espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ Η ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Fiona Macrae 27/10/2011

Με την παραγωγή αίματος στο εργαστήριο από  βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται μετά τη γέννηση από το αίμα του ομφαλίου λώρου ή και από τον μυελό των οστών των ενηλίκων οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αλλάξουν το σύστημα της αιμοδοσίας, θα προλαμβάνουν τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και θα διασώζουν εκατοντάδες ζωές στα πεδία των μαχών και στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.  Το αίμα που θα παράγεται στο εργαστήριο θα είναι ασφαλές απαλλαγμένο από επικίνδυνες ιογενείς μολύνσεις. Είναι προφανές ότι με την τεχνολογία αυτή θα πλεονεκτούν όσοι έχουν φυλάξει τα δικά τους βλαστοκύτταρα, μια που το αίμα αυτό θα είναι δικό τους, ενώ θα μπορούν να γίνονται και αιμοδότες με μία απλή συγκατάθεση.

Η έρευνα προήλθε από τα Πανεπιστήμια Bristol και Edinburgh όπου οι επιστήμονες δημιούργησαν εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια από βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο μυελό των οστών και το αίμα του ομφαλίου λώρου. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Marc Turner ελπίζει ότι με τη μέθοδο αυτή θα εξυπηρετείται το 98% των αναγκών της Βρετανίας. Ο καθηγητής ελπίζει ότι στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα μπορέσει να χορηγήσει σε εθελοντές αίμα όγκου  5 cm3.  Θα επακολουθήσουν μεγαλύτερες μελέτες  και η μέθοδος θα καθιερωθεί σε μια δεκαετία. Στα επόμενα 20 χρόνια θα μπορούν να προμηθεύσουν τη χώρα με δύο εκατομμύρια φιάλες ανά έτος και να καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 από το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας ανακοινώθηκε ότι από μια συλλογή βλαστοκυττάρων του πλακούντα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 10.000 φιάλες αίματος προς άμεση χρήση και χωρίς τον κίνδυνο μεταφοράς μολυσματικής ασθένειας. Παράλληλα μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων ανακοίνωσε την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης από βλαστοκύτταρα, η οποία αποτελεί την πρωτεΐνη μεταφοράς του οξυγόνου στους ιστούς.

Τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται μετά τη γέννηση από το αίμα του ομφαλίου λώρου ή και από το μυελό των οστών των ενηλίκων υπερτερούν σαφέστατα και στον τομέα αυτό έναντι των Εμβρυικών  βλαστοκυττάρων τα οποία παρουσιάζουν όχι μόνο ηθικά αλλά και σοβαρά βιολογικά μειονεκτήματα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών που αναφέρονται σε  βλαστοκύτταρα που προέρχονται από έμβρυα.

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed