Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΘΑ ΕΠΟΥΛΩΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ 


Η δημιουργία αυτού του νέου τύπου τεχνητού δέρματος ανοίγει τον δρόμο για την άμεση χρήση του μετά την πρόκληση των εγκαυμάτων, καταργώντας την ανάγκη για αναμονή εβδομάδων, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση του δέρματος μετά από εγκαύματα έκαναν επιστήμονες στην Ισπανία, οι οποίοι ανέπτυξαν για πρώτη φορά τεχνητό δέρμα από βλαστικά κύτταρα του ομφάλιο λώρου!

Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γρανάδα, οι οποίοι μάλιστα αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι το τεχνητό δέρμα που αναπτύσσεται με αυτή τη μέθοδο θα μπορεί να χρησιμοποιείται άμεσα σε άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Κι αυτό γιατί χάρη σ αυτή τη μέθοδο, το δέρμα που αναπτύσσεται θα μπορεί να διατηρείται για αρκετό καιρό σε ειδικές «τράπεζες» ιστού, ώστε να είναι διαθέσιμο κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.

Έτσι, δεν θα χάνεται χρόνος από την ανάρρωση, κάτι που σήμερα μάλλον δεν συμβαίνει, καθώς με τις σημερινές μεθόδους το τεχνητό δέρμα αναπτύσσεται από το υγιές τμήμα του δέρματος του ασθενή και χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να «ωριμάσει».

Όπως αναφέρει το BBC, αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ειδικοί και το οποίο ώθησε τους επιστήμονες στην ανάπτυξη μιας άλλης μεθόδου. Μάλιστα, για να καταφέρουν να φτάσουν σ αυτό το αποτέλεσμα, χρειάστηκε να αναπτύξουν πρώτα ένα υλικό χρησιμοποιώντας έναν πολυσακχαρίτη που λέγεται αγαρόζη και κάποιες ινώδεις ουσίες.

«Η δημιουργία αυτού του νέου τύπου τεχνητού δέρματος με τη χρήση βλαστοκυττάρων ανοίγει τον δρόμο για την άμεση χρήση του μετά την πρόκληση των εγκαυμάτων, καταργώντας την ανάγκη για αναμονή εβδομάδων», είπε ο καθηγητής ιστολογίας και εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, Αντόνιο Κάμπας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Stem Cells Translational Medicine.


Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed