espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα των εγγονών βελτιώνουν την κλινική εικόνα των παππούδων με εγκεφαλικό επεισόδιο

Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια  ότι η χρήση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο  προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κινητικότητα και την ομιλία. Τα βλαστοκύτταρα προέρχονταν από τον μυελό των οστών και το λίπος και πρόσφατα από τον πλακούντα. Ενώ αρχικά τα  βλαστοκύτταρα ήταν αυτόλογα (του ίδιου του ασθενή),  σήμερα προέρχονται  από οικογενειακούς δότες ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου προέρχονται από ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν μακροχρόνιες θεραπείες και ως εκ τούτου έχουν ελαττωμένη θεραπευτική ικανότητα. Σε αντίθεση τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα είναι νεαρά και  υγιή και διαθέτουν μεγάλη αναπλαστική ικανότητα.

 Βλαστοκύτταρα του πλακούντα συλλέγονται κατά τη γέννηση των εγγονών και χορηγούνται στους παππούδες οι οποίοι εμφανίζουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιούνται και οι δύο τύποι των βλαστοκυττάρων, αιμοποιητικά του ομφαλικού αίματος και μεσεγχυματικά του ιστού του ομφαλίου λώρου. Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα σημαντική και αφορά την ομιλία, τη διαχείριση του σώματος τους, την αυτοεξυπηρέτηση και τη διάθεση επανόδου στην φυσιολογική ζωή.

Το ομφαλικό αίμα αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά αποτελεσματικό, σε εκφυλιστικές παθήσεις της τρίτης ηλικίας. Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος χρησιμοποιούνται από το 2008 για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης των νεογνών και από το 2014 για τη θεραπεία του αυτισμού, με τεκμηριωμένα θετικά αποτελέσματα. Επομένως η χρήση τους για τη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος είναι γνωστή.

Σήμερα όμως προτείνεται η χρήση τους σαν αλλογενής θεραπεία από τα εγγόνια στους παππούδες.

https://parentsguidecordblood.org/en/news/granddaughter-donated-newborn-stem-cells-her-grandfather-after-stroke

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed