espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΤΑ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

Διευρύνονται οι χρήσεις των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στις κυτταρικές θεραπείες για τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται τα κατάγματα, οι τραυματικές και εκφυλιστικές οστεοαρθρίτιδες, οι θλάσεις των μυών, τα διαβητικά έλκη και τα εγκαύματα. Ένα εκατομμύριο ασθενείς στον κόσμο υποφέρουν από επώδυνες οστεοαρθρίτιδες οι οποίες επιδεινώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Το μυοσκελετικό σύστημα επηρεάζεται και από τις παθήσεις των νεύρων και σήμερα γίνεται χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων για βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών αυτών.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα στους ενήλικες λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση από το λιπώδη ιστό και χρησιμοποιούνται άμεσα ή κρυοσυντηρούνται για μελλοντική χρήση. Ανάλογα με την ποσότητα τους και το μέγεθος της βλάβης χρησιμοποιούνται μια ή περισσότερες φορές. Κατά τον τοκετό ανώδυνα και ποιοτικά ανώτερα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο. Τα βλαστοκύτταρα αυτά είναι νεαρά και υγιή και έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ανάπλασης του σκελετού.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου αποτελούν τις συχνότερες εφαρμογές των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στους ενήλικες. Η εφαρμογή τους στα αρχικά στάδια επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας και αναστέλλει την ολική αρθροπλαστική. Η χρήση τους είναι ασφαλής και προφυλάσσει τους ασθενείς από τις άμεσες και απώτερες επιπλοκές των μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες καθηλώνουν τον ασθενή για μακρό χρονικό διάστημα. Ασθενείς που έχουν την εμπειρία της ολικής αρθροπλαστικής εξακολουθούν να αισθάνονται πόνο στην άρθρωση και ελαττωμένη κινητικότητα. Σήμερα η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας χόνδρου στο εργαστήριο από τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται μέσα σε ένα ζελατινώδες ικρίωμα το οποίο στη συνέχεια προσαρμόζεται στο μέγεθος της βλάβης του χόνδρου και τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα πρόσφατα προτείνονται για τη θεραπεία της ατελούς οστεογένεσης, η οποία είναι μια συγγενής πάθηση των οστών η οποία κληρονομείται με τον επικρατούντα χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας γονέας έχει την πάθηση αυτή τότε το παιδί του έχει την πιθανότητα να κληρονομήσει την πλήρη έκφραση της ασθένειας σε ποσοστό 50%. Η ασθένεια επίσης εμφανίζεται με τη μορφή μεταλλάξεων που συμβαίνουν κατά τη διάπλαση του εμβρύου και τα παιδιά από τη γέννησή τους έχουν αυτή τη βαριά έκφραση της ασθένειας. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευθραυστότητα των οστών, τα οποία κάνουν συχνά κατάγματα, η ανάπτυξη των παιδιών καθυστερεί και υποφέρουν από σκολίωση, αναπνευστικά και αιματολογικά προβλήματα. Η ασθένεια αυτή θεωρείται ανίατη.

Τα τελευταία δύο χρόνια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Καρολίνσκα στη Σουηδία χρησιμοποιούνται υγιή μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της ατελούς οστεογένεσης στα παιδιά. Αρχικά η χορήγηση των βλαστοκυττάρων γινόταν εντός της μήτρας κατά τους πρώτους μήνες της κύησης και συνεχίζονταν στα επόμενα έτη μετά τη γέννηση. Παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που πήραν τα βλαστοκύτταρα παρουσίασαν λιγότερα κατάγματα στα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξή τους βελτιώθηκε σημαντικά όπως και τα αναπνευστικά και αιματολογικά προβλήματα. Τα αποτελέσματα αυτά κρίνονται σημαντικά και στο πρόγραμμα αυτό θα ενταχθούν όλα τα παιδιά με το πρόβλημα της ατελούς οστεογένεσης.

Η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια των κινητικών νεύρων η οποία οδηγεί σε σταδιακή παράλυση των μυών. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα χορηγούνται είτε κατευθείαν μέσα στο μυ, είτε στον υπαραχνοειδή χώρο του νωτιαίου μυελού. Κάθε χρόνο 5.600 νέοι ασθενείς στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με τη νόσο, το ποσοστό είναι διπλάσιο στους βετεράνους του πολέμου του Κόλπου. Η ασθένεια σπάνια είναι κληρονομική, συνήθως οφείλεται σε σποραδικές μεταλλάξεις οι οποίες οδηγούν τα κινητικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού σε πρώιμο θάνατο. Η άμεση επαφή των παθολογικά πρόωρα γηρασμένων νευρικών κυττάρων με τους αυξητικούς παράγοντες που εκκρίνουν τα μεσεγχυματικά κύτταρα οδηγεί σε αναστολή της πρόωρης γήρανσης και του θανάτου των νευρικών κυττάρων. Η μέθοδος εφαρμόζεται στη Mayo Clinic των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα τα οποία ανακοινώθηκαν θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του Ιατρικού περιοδικού Muscle & Nerve. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πραγματικά παρατηρείται ύφεση της νόσου η οποία εξαρτάται από τον αριθμό των βλαστοκυττάρων που τελικά συγκεντρώνονται στο περιβάλλον των κινητικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού και ότι οι επαναλαμβανόμενες χορηγήσεις σαφώς έχουν καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς που μετέχουν αυτής της θεραπείας σήμερα είναι 12.

Η χρήση των μεσεγχχυματικών βλαστοκυττάρων θεωρείται ασφαλής μετά από την εμπειρία των τελευταίων ετών όπου γίνεται χρήση τους και αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων όλων των ηλικιών να επωφεληθεί από αυτή τη θεραπεία.


ΚΟΚΚΩΝΑ ΚΟΥΖΗ ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed