espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

TA ΝΕΑΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ-ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ


Δυστυχώς τα βλαστοκύταρα που υπάρχουν στο σώμα των ενηλίκων ακολουθούν την πορεία της γήρανσης, όπως και τα υπόλοιπα κύτταρα. Και μάλιστα σήμερα πιστεύεται ότι γηράσκουμε επειδή γηράσκουν τα βλαστοκύτταρα μας. Πολλές εκφυλιστικές ασθένειες συμβαίνουν σε προχωρημένη ηλικία και οι ασθενείς αυτοί σήμερα δεν έχουν τα νεαρά βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τον τοκετό. Τα σημερινά παιδιά που οι γονείς γνωρίζουν και προνοούν θα είναι πιο τυχερά. Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες μη έχοντας πρόσβαση σε αυτόλογα νεαρά βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν μια εργαστηριακή μέθοδο με την οποία υπόσχονται ότι θα ανανεώσουν τα ενήλικα βλαστοκύτταρα με σκοπό να τα τοποθετήσουν στην καρδιά μετά από έμφραγμα και γενικότερα για να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι γνωστό ότι όταν χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, η λειτουργία της καρδιάς βελτιώνεται άμεσα, με αύξηση του κλάσματος εξώθησης κατά 30% και βελτίωση όλων των δεικτών λειτουργίας της καρδιάς. Αντίθετα όταν χρησιμοποιούνται αυτόλογα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών των ενήλικων ασθενών η ικανότητα πολλαπλασιασμού τους είναι περιορισμένη και η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας είναι αργή.

Ανάλογη εμπειρία έχουμε προσκομίσει και εμείς από τη χρήση βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας στις εγχειρήσεις by-pass σε ηλικιωμένους και επιβαρυμένους και με άλλες συνοδές καταστάσεις ασθενείς.

Η μελέτη έγινε στο Toronto General Hospital από τους Milica Radisic και Ren-Ke-Li και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology πρόσφατα. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην ανάγκη να βελτιώσουν την ποιότητα των βλαστοκυττάρων των ίδιων των ασθενών και δεν προχώρησαν σε αλλογενείς λήψεις ομφαλοπλακουντιακού αίματος  επειδή φοβούνται τον κίνδυνο της απόρριψης.

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed