιξη της νόσου.
Στη μελέτη αυτή θα λάβουν μέρος παιδιά τα οποία έχουν στενό συγγενή με διαβήτη τύπου Ι και έχουν ιδιωτική φύλαξη ΟΠΑ. Η μελέτη αυτή θα εξελιχτεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα αξιολογηθεί στα παιδιά η παρουσία αυτοαντισωμάτων, η οποία αποτελεί ισχυρή ένδειξη επερχόμενου αυτοάνοσου νοσήματος. Στη φάση αυτή της μελέτης τα παιδιά δεν πάσχουν από διαβήτη. Τα αυτοαντισώματα προϋπάρχουν και ανιχνεύονται σε αρκετές περιπτώσεις πολύ πριν την κλινική εκδήλωση του διαβήτη. Σε ανάλογη μελέτη στη Σουηδία βρέθηκε ότι το 1/3 των παιδιών με αυτοαντισώματα τελικά θα εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη. Στη δεύτερη φάση θα γίνει ενδοφλέβια χορήγηση του ΟΠΑ στα παιδιά στα οποία ανιχνεύτηκαν αυτοαντισώματα, είτε εμφάνισαν είτε όχι διαβήτη. Τα παιδιά στη συνέχεια θα παρακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει στην κατανόηση της επίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανάπτυξη του διαβήτη σε παιδιά υψηλού ρίσκου και στην αναζήτηση τρόπων πρόληψης και προστασίας.
Απώτερος σκοπός της έρευνας αυτής είναι η πρώιμη ανίχνευση δεικτών διαβήτη τύπου Ι και η έναρξη θεραπείας πριν το παιδί καταστεί διαβητικό, με σκοπό την προστασία του παγκρέατος και την αποτροπή εμφάνισης του διαβήτη.
Η μελέτη αυτή χρηματοδοτείται από την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα φύλαξης ΟΠΑ της Αυστραλίας. Η καθηγήτρια Maria Greg, μια εκ των σημαντικότερων ενδοκρινολόγων στην Αυστραλία, με αντικείμενο τον παιδικό διαβήτη, θα συνδυάσει την κλινική της εμπειρία με τη χορήγηση ΟΠΑ με απώτερο σκοπό να ανιχνεύσει δείκτες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση διαβήτη και στο διαχωρισμό των παιδιών που χρίζουν μεταμόσχευσης προκειμένου στο μέλλον να μην εμφανίσουν διαβήτη.
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο στη θεραπεία κακοήθων αιματολογικών ασθενειών
- Written by: Dr. Kouzi
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο στη θεραπεία κακοήθων αιμοποιητικών ασθενειών
Κ ΚΟΥΖΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τον Filippo Milano at al, New England j of Medicine 2016, 375;10:944-53 τα αποτελέσματα της χρήσης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) σε ασθενείς με λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Tα αιμοποιητικά μοσχεύματα του μυελού των οστών σώζουν ζωές ενηλίκων και παιδιών με λευχαιμία, αρκεί κάθε φορά να βρίσκεται το κατάλληλο μόσχευμα. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ως μόσχευμα, χρησιμοποιείται εναλλακτικά του μυελού των οστών στη θεραπεία της λευχαιμίας και σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Dr. Filippo Milano, αποδεικνύεται και καλύτερο. Ο καθηγητής σχολιάζει ότι συχνά θεωρούμε το ομφαλικό αίμα ως εναλλακτική πηγή λήψης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, ενώ με τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να το χαρακτηρίζουμε ως κανονική πηγή.
Σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη η οποία έγινε στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Seattle των ΗΠΑ σε ασθενείς με «υπολειμματική νόσο» η χρήση του ΟΠΑ έδωσε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών και μείωσε τα ποσοστά των υποτροπών της λευχαιμίας και του μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, σε σχέση με μοσχεύματα μυελού που ελήφθησαν από άγνωστο μη απόλυτα συμβατό δότη. Ο όρος «υπολειμματική νόσος» σημαίνει διαφυγόντα της χημειοθεραπείας-ακτινοθεραπείας λευχαιμικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για τις υποτροπές. Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη αυτή ο κίνδυνος υποτροπής ήταν μεγαλύτερος σε ασθενείς που έλαβαν συμβατό μόσχευμα από άγνωστο δότη σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν συμβατό ΟΠΑ. Επίσης δεν υπήρχε καμία απόδειξη, ούτε καν ένδειξη, ότι οι ασθενείς με υπολειμματική νόσο οι οποίοι έλαβαν συμβατό αιμοποιητικό μόσχευμα μυελού από άγνωστο δότη είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από αυτούς που έλαβαν συμβατό ΟΠΑ. Η μέχρι σήμερα πρακτική για την αντιμετώπιση των κακοήθων αιμοποιητικών ασθενειών ήταν η χρήση συμβατών βλαστοκυττάρων του μυελού από αδελφό. Στο 70% των περιπτώσεων δεν είναι δυνατή η ανεύρεση αυτού του είδους μοσχεύματος και για το λόγο αυτόν μέχρι σήμερα γίνονταν χρήση απόλυτα ή μερικώς συμβατού μυελού από άγνωστο δότη. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνή η απόρριψη και για το λόγο αυτόν ο καθηγητής Filippo Milano εξέτασε το ενδεχόμενο της χρήσης ομφαλοπλακουντιακού αίματος, το οποίο και αποτελεί πλούσια πηγή συλλογής βλαστοκυττάρων. Ένα πλεονέκτημα της χρήσης του ΟΠΑ είναι ότι ο δότης και ο ασθενής δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα συμβατοί. Δεδομένου ότι στις αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος που πρέπει να γίνουν, η γρήγορη ανεύρεση μοσχεύματος είναι σημαντική και σωτήρια. Το ΟΠΑ συλλέγεται ανώδυνα, κρυοσυντηρείται για απεριόριστο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί απόλυτη ιστοσυμβατότητα και επομένως δίνει πρόσβαση σε περισσότερους ασθενείς να βρουν κατάλληλο μόσχευμα σε σύντομο χρόνο. Για την επιβεβαίωση των ανωτέρω ο καθηγητής Filippo Milano χρησιμοποίησε το ΟΠΑ σε 582 ασθενείς με λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ΟΠΑ μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τα μοσχεύματα του μυελού, αρκεί ο ασθενής να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Το κόστος της θεραπείας με ΟΠΑ μέσω των δημοσίων τραπεζών είναι υψηλό και αυτό ήταν ένας ανασταλτικός παράγων μέχρι σήμερα, πριν τη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων. Η παρατεταμένος χρόνος εμφύτευσης των μοσχευμάτων ΟΠΑ σε σχέση με αυτών του μυελού αυξάνει το χρόνο νοσηλείας των ασθενών και θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του κόστους νοσηλείας.
Ο καθηγητής de Lima από το Case Western Reserve University School του Cleveland αναφέρει ότι το ΟΠΑ σύντομα θα αντικαταστήσει τους απόλυτα συμβατούς δότες μυελού. Σχολιάζοντας ο καθηγητής Vinod Prasad αναφέρει ότι η φύλαξη του ΟΠΑ δίνει μια καλή ευκαιρία επιβίωσης σε ασθενείς που δεν διαθέτουν συγγενή συμβατό δότη.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ BIOHELLENIKA ΑΠΟ ΤΗΝ AMERICAN ASSOCIATION OF BLOOD BANKS (AABB)
- Written by: Hexabit
Η BIOHELLENIKA ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΒΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Στις 6/9/2016, η BIOHELLENIKA Α.Ε. ανανέωσε με μεγάλη επιτυχία τη διεθνή διαπίστευσή της από την Αμερικανική Ένωση Τραπεζών Αίματος (ΑΑΒΒ). Η πρώτη διαπίστευση της Biohellenika έγινε το 2010 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε δύο έτη με απόλυτη επιτυχία. Η διαπίστευση αυτή κάνει αποδεκτές τις μονάδες που φυλάσσονται στα εργαστήρια της σε όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η διαπίστευση από την ΑΑΒΒ αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη εγγύηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η Biohellenika τόσο κατά την επεξεργασία και φύλαξη των μονάδων, όσο και κατά την αποδέσμευση τους για θεραπευτικές εφαρμογές σε κλινικές και νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Biohellenika είναι η μόνη Ελληνική εταιρεία η οποία έχει αποδεσμεύσει με επιτυχία μονάδες για θεραπεία τόσο στις Ηνωμένες πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Biohellenika Α.Ε., Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, συγχαίρει τα στελέχη της εταιρείας για την άψογη εμφάνισή τους κατά την επιθεώρηση από την AABB που έγινε από ειδικό αξιολογητή και διήρκησε δύο ημέρες, και όπως δήλωσε «Είναι πολύ σημαντικό μια ελληνική εταιρεία να διατηρεί την δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης τις διεθνείς διαπιστεύσεις της. Με τη διεθνή διαπίστευση της ΑΑΒΒ επιβεβαιώνεται και εξασφαλίζεται η αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία τόσο προς τη διεθνή ιατρική κοινότητα όσο και προς τους γονείς που επέλεξαν τη Biohellenika για να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους. Οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες της εταιρείας μας και οι υπάρχουσες απαραίτητες για το σκοπό αυτό υποδομές και επενδύσεις συνδυάζονται με μια ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, προσαρμοσμένη στα σημερινά δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Η Biohellenika παραμένει πιστή στις αρχές της για την εξυπηρέτηση των προνοητικών γονέων που αποφασίζουν να διασφαλίσουν την υγεία των παιδιών τους φυλάσσοντας τα πολύτιμα βλαστοκύτταρα κατά τη γέννηση».
Οι πρωτοποριακές υπηρεσίες φύλαξης βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τον πλακούντα, ολόκληρο τον ομφάλιο λώρο, τα πρώτα δόντια και το λιπώδη ιστό σε συνδυασμό με τον τελευταία γενιάς εξοπλισμό, τα άρτια τεχνολογικά εργαστήρια, την άμεση εξυπηρέτηση και επιστημονική ενημέρωση των γονέων σε συνδυασμό με τη φροντίδα των καταξιωμένων ιατρών αναδεικνύουν τη Biohellenika ως μία μοναδική εταιρεία που ανταποκρίνεται με ανθρωπιά και αξιοπιστία στις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας.
Λίγα λόγια για την ΑΑΒΒ
Η AABB είναι ένας διεθνής οργανισμός που πιστοποιεί Ιδρύματα που συμμετέχουν σε κυτταρικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της μεταμοσχευτικής ιατρικής. Ιδρύθηκε το 1947 και έχει δεσμευτεί να προωθεί την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας εξελίσσοντας τις πρακτικές και τα πρότυπα στην ιατρική και τις κυτταρικές θεραπείες για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας τόσο του δότη όσο και του ασθενή. (www.aabb.org)
The Right Choice
- Written by: Dr. Koliakos
The Right Choice
Although several reliable international companies are serving our country, the choice of a reliable Greek company is recommended, because the autologous transplants which are cryo-preserved should not be jaded by air-transport (cosmic radiation, possible temperature flunctuations or long delays the airports) and should be near the user when they are needed. Stem cells must be cryo-preserved as soon as possible after their collection in order to preserve their biological value.
Concerning the choice of company for the preservation of umbilical cord stem cells for their child, the expectant parents should take under consideration the following factors:
- The company form commit long-term presentation and stability (S.A)
- The responsible scientists should have long-term experience in the field of cells culture and to participate with majority in the company cast.
- The labs must be accredited, as medical laboratories, by an International Accreditation System, as AABB and ISO 15189.
- The company should be certified by ISO 9001 and be inspected at least twice a year.
- The company’s labs should be in a place where the expectant parents can visit.
- The expectant parents should be able to communicate directly with the responsible scientists of the company and not with representatives.
- In the protocol of processing which is applied, most of erythrocytes should be kept as far as it is possible eliminated and all the nucleated cells as well as the leucocytes.
- For the quality check of the autologous reagents and equipment certified for clinical use, should be used.
- The autologous transplants should be kept in stable temperature (-1960 C) in the liquid nitrogen and not in vapour of liquid nitrogen in fluctuant temperatures.
- The company must function according to medical ethics and responsibilities.
Biohellenika recommends to the expectant parents, before they choose a company for the cryo-preservation of the valuable graft of their child, to visit for their information independent web-sites, especially the ones which are set by parents or unions of parents internationally, as:
http://www.parentsguidecordblood.com/
http://www.cordblooddonor.org/
http://www.cordblooddonor.com/http://pregnancyweekly.com/cord_blood_banks/?id=pw_cord_blood&gclid=CLzVhfiVg4cCFTUHQgodTEBLIQ
http://www.cordblooddonor.com/index/quickClicks/choosingABank.htm
Families
trusted us
The first
therapeutic application of stem cells in Greece was made by us
Years
we are the first in quality and stem cells applications
Publications
in scientific community
Patents
Worldwide