espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Biohellenika δημοσιεύτηκε μία σημαντική πειραματική μελέτη, στην οποία χρησιμοποιώντας το αίμα του πλακούντα, που συλλέγεται μετά τον τοκετό, δημιουργήθηκε μια αυτόλογη κυτταρική σειρά δενδριτικών κυττάρων,  η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για τη θεραπεία του καρκίνου. Συγκεκριμένα η σειρά των δενδριτικών κυττάρων δημιουργήθηκε για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη αυτή εντάσσεται στις νέες θεραπείες του καρκίνου, που ονομάζονται ανοσοθεραπείες.  Οι θεραπείες αυτές είναι εξατομικευμένες και στοχευμένες και  δημιουργούνται για τον ίδιο τον ασθενή και τη συγκεκριμένη μορφή του καρκίνου που πάσχει. Δεν χρησιμοποιείται χημειοθεραπεία, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν οι επιπλοκές της χημειοθεραπείας.

Οι ανοσοθεραπείες του καρκίνου αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν ως σκοπό να ενεργοποιήσουν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, ώστε να καταστεί  κυτταροτοξικό μόνο για τα καρκινικά κύτταρα και να μην έχει ουδεμία επίδραση στα υπόλοιπα υγιή κύτταρα. Τα κύτταρα τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ονομάζονται δενδριτικά και σε πολύ μικρό αριθμό κυκλοφορούν στο αίμα του πλακούντα, αλλά και των ενηλίκων.

 Κατά τον τοκετό όταν γίνεται η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, συλλέγονται τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα VSELs  και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία είναι και τα λιγότερα σε αριθμό, επειδή το νεογνό δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή με  παθογόνους παράγοντες. Μετά τη γέννηση του και καθώς έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον το ανοσοποιητικό του σύστημα  ενισχύεται και εμπλουτίζεται με νέα κύτταρα άμυνας, εξειδικευμένα για τον κάθε μικροοργανισμό που ήρθε σε επαφή με το σώμα του. Επειδή τα πλέον ανώριμα και παρθένα κύτταρα συλλέγονται μόνο κατά τη γέννηση, αυτά  μπορούν  εύκολα να «εκπαιδεύονται» στην αναγνώριση και εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τον τοκετό είναι κύτταρα πολύ νεαρά και για το λόγο αυτόν μπορούν να πολλαπλασιάζονται σε μεγάλο βαθμό, και επίσης είναι υγιή επειδή συλλέγονται κατά τη γέννηση, όπου ο  οργανισμός είναι υγιής και δεν κυκλοφορούν στο αίμα του μεταστατικά κύτταρα.

 Gounari E., Tsagias N., Daniilidis A., Kouzi K. and Koliakos G. (2022). An optimized, simplified and clinically approved culture system to produce, in large scale, dendritic cells capable of priming specific T cells. Differentiation, 125:54-61.   PMID: 35598504

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed