espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Ευρετήριο Άρθρου

Νέα 2010

30.12.10

Διεθνής αναγνώριση του επιστημονικού έργου της Biohellenika

Η επιστημονική ομάδα της Biohellenika σήμερα είναι ιδιαίτερα υπερήφανη γιατί για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα το έργο της αναγνωρίστηκε διεθνώς, με την αποδοχή δημοσίευσης επιστημονικής μελέτης που αφορά τη διαδικασία λήψης επί πλέον βλαστοκυττάρων με ειδική επεξεργασία του πλακούντα. Η μελέτη αυτή έγινε δεκτή προς δημοσίευση με την πρώτη υποβολή,  αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από τους κριτές και αποτελεί συνέχεια  πρωτοκόλλου που είχε δημοσιευτεί παλαιότερα και μάλιστα είχε αποσπάσει  βραβείο το 2007 στο συνέδριο των Μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η Biohellenika επεξεργάζεται ολόκληρο τον πλακούντα και δίνει στην οικογένεια επί πλέον κύτταρα, τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να  συλλεγούν. Οι μικρές αρχικές λήψεις αίματος από τον πλακούντα  περιορίζουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των βλαστοκυττάρων, για το λόγο αυτό  ενήλικες μεγαλόσωμοι ασθενείς σήμερα χρησιμοποιούν  δύο συλλογές βλαστοκυττάρων για θεραπεία κακοήθων ασθενειών. Η  διαδικασία του πλακούντα που χρησιμοποιεί η Biohellenika προσφέρει το σύνολο των βλαστοκυττάρων και λύονται πολλά από τα  προβλήματα που προκύπτουν από τη χορήγηση δύο αλλογενών μοσχευμάτων σε ασθενείς με μεγάλο σωματικό βάρος.

Ο πλακούντας αποτελεί αστείρευτη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, τα οποία δεν εξαντλούνται ούτε με τη δεύτερη λήψη και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και  κατευθυνόμαστε προς άλλες μεθόδους που θα μας δώσουν ακόμα περισσότερα βλαστοκύτταρα.


07.12.10

Οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων των δοντιών σήμερα και οι προοπτικές για το μέλλον

Τα βλαστοκύτταρα που περιέχονται στον πολφό των δοντιών  ανακαλύφτηκαν για πρώτη φορά το 2003 από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΝΙΗ). Από τότε ακολούθησαν πολλές μελέτες που αφορούν στις ιδιότητές τους και τις θεραπευτικές τους χρήσεις. Τα βλαστοκύτταρα του πολφού εκτός από τα νεογιλά δόντια, βρίσκονται και στους φρονιμίτες  και ανήκουν στον τύπο των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του δοντιού αποτελούν τα πλέον αρχέγονα κύτταρα της κατηγορίας τους και στο εργαστήριο έχουν μετατραπεί σε κύτταρα νευρικά, χονδρικά, οστικά και μυϊκά. Η ικανότητά τους να μετατρέπονται σε κύτταρα νευρικά έχει ωθήσει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας της Αυστραλίας να προτείνουν την άμεση εξαγωγή των δοντιών, την απομόνωση των μεσεγχυματικών κυττάρων και την τοποθέτησή τους στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ιδιότητές τους αυτές τα καθιστούν πολύτιμο εργαλείο για την αναγεννητική ιατρική και την αποκατάσταση οργάνων. Τα βλαστοκύτταρα του οδοντικού πολφού χαρακτηρίζονται από έντονο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, υψηλή αναγεννητική ικανότητα και  διατηρούν τις ιδιότητες των αρχέγονων κυττάρων ακόμα και μετά από 12 κυτταρικές διαιρέσεις. Ανήκουν στον τύπο των ενήλικων βλαστοκυττάρων και η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε οτι η χρήση τους είναι ασφαλής.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες, με έγκριση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η μία εκ των οποίων αναφέρεται στην επαναδημιουργία του οδοντικού πολφού μετά από νέκρωση ή καταστροφή και οι υπόλοιπες δύο στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και την αποκατάσταση του περιοδοντίου.

Σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς για τη θεραπεία οστικών ελλειμμάτων ή εκτεταμένων καταγμάτων των οστών του κρανίου, του προσώπου και των γνάθων. Ενισχύουν τη λειτουργία των εμφυτευμάτων και αποκαθιστούν τα ελλείμματα των γνάθων μετά από εξαγωγή μόνιμων δοντιών. Η παραγωγή οδοντίνης στο εργαστήριο και η χρήση της ως υλικό έμφραξης για την αποκατάσταση των τερηδονισμένων δοντιών θα είναι ρουτίνα στο πολύ εγγύς μέλλον.

Πειραματικά τα βλαστοκύτταρα του δοντιού  έχουν χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, στην αναγέννηση  των μυών μετά από αρτηριακή απόφραξη και για την ενίσχυση της αγγειογένεσης κατά την αποκατάσταση των ιστών.

Είναι εντυπωσιακή η δημιουργία ανθρώπινων μυικών κυττάρων σε πειραματόζωα με μυϊκή ατροφία τύπου Duchenne, στα οποία χορηγήθηκαν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από ανθρώπινο οδοντικό πολφό. Στα πειραματόζωα αυτά βελτιώθηκε η κινητικότητά τους και η κατάστασή τους σταθεροποιήθηκε για τους 25 μήνες που διήρκεσε η μελέτη αυτή.

Τα βλαστοκύτταρα του πολφού αποτελούν σήμερα μια πραγματική πηγή βλαστοκυττάρων με αποδεδειγμένες θεραπευτικές χρήσεις σε ασθενείς, αλλά και με μεγάλες δυνατότητες στο μέλλον. Δεδομένου οτι η δυνατότητα αυτή παρέχεται στα πρώτα έτη της ζωής του παιδιού από την ηλικία των 6 έως 12 ετών ή και αργότερα από τους φρονιμίτες, καλούνται οι γονείς να ενημερωθούν επιστημονικά και υπεύθυνα για τις πραγματικές δυνατότητες που τους παρέχει η φύλαξη των βλαστοκυττάρων του δοντιού και να αποφασίσουν για το καλό των παιδιών τους.



20.11.10

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ WORD CORD BLOOD CONGRESS ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟ  4-7-2010

Από τις 4 έως και τις 7 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία το διεθνές συνέδριο που αφορά τις νεότερες χρήσεις των βλαστοκυττάρων του πλακούντα (Word Cord Blood Congress) το οποίο παρακολούθησε η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika και η Υπεύθυνη Ποιότητας των εργαστηρίων.   Η ερευνητική ομάδα της Biohellenika παρουσίασε εργασία με θέμα: <<Νέα μέθοδος απομόνωσης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου, η οποία εξασφαλίζει τον μέγιστο αριθμό μεσεγχυματικών κυττάρων  για εφαρμογές στην αποκατάσταση ιστών>>.  Το συνέδριο αυτό αποτελούσε συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου που  έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο San Fransisco,  το οποίο και πάλι είχε παρακολουθήσει η κ Κολιάκου.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου εστιάζονταν στην ανάγκη της φύλαξης των βλαστοκυττάρων είτε για λογαριασμό της οικογένειας είτε για δημόσια δωρεά. Επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι τα καλύτερα ιστοσυμβατά   και ασφαλέστερα μοσχεύματα, με λιγότερα ποσοστά απόρριψης προέρχονται μέσα από την οικογένεια και προτάθηκε να γίνεται κατευθυνόμενη φύλαξη και συμβουλευτική παρέμβαση προς τους γονείς που ήδη έχουν ένα παιδί που μπορεί να βοηθηθεί από τη χρήση βλαστοκυττάρων να προβαίνουν σε νέα κύηση και φύλαξη βλαστοκυττάρων.

Επίσης εκφράστηκε  θετική άποψη για την προεμφυτευτική διάγνωση και την επιλογή της ιστοσυμβατότητας, στις περιπτώσεις κληρονομικής ασθένειας στην οικογένεια,  με σκοπό τη γέννηση ενός υγιούς και ιστοσυμβατού αδελφού για τη λήψη βλαστοκυττάρων και τη θεραπεία προηγούμενου παιδιού.  Η προεμφυτετική διάγνωση επειδή στηρίζεται στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι αποδεκτή σε κάποιες χώρες για θρησκευτικούς λόγους.

To αίμα του πλακούντα περιέχει εκτός από τα αιμοποιητικά και άλλους  πληθυσμούς αρχέγονων κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς είναι τα προενδοθηλιακά κύτταρα τα οποία προτείνονται να χρησιμοποιηθούν για καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπως εμφράγματα  και αγγειοπάθειες.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα  των αιμοποιητικών  βλαστοκυττάρων, χρησιμοποιούνται μέθοδοι που είτε αυξάνουν την εμφυτευτική τους ικανότητα, είτε το πλέον εντυπωσιακό προκαλούν κατευθείαν κυτταρικό πολλαπλασιασμό με μια νεότερη τεχνολογία. Τα βλαστοκύτταρα που προήλθαν από τη χρήση αυτής της μεθόδου χορηγήθηκαν με επιτυχία σε ασθενή με λευχαιμία. Αυτή η ανακοίνωση ανοίγει καινούργιους δρόμους για τη χρήση μικρών δειγμάτων τα οποία σήμερα είτε φυλάσσονταν εν αναμονή αυτής της τεχνολογίας είτε απορρίπτονταν εξ αρχής.  Η τεχνολογία αυτή έχει παραχωρηθεί και δοκιμάζεται στα εργαστήρια της Biohellenika, για επιβεβαίωση από ένα άλλο ανεξάρτητο εργαστήριο.

Ένα μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στη χρήση των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στις μη αιμοποιητικές παθήσεις. Στις παθήσεις αναφέρθηκε η εγκεφαλική παράλυση, λόγω κακής οξυγόνωσης ή τραυματισμού του εγκεφάλου, όπου χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού και οι γονιδιακές βλάβες του δέρματος όπου χρησιμοποιούνται συμβατά μοσχεύματα. Σε δύο παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους στα εργαστήρια της Biohellenika έγινε η χορήγηση των βλαστοκυττάρων τους και παρακολουθούνται από την κλινική του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ. Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα σε εργαστήριο του Ισραήλ μετατράπηκαν σε νευρικά κύτταρα και προτάθηκε  η χρήση τους για αποκατάσταση νευρολογικών ασθενειών.

Συζητήθηκαν εκ νέου τρόποι για να ελαττωθούν τα ποσοστά της απόρριψης των μοσχευμάτων που προέρχονται από μη συγγενείς δότες και εξετάστηκε η βελτίωση των αποτελεσμάτων από ταυτόχρονη χορήγηση στον ίδιο ασθενή δύο μοσχευμάτων.

Ανακοινώθηκε  αυτόλογη χρήση των βλαστοκυττάρων σε ασθενή με μεσογειακή αναιμία μετά από επιτυχημένη γονιδιακή θεραπεία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 21 μήνες μετά τη θεραπεία ο ασθενής να είναι ελεύθερος μεταγγίσεων.


Τέλος συζητήθηκε τι θα πρέπει να ξέρουν και τι να περιμένουν οι γονείς από τη φύλαξη των βλαστοκυττάτων των παιδιών τους και το συνέδριο ομόφωνα  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς επιλέγουν τον τρόπο της φύλαξης των βλαστοκυτάρων των παιδιών τους, τα οποία σήμερα για την οικογένεια  χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου και της λευχαιμίας και σε  φάση κλινικών δοκιμών αλλά μόνο σε αυτόλογες χρήσεις τα βλαστοκύτταρα διεθνώς αξιολογούνται για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη και της εγκεφαλικής παράλυσης.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου επιβεβαίωσαν την ανάγκη της φύλαξης των βλαστκυττάρων και τα διαφαινόμενα οφέλη της οικογένειας, για το λόγο αυτόν πρωτοπόροι διεθνούς αναγνώρισης αιματολόγοι προχώρησαν στη λειτουργία τραπεζών οικογενειακής φύλαξης.


Κ Κουζή-Κολιάκου

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika



Από τις 4 έως και τις 7 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία το διεθνές συνέδριο που αφορά τις νεότερες χρήσεις των βλαστοκυττάρων του πλακούντα (Word Cord Blood Congress) το οποίο παρακολούθησε η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika και η Υπεύθυνη Ποιότητας των εργαστηρίων.   Η ερευνητική ομάδα της Biohellenika παρουσίασε εργασία με θέμα: <<Νέα μέθοδος απομόνωσης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου, η οποία εξασφαλίζει τον μέγιστο αριθμό μεσεγχυματικών κυττάρων  για εφαρμογές στην αποκατάσταση ιστών>>.  Το συνέδριο αυτό αποτελούσε συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου που  έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο San Fransisco,  το οποίο και πάλι είχε παρακολουθήσει η κ Κολιάκου.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου εστιάζονταν στην ανάγκη της φύλαξης των βλαστοκυττάρων είτε για λογαριασμό της οικογένειας είτε για δημόσια δωρεά. Επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι τα καλύτερα ιστοσυμβατά   και ασφαλέστερα μοσχεύματα, με λιγότερα ποσοστά απόρριψης προέρχονται μέσα από την οικογένεια και προτάθηκε να γίνεται κατευθυνόμενη φύλαξη και συμβουλευτική παρέμβαση προς τους γονείς που ήδη έχουν ένα παιδί που μπορεί να βοηθηθεί από τη χρήση βλαστοκυττάρων να προβαίνουν σε νέα κύηση και φύλαξη βλαστοκυττάρων.

Επίσης εκφράστηκε  θετική άποψη για την προεμφυτευτική διάγνωση και την επιλογή της ιστοσυμβατότητας, στις περιπτώσεις κληρονομικής ασθένειας στην οικογένεια,  με σκοπό τη γέννηση ενός υγιούς και ιστοσυμβατού αδελφού για τη λήψη βλαστοκυττάρων και τη θεραπεία προηγούμενου παιδιού.  Η προεμφυτετική διάγνωση επειδή στηρίζεται στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι αποδεκτή σε κάποιες χώρες για θρησκευτικούς λόγους.

To αίμα του πλακούντα περιέχει εκτός από τα αιμοποιητικά και άλλους  πληθυσμούς αρχέγονων κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς είναι τα προενδοθηλιακά κύτταρα τα οποία προτείνονται να χρησιμοποιηθούν για καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπως εμφράγματα  και αγγειοπάθειες. 

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα  των αιμοποιητικών  βλαστοκυττάρων, χρησιμοποιούνται μέθοδοι που είτε αυξάνουν την εμφυτευτική τους ικανότητα, είτε το πλέον εντυπωσιακό προκαλούν κατευθείαν κυτταρικό πολλαπλασιασμό με μια νεότερη τεχνολογία. Τα βλαστοκύτταρα που προήλθαν από τη χρήση αυτής της μεθόδου χορηγήθηκαν με επιτυχία σε ασθενή με λευχαιμία. Αυτή η ανακοίνωση ανοίγει καινούργιους δρόμους για τη χρήση μικρών δειγμάτων τα οποία σήμερα είτε φυλάσσονταν εν αναμονή αυτής της τεχνολογίας είτε απορρίπτονταν εξ αρχής.  Η τεχνολογία αυτή έχει παραχωρηθεί και δοκιμάζεται στα εργαστήρια της Biohellenika, για επιβεβαίωση από ένα άλλο ανεξάρτητο εργαστήριο.

Ένα μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στη χρήση των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στις μη αιμοποιητικές παθήσεις. Στις παθήσεις αναφέρθηκε η εγκεφαλική παράλυση, λόγω κακής οξυγόνωσης ή τραυματισμού του εγκεφάλου, όπου χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού και οι γονιδιακές βλάβες του δέρματος όπου χρησιμοποιούνται συμβατά μοσχεύματα. Σε δύο παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους στα εργαστήρια της Biohellenika έγινε η χορήγηση των βλαστοκυττάρων τους και παρακολουθούνται από την κλινική του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ. Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα σε εργαστήριο του Ισραήλ μετατράπηκαν σε νευρικά κύτταρα και προτάθηκε  η χρήση τους για αποκατάσταση νευρολογικών ασθενειών.  

Συζητήθηκαν εκ νέου τρόποι για να ελαττωθούν τα ποσοστά της απόρριψης των μοσχευμάτων που προέρχονται από μη συγγενείς δότες και εξετάστηκε η βελτίωση των αποτελεσμάτων από ταυτόχρονη χορήγηση στον ίδιο ασθενή δύο μοσχευμάτων. 

Ανακοινώθηκε  αυτόλογη χρήση των βλαστοκυττάρων σε ασθενή με μεσογειακή αναιμία μετά από επιτυχημένη γονιδιακή θεραπεία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 21 μήνες μετά τη θεραπεία ο ασθενής να είναι ελεύθερος μεταγγίσεων.


Τέλος συζητήθηκε τι θα πρέπει να ξέρουν και τι να περιμένουν οι γονείς από τη φύλαξη των βλαστοκυττάτων των παιδιών τους και το συνέδριο ομόφωνα  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς επιλέγουν τον τρόπο της φύλαξης των βλαστοκυτάρων των παιδιών τους, τα οποία σήμερα για την οικογένεια  χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου και της λευχαιμίας και σε  φάση κλινικών δοκιμών αλλά μόνο σε αυτόλογες χρήσεις τα βλαστοκύτταρα διεθνώς αξιολογούνται για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη και της εγκεφαλικής παράλυσης.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου επιβεβαίωσαν την ανάγκη της φύλαξης των βλαστκυττάρων και τα διαφαινόμενα οφέλη της οικογένειας, για το λόγο αυτόν πρωτοπόροι διεθνούς αναγνώρισης αιματολόγοι προχώρησαν στη λειτουργία τραπεζών οικογενειακής φύλαξης.


Κ Κουζή-Κολιάκου

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής
Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika 


05.10.10

Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΙΑΚΟΣ, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Η φύση έχει προικίσει το νεογέννητο με βλαστοκύτταρα από το αίμα του πλακούντα, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξή του στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αργότερα τα βλαστοκύτταρα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται σε ορισμένες θέσεις στο σώμα του ενηλίκου.

Η κινητοποίηση από τις αρχικές εστίες τους είναι ελάχιστη και για τον λόγο αυτό δεν είναι εμφανής η δράση τους στην αποκατάσταση των οργάνων, αλλά και στην αντιμετώπιση της γήρανσης. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, πρέπει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, να διαχωριστούν  και να χορηγηθούν στον ασθενή σε λειτουργική μορφή τοπικά ή συστηματικά. Η κυριότερη αποθήκη βλαστοκυττάρων στον ενήλικο είναι ο λιπώδης ιστός, ένας ιστός ο οποίος μάλιστα θεωρείται και επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου.

Το λίπος αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, η οποία μπορεί να μας προμηθεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης λαμβάνεται μεγάλος αριθμός κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Τα βλαστοκύτταρα από το λίπος προορίζονται μόνο για αυτόλογες χρήσεις, δηλαδή από τον ίδιο τον δότη. Ετσι προστατεύονται οι ασθενείς από το φαινόμενο της οξείας ή χρόνιας απόρριψης, όταν χορηγούνται συγχρόνως με αιμοποιητικά, μη απόλυτα ιστοσυμβατά μοσχεύματα.

Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αφορούν είτε την αισθητική ιατρική, είτε την αποκατάσταση βλαβών οργάνων. Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματός μας και είναι ο ιστός ο οποίος εξωτερικά δείχνει τα σημεία της γήρανσης. Η ανανέωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια επιχειρείται με τοπική ενέσιμη χορήγηση ουσιών που προσδίδουν όγκο στην περιοχή που χορηγούνται. Οι ουσίες αυτές μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφυδατώνονται και απορροφώνται, με συνέπεια το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι προσωρινό.

Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους στην περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε αισθητικά προσδίδει μόνιμο αποτέλεσμα, διότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι αυτά που παράγουν τα συστατικά του δέρματος, κολλαγόνο και ελαστίνη,  και αναλαμβάνουν την ανανέωσή του, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες και προσδίδοντας του  νεανικη εμφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του μυελού των ιστών χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και γενικότερα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Πριν τα βλαστοκύτταρα χορηγηθούν σε ασθενείς δοκιμάστηκαν για αρκετά χρόνια σε πειραματικές μελέτες, οι οποίες απέδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σήμερα σε καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας μας εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία, η οποία στο μέλλον θα συνδυάζεται με όλες τις επεμβάσεις by-pass, την τοποθέτηση stent και την εκτομή αθηρωματικών πλακών από τις καρωτίδες. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων βοηθά αφ ενός μεν στην άμεση επούλωση του ενδοθηλίου και στην προστασία των στεφανιαίων αγγείων από μελλοντικές αθηρωματικές βλάβες και αφ ετέρου στον περιορισμό της έκτασης του εμφράγματος και στη διατήρηση της ακεραιότητας το μυοκαρδίου. Επίσης η μέθοδος έχει συνδυαστεί και με την τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς και αυτό αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοπορία για τη χώρα μας.

Από τα εγκαύματα ως την οστεοαρθρίτιδα

Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού χρησιμοποιούνται στη θεραπεία εγκαυμάτων, διαβητικών ελκών και ελκών κατακλίσεων. Η αποκατάσταση αυτών των δυσίατων τραυμάτων είναι εντυπωσιακή και γρήγορη, αλλά και η βελτίωση της γενικότερης εικόνας των ασθενών είναι αισθητή, λόγω της ελάττωσης της απορρόφησης τοξικών ουσιών από τους κατεστραμμένους ιστούς.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται τα βλαστοκύτταρα του λίπους στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με σημαντική βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης και ελάχιστη επιβάρυνση στον ασθενή. Συντριπτικά κατάγματα επίσης έχουν αποκατασταθεί με ελάχιστες επεμβάσεις και με μόνη τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα επίσης υπάρχουν στα νεογιλά δόντια των παιδιών και στους φρονιμίτες και χρησιμοποιούνται για αποκατάσταση των γνάθων και των σκελετικών βλαβών του προσώπου, την αναγέννηση του πολφού στις περιπτώσεις των απονευρώσεων και πειραματικά σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η διαδικασία λήψης και χορήγησης των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων είναι ασφαλής, εύκολη, αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική για τον ασθενή και για τον λόγο αυτό σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον θα τύχουν ευρείας χρήσης και αποδοχής.

Ελπίδες για θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης

Οι ισχαιμικές βλάβες του εγκεφάλου, οι οποίες ενοχοποιούνται για την εγκεφαλική παράλυση και τον αυτισμό, αποτελούν αντικείμενο κλινικών μελετών και τη μοναδική ελπίδα θεραπείας για την οικογένεια.

Για την εγκεφαλική παράλυση, της οποίας η διάγνωση γίνεται σε μικρή ηλικία, σήμερα χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του πλακούντα, διότι τα παιδιά αυτά είναι μικρής ηλικίας και διαθέτουν τα ανάλογα βλαστοκύτταρα. Μετά τη θεραπεία της λευχαιμίας, η δεύτερη σε συχνότητα χρήση των βλαστοκυττάρων αφορά τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης.

Για την περίπτωση του αυτισμού σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα, ούτε εν εξελίξει κλινικές μελέτες σχετικά με θεραπευτικές χρήσεις βλαστοκυττάρων. Παρ όλα αυτά μεμονωμένες μελέτες έχουν αποδείξει τη χρησιμότητα αυτών των κυττάρων στην περίπτωση του αυτισμού. Τα αυτιστικά παιδιά, τα οποία δεν έχουν βλαστοκύτταρα από τον πλακούντα, υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση παρουσία ομάδας εξειδικευμένων γιατρών, η οποία περιλαμβάνει πλαστικό χειρουργό, παιδοχειρουργό, παιδίατρο, παιδοψυχολόγο και αναισθησιολόγο. Από το υλικό της λιποαναρρόφησης απομονώνονται και κρυοσυντηρούνται τα βλαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να χορηγηθούν άμεσα μετά την ολοκλήρωση των ποιοτικών ελέγχων. Η ποσότητα των βλαστοκυττάρων που απομονώνεται από τον λιπώδη ιστό είναι μεγάλη, εξαρτάται από την ποσότητα του υλικού της λιποαναρρόφησης και χορηγείται σε δύο ή περισσότερες δόσεις.

Για τα αυτιστικά παιδιά η λιποαναρρόφηση αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία θεραπευτικής παρέμβασης, επί ελλείψεως του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Πολύ σύντομα μετά τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων τα παιδιά εμφανίζουν σαφή σημεία αλλαγής της συμπεριφοράς τους και έναρξη ένταξής τους στην οικογένεια.

Η θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού είναι μια άλλη κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιείται στη χώρα μας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία των ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί καταλήγουν σε βασανιστική έλλειψη οξυγόνου, λόγω της χρόνιας καταστροφής και μη αποκατάστασης των πνευμόνων. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων του λίπους αναστέλλει τη συνεχιζόμενη καταστροφή του πνεύμονα και σταδιακά αποκαθιστά τις βλάβες των κυψελίδων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=203714

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed