espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ

Επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο μικρά αγγεία από βλαστοκύτταρα  του λιπώδους ιστού. Τα αγγεία αυτά στο μέλλον θα μπορούν να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου για την αποφυγή εγχειρήσεων by-pass ή σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει αγγειακή απόφραξη. Σήμερα χορηγούνται βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών μέσα στο εμφραγματικό μυοκάρδιο κατά τις εγχειρήσεις by-pass ή κατά την τοποθέτηση του stent με σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας έως και 30% στους επόμενους μετά την επέμβαση μήνες.

Τα αγγεία παρασκευάζονται στο εργαστήριο και ακόμη δεν έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας σε σχέση με την ανθεκτικότητα του τοιχώματος. Ένα ερώτημα που δημιουργείται  είναι εάν τα βλαστοκύτταρα μεγάλων σε ηλικία ασθενών, οι οποίοι συχνά έχουν σύνθετα προβλήματα υγείας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λειτουργικά αγγεία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στον επόμενο χρόνο θα δοκιμαστούν σε πειραματόζωα αγγεία που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα οποία προέρχονται από ασθενείς διαφορετικής ηλικίας και σοβαρότητας  της υγείας τους.   Η  χρήση τους στον άνθρωπο αναμένεται να είναι εφικτή στα επόμενα 5-10 χρόνια.

Σήμερα η επαναγγείωση της καρδιάς μετά την απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων γίνεται με αγγειακά μοσχεύματα τα οποία λαμβάνονται από  τις φλέβες των κάτω άκρων ή από αρτηρίες του θώρακα και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη αθηρωματικές βλάβες  λόγω συνοδών παθολογικών καταστάσεων. Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών επανέρχεται στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών στα αγγειακά μοσχεύματα.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που παίρνουν με λιποαναρρόφηση από το λιπώδη ιστό και τα μετατρέπουν σε μυϊκά κύτταρα. Στη συνέχεια τα κύτταρα καλλιεργούνται παρουσία μικροσωληναρίων διαμέτρου 3 χιλιοστών, τα οποία επενδύονται από τα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σε τέσσερις εβδομάδες. Τα μικροσωληνάρια αυτά θα τα εμφυτεύουν στο πάσχον μυοκάρδιο.

Εάν η εμφύτευση έτοιμων αγγείων στο μυοκάρδιο που έχει υποστεί έμφραγμα ή πάσχει από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια αποδειχθεί πρακτικά εφαρμόσιμη, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών θα ωφεληθεί άμεσα και θα αποφύγει όλες τις επιπλοκές ενός μεγάλου χειρουργείου του γνωστού by-pass.

Η μέθοδος αυτή στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί και στη δημιουργία μεγαλύτερων αγγείων τα οποία θα λύσουν το πρόβλημα της δημιουργίας και διατήρησης των αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων όπως αυτών που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση.

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed